Τρίτη, 16 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Φρέντι Μπελέρης: Ελπίζω να βγω σύντομα – Τα παιδιά μου μεγάλωσαν απότομα – Νιώθω περήφανος από τη στήριξή τους

Φρέντι Μπελέρης: Ελπίζω να βγω σύντομα – Τα παιδιά μου μεγάλωσαν απότομα – Νιώθω περήφανος από τη στήριξή τους

Από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται προκειμένου να ορκιστεί ευρωβουλευτής στο ευρωκοινοβούλιο, ο Φρέντι Μπελέρης παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη και μίλησε για όλα όσα έζησε, για την οικογένειά του το διάστημα που εκείνος βρίσκεται στις αλβανικές φυλακές, για το τι θέλει να προσφέρει αλλά και για το πότε ελπίζει να αποφυλακιστεί. 

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρης ο οποίος έχει πάρει πενθήμερη άδεια από τις αλβανικές φυλακές μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Κατερίνα Σερέτη και δεν μάσησε τα λόγια του για το κράτος δικαίου στην Αλβανία. 

Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα ήμουν μέλος του ευρωκοινοβουλίου

«Όταν βρισκόμουν στη φυλακή το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πότε θα βγω και πως θα μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος», είπε ο κ. Μπελέρης. Και συνέχισε: «Ποτέ δεν είχε περάσει από τη σκέψη μου ή από το μυαλό μου ότι θα μπορούσα να γίνω μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Να είμαι μέλος της ομάδας που έβγαλε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». 

Για το τι ελπίζει για την συνέχεια και πότε περιμένει να αποφυλακιστεί είπε: «Όπως και να έχει η περιπέτεια οδεύει προς το τέλος, ελπίζω με τα δυο τρίτα να βγω πολύ σύντομα διαφορετικά τον Οκτώβριο τελειώνει η ποινή μου οπότε σιγά σιγά πλησιάζουμε προς το τέλος μια περιπέτεια που είναι πέρα για πέρα άδικη και σε κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να συμβεί».

Ειδικά όσον αφορά στο κράτος δικαίου ο Φρέντι Μπελέρης είπε: «Θεωρώ και είναι λυπηρό αυτό ότι στη σημερινή Αλβανία που είναι μια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ δεν γίνεται δεκτό το δικαίωμα και το τεκμήριο της αθωότητας, το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δεν γίνεται σεβαστή η βούληση και τα «θέλω» του Χειμμαριώτικου λαού, του αλβανικού λαού και υπάρχει μια διαπλοκή της κυβέρνησης με το δικαστικό σύστημα. Δηλαδή η δικαιοσύνη στην ουσία είναι εξαρτώμενη από την κυβέρνηση και η δημοκρατία σήμερα δεν είναι μόνο υβριδική αλλά είναι και πολλές φορές ανύπαρκτη.

Για την Ευρώπη είπε ότι: «Για την Αλβανία όπως και όλες οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που έχουν περάσει μια 45ετια παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυσκολιών για τους λαούς τους και πρέπει να έχει τα μάτια της και τα αυτιά της ανοικτά έτσι ώστε αυτές οι χώρες και η Αλβανία να μπουν σε έναν δρόμο εκδημοκρατισμού προόδου και ομαλότητας».

Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει και μέσα από την δική του περίπτωση ο ίδιος απάντησε: «Εγώ είμαι ένας από τους 7 ευρωβουλευτές της ΝΔ ένας από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές και θεωρώ ότι μέσα στο πλαίσιο της ΝΔ και του ΕΛΚ θα προσπαθήσω με τις δυνάμεις μου για να πείσω τους συναδέλφους μου να υποστηρίξουν την Αλβανία ώστε να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ αλλά σεβόμενη το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το κράτος δικαίου και όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτός θα ήταν ο στόχος μου, να μπορέσω να βοηθήσω να μπει η Αλβανία αλλά όταν μπει να έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου ώστε να ισχύουν στην Αλβανία και τα αυτονόητα, αυτά που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Για το αν μπορεί να προσφέρει περισσότερα στους συμπολίτες του από την θέση του ευρωβουλευτή απάντησε: «Ασφαλώς και η δυνατότητα που έχει ένας ευρωβουλευτής πιστεύω ότι είναι μεγαλύτερη από εκείνη που έχει ένας δήμαρχος. Εγώ δεν θα είμαι μονοθεματικός αλλά θα  ασφαλώς τα μάτια και τα αυτιά μου θα είναι και σε αυτούς. Θα μπορέσω να ρίξω τους προβολείς σε αυτό το θέμα να το αναδείξω και να εξαναγκάσω αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις ώστε ένα κύριο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως είναι το περιουσιακό να λυθεί με μια κοινή λογική και κοντά στην πραγματικότητα».

Για την οικογένειά του και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί ο Φρέντι Μπελέρης: «Όπως σε όλες τις περιπτώσεις οι δυσκολίες ενώνουν μια οικογένεια. Τα πιο μικρά της μέλη τα παιδιά μου πρέπει να μεγαλώνουν απότομα, πρέπει να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες. Εγώ νιώθω περήφανος και ευτυχισμένος από τη στήριξη της οικογένειάς μου. Πιστεύω όπως είπα ότι όλη αυτή η ιστορία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οδεύει προς το τέλος της».  

Τέλος, για το ποιους θέλει να ευχαριστήσει ο κ. Μπελέρης είπε: «Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν σταθεί δίπλα μου από την πρώτη στιγμή και βασικά θέλω να ευχαριστήσω του Χειμαριώτες οι οποίοι έρχονταν σε κάθε δικαστήριο και έκαναν ολόκληρα χιλιόμετρα να έρθουν στα Τίρανα. Η ελληνική πρεσβεία από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μου είτε η πρέσβης είτε κάποιος εκπρόσωπός της ήταν στη δίκη αλλά και κάθε εβδομάδα με επισκεπτόταν στη φυλακή για οποιοδήποτε πρόβλημα είχα. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Συρίγο τον βουλευτή της Α Αθήνας ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό μου, τον κ. Παπασταύρου τον συνεργάτη του πρωθυπουργού και πάρα πολλούς ανώνυμους Έλληνες που με τα μηνύματα συμπαράστασης μου έδιναν δύναμη και κουράγιο. Πάρα πολύς κόσμος ήταν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή με στήριξαν και με βοήθησαν να ξεπεράσω τις δυσκολίες αυτό τον έναν χρόνο. Είναι συγκινητικό, η στήριξη από τους Έλληνες πολίτες προς το πρόσωπό μου ήταν πρωτοφανής. Δεν το είχα φανταστεί, δεν το περίμενα ήταν κάτι που δεν θα ξεχάσω για όλη μου τη ζωή. Με την πρώτη ευκαιρία όταν αναλάβω τα καθήκοντά μου πρώτα ο Θεός θα προσπαθήσω να είμαι άξιος εκπρόσωπός τους για να μπορέσω να τους εκπροσωπήσω και να μπορέσω να καταφέρω να πετύχω όλα αυτά για τα οποία με ψήφισαν».    

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις