Site icon NewsIT

Φρέντι Μπελέρης στο ευρωκοινοβούλιο: Η Αλβανία απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αντί να το πλησιάζει

17.09.2024 | 12:34
Φρέντι Μπελέρης στο ευρωκοινοβούλιο: Η Αλβανία απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αντί να το πλησιάζει

Ethnic Greek politician Fredi Beleri looks on at the Eleftherios Venizelos International Airport in Athens, Greece, July 15, 2024. Beleri left an Albanian jail to travel to Strasbourg to take the oath as a European Parliament lawmaker. REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Στα Δυτικά Βαλκάνια ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος για την ένταξη υποψήφιων κρατών», είπε ο Φρέντι Μπελέρης από το Ευρωκοινοβούλιο.

Την πρώτη του παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε σήμερα το πρωί (17.09.2024) ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντι Μπελέρης, μιλώντας για την φυλάκισή του, τη σχέση της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δικαιοσύνη στη γείτονα χώρα.

«Με μεγάλη συγκίνηση απευθύνομαι, για πρώτη φορά, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού μας Κοινοβουλίου, ενός θεσμού, η αποφασιστικότητα του οποίου αποδείχθηκε ικανή να ξεκλειδώσει το αλβανικό κελί, όπου παρέμεινα για 16 μήνες», είπε ξεκινώντας την παρέμβασή του.

«Σήμερα, είμαι εδώ ως ένας μειονοτικός Έλληνας ευρωβουλευτής, που προέρχεται από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γεννήθηκε σε μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς, όμως, αυτή η χώρα συνεχώς απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αντί να το πλησιάζει.

Η σημερινή κατάσταση στην Αλβανία δείχνει το πώς οι μεταρρυθμίσεις μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε “βόμβες ολοκληρωτισμού” στα θεμέλια ενός δημοκρατικού κράτους.

Αυτό έγινε και με τη χρηματοδοτούμενη -και από ευρωπαϊκούς πόρους- δικαστική μεταρρύθμιση, πρόσθεσε.

Η αλβανική κυβέρνηση κατέστησε πολλάκις τον βραχίονα της, την Δικαιοσύνη, κάτι το οποίο έκανε όχι μόνο στη δική μου περίπτωση, αλλά και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ένωσή μας έρχεται αντιμέτωπη τώρα με ένα οξύμωρο. Όσο πιο δεδομένη θεωρείται η στήριξή της στην ηγεσία του κ. Ράμα τόσο πιο έντονο γίνεται το αντιευρωπαϊκό αίσθημα στους πολίτες της χώρας», πρόσθεσε ο Φρέντι Μπελέρης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version