Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, το περιεχόμενο της οποίας θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ήδη το πιθανό ενδεχόμενο η νέα συμφωνία με τους δανειστές να θυμίζει κάτι από μνημόνιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που μετέχουν στα κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά και κομματικά όργανα, γεγονός που ενδεχομένως να αποτυπωθεί και στις κρίσιμες ψηφοφορίες με την αρνητική ψήφο βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς η διαπραγματευτική ομάδα με την καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις βασικές «κόκκινες γραμμές» (μισθοί, συντάξεις, απολύσεις).
Μάλιστα σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Kontranews», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζει πως «η συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση θα ανταποκρίνεται στη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη. Δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας γιατί οι βουλευτές μας δεν θα έχουν λόγο να μην την υπερψηφίσουν».
H κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τις «αριστερές» συνιστώσες αλλά και την κοινή γνώμη που ανησυχεί ότι οι «κόκκινες γραμμές» και ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα τηρηθούν με ορίζοντα 4ετίας κόντρα στις αιτιάσεις των δανειστών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται διαρκείς συσκέψεις υπό τον Αλέξη Τσίπρα και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να αναλαμβάνει σε πρώτη φάση τον δύσκολο ρόλο να πείσει τους «συντρόφους», από την Ζωή Κωνσταντόπουλου μέχρι τον Κώστα Λαπαβίτσα και από τον Παναγιώτη Λαφαζάνημέχρι τον Ρούντι Ρινάλντι και τη…Ραχήλ Μακρή για την ανάγκη στήριξης της «συμφωνίας» διαμηνύοντας μέσω…facebook ότι η διαπραγμάτευση, η συμφωνία και η εφαρμογή της είναι ένα«εγχείρημα συνολικής ευθύνης».
Εκτός του κ. Δραγασάκη οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ο συντονιστής της διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης θα σηκώσουν επίσης το κύριο βάρος του…«μασάζ», κινούμενοι ωστόσο στην σκληρή γραμμή ότι λόγω της κρισιμότητας των στιγμών «περιθώρια ανταρσίας επί της συμφωνίας δεν υπάρχουν».
Πάντως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες από το βήμα του συνεδρίου του Economist ανακούφισαν κάπως τους «αντιρρησίες», καθώς έθεσε με σαφή τρόπο τις 4 προϋποθέσεις για μια «έντιμη συμφωνία» με τους δανειστές, ήτοι:
– «Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, φέτος και το 2016»,
– «Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις»,
– «Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους»
– «Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων».