Πολιτική

ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση: Τι θα προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές

Tο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 εγκρίθηκε και πήρε το δρόμο προς τη Βουλή, αλλά ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση παραμένει ένας δύσκολος “γρίφος” για την κυβέρνηση, που αναζητά ισοδύναμα και προς το παρόν... δεν τα βρίσκει. Το θέμα θα συζητηθεί με τους δανειστές, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με το Mega, το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, αλλά επειδή θεωρείται πολυσύνθετο και δύσκολο, θα συζητηθεί εκ νέου σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και με τους δανειστές, αφού τα ισοδύναμα είναι περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στους δανειστές: την κατάργηση του μέτρου για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, να είναι ο ΦΠΑ από 0% έως 13% στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών και κανονικά να ισχύσει ο ΦΠΑ 23% για δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τις βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ εξουσιοδοτήθηκε το υπουργείο Οικονομίας να διερευνήσει τρόπους άμεσης κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πέραν εκείνων που ήδη καλύφθηκαν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Επί… τροχάδην η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Επίσης, συζητήθηκαν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση. Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων).

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα