Πολιτική

Φοβούνται νέο “εκκλησιαστικό” κίνημα στην κυβέρνηση – Τα λάθη και οι επόμενες κινήσεις

Με σύμμαχο το χρόνο θέλει να προχωρήσει στα επόμενα βήματά της η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά τις εξαγγελίες της συμφωνίας ανάμεσα στην Πολιτεία και την εκκλησία.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται την πρόταση που θα καταθέσει αφού πάρει πρώτα το πράσινο φως από την πλευρά του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προκειμένου να μην υπάρξουν νέες εντάσεις που θα δημιουργήσουν ένα νέο εκκλησιαστικό κίνημα όπως έγινε με το Μακεδονικό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μερικά εικοσιτετράωρα μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου- και τις αποκαλύψεις για την συνάντηση του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – κάνουν έναν αναλυτικό απολογισμό για το τι πήγε στραβά στην όλη ιστορία, ενώ όλα έδειχναν ότι η συμφωνία θα προχωρούσε κανονικά.

[read4more]

Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, κατ’ αρχήν η κυβέρνηση δεν έπρεπε να σπεύσει να πανηγυρίσει τις 10.000 θέσεις που θα ανοίξουν στο δημόσιο μετά την μετάταξη του κλήρου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όπως ισχυρίζονται μάλιστα κορυφαίοι παράγοντες αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε αντιληφθεί αυτή την πλευρά του θέματος και γι’ αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση τις πρώτες ώρες  κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους. Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ακόμα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου περίμεναν κάποιες αντιδράσεις από μια πλευρά των ιερέων δεδομένου ότι κάποιοι έχουν ταυτιστεί με την Χρυσή Αυγή και τώρα με το πιο ακραίο κομμάτι της ΝΔ στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όταν την επομένη στην Πειραιώς άκουσαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες αντελήφθησαν τι σήμαινε η συναίνεση τους σε αυτό το θέμα αποφάσισαν να τορπιλίσουν την συμφωνία περνώντας στην αντεπίθεση.

Όπως λένε μάλιστα παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα εκκλησιαστικά θέματα κάτι τέτοιο δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ιερέων θέλει να διατηρηθεί η υπάρχουσα σχέση τους με το δημόσιο. Ειδικά οι 6.000 ιερείς που έχουν οικογένειες θέλουν πάση θυσία να διατηρηθεί το καθεστώς αυτό καθώς τους δημιουργεί την  ασφάλεια ότι κανένας στο μέλλον δεν θα μπορέσει να τους πειράξει.

Φυσικά οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν και με τον ρόλο που έπαιξαν οι Μητροπολίτες σε όλες τις περιοχές. Όσοι Μητροπολίτες έβλεπαν την συμφωνία ως μια καλή ευκαιρία για να διευθετηθούν τα θέματα της εκκλησίας με την πολιτεία ενημέρωσαν αναλυτικά τους ιερείς αλλά και το διοικητικό προσωπικό των Μητροπόλεων τους για το τι σήμαινε η συμφωνία. Σε αυτές τις Μητροπόλεις δεν υπήρξαν αντιδράσεις αντίθετα με άλλες όπου οι Μητροπολίτες – λένε στην κυβέρνηση – πυροδότησαν το κλίμα.

Με την εμπλοκή της ΝΔ στην υπόθεση – λένε κυβερνητικοί παράγοντες- άλλαξε όλο το σκηνικό. Τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν μάλιστα πληροφορίες που λένε ότι το Σαββατοκύριακο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν στην επαρχία και συνομίλησαν με ιερείς πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Με αυτά τα δεδομένα στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να κάνουν προσεκτικές κινήσεις καθώς δεν θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο κίνημα. Έτσι μελετούν όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην Ιερά Σύνοδο ακόμα και των πιο ακραίων Μητροπολιτών  προκειμένου η αντιπρόταση τους να κάμψη κάποιες αντιρρήσεις.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου
Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
Η τραγωδία των Τεμπών
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι