Site icon NewsIT
16:00 | 17.08.12

FTD: Κίνδυνος απόρριψης των ελληνικών αιτημάτων στο Βερολίνο

FTD: Κίνδυνος απόρριψης των ελληνικών αιτημάτων στο Βερολίνο
Newsit Newsroom

- “Μαθήματα για τον Σαμαρά” είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας - Να τηρηθούν αυστηρά οι συμφωνημένοι κανόνες - Δεν θα γίνει σύσκεψη αρχηγών πριν το ραντεβού Σαμαρά -Γιούνκερ

Στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και στις συνομιλίες του με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times.
 
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, «μαθήματα για τον Σαμαρά», είναι ο τίτλος άρθρου στη γερμανική έκδοση της εφημερίδας, που διακρίνει μάλιστα «κίνδυνο απόρριψης στο Βερολίνο».
 
Όπως γράφει το δημοσίευμα, η υποδοχή μπορεί να είναι εορταστική, ωστόσο η επίσκεψη δεν θα είναι ευχάριστη για τον Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί η Μέρκελ να τον υποδεχτεί με στρατιωτικές τιμές, ωστόσο το κλίμα στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν αναμένεται ψυχρό.
 
Η καγκελάριος θα ακούσει καταρχήν τι έχει να της πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, όπως είπε αυτή την εβδομάδα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ προσθέτοντας ότι το συμπεφωνημένο πρόγραμμα αποτελεί το θεμέλιο της συνεργασίας. Αυτό όμως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, δεν συνιστά επίδειξη συμβιβαστικής διάθεσης.
 
Για τον νεοεκλεγέντα Έλληνα πρωθυπουργό οι επόμενες εβδομάδες θα είναι μια τεράστια δοκιμασία, όπως άλλωστε και για το σύνολο της ευρωζώνης. Το σημαντικότερο πρόβλημα του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με τους FTD, είναι η αξιολόγηση της Τρόικας, καθώς «το Βερολίνο συνδέει τη συνέχιση της βοήθειας με τη θετική έκθεση της τριμερούς.
 
Επιπλέον η Μέρκελ απορρίπτει μια αισθητή χαλάρωση των μέτρων ή και νέα βοήθεια, που είναι άλλωστε και ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού. Ένα τέτοιο ‘ναι’ θα ισοδυναμούσε με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας το οποίο δεν είναι διατεθειμένη να περάσει η Μέρκελ, σύμφωνα με πηγές της καγκελαρίας. Αυτό όμως δεν οφείλεται μόνον στην προσήλωσή της σε περικοπές και μεταρρυθμίσεις. Το ζητούμενο για την ίδια στην περίπτωση της Ελλάδας είναι και η διατήρηση της δικής της εξουσίας.
 
Η καγκελάριος γνωρίζει ότι δεν θα μπορούσε να αποσπάσει δική της πλειοψηφία στη γερμανική βουλή για ενδεχόμενη χαλάρωση της πολιτικής της έναντι της Ελλάδας. Γι΄ αυτό και δεν θέλει καν να επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Γιατί ενδεχόμενη ήττα σε ψηφοφορία θα συνιστούσε το τέλος του συνασπισμού της, που έχει ήδη υποστεί ρωγμές. Μπορεί η Μέρκελ να αναγνωρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως σημειώνουν σύμβουλοί της, διακρίνει περιθώρια για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
 
Η καγκελαρία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταβληθεί η επόμενη δόση το Σεπτέμβριο, εφόσον η Τρόικα δώσει το πράσινο φως. Ως προς το τελευταίο όμως κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπ. Οικονομίας Ρέσλερ, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Στο στρατόπεδο του Ρέσλερ όμως, λαμβάνουν υπόψη και έναν ακόμη παράγοντα: «Εάν χρειαστούν περαιτέρω στήριξη πιο σημαντικές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η κυβέρνηση Μέρκελ θα αποσπάσει τη στήριξη των συγκυβερνώντων κομμάτων εφόσον επιδείξει προηγουμένως σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας.
 
Γι΄ αυτό και πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι συμπεφωνημένοι κανόνες και όροι. Στον αντίποδα θα μπορούσαν να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι υπόλοιπες χώρες της κρίσης. Όπως σημειώνουν σύμβουλοι του Ρέσλερ, θα πρέπει να γίνει ένας σαφέστατος διαχωρισμός μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ευρωζώνης. Ακόμη και σε σύγκριση με την Ισπανία και την Πορτογαλία ‘η Ελλάδα συνιστά μια ειδική περίπτωση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα’ – διόλου καλές προϋποθέσεις για την αποστολή Σαμαρά».
 
 
Δεν έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 22 του μηνός, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
 
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που στηρίζουν την κυβέρνηση, συνομίλησαν με τον κ. Σαμαρά και συμφώνησαν ότι δεν θα γίνει κοινή σύσκεψη των τριών, πριν συναντήσει ο πρωθυπουργός τον κ.
Γιούνκερ.
 
Συμφώνησαν επίσης ότι θα συνομιλήσουν πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τα κρίσιμα ραντεβού του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.
 
Οπως αναφέρει το Εθνος ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη των τεσσάρων κρίσιμων ημερών, από τις 22 μέχρι τις 25 Αυγούστου, και τα διαδοχικά ραντεβού με Γιούνκλερ, Μέρκελ, Ολάντ.
 
Κατά τη διάρκεια του «καυτού τετραημέρου» ο κ. Σαμαράς έχει βάλει «στοίχημα» με το σαφές «μήνυμα» ότι η χώρα έχει τη βούληση να προχωρήσει στην υλοποίηση των υπεσχημένων, να διεμβολίσει το μέχρι τώρα «αρνητικό πεδίο» και να διεκδικήσει τη βέλτιστη λύση για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Δεν υπάρχει συνεργάτης του κ. Σαμαρά στο Μαξίμου που να υπονοεί κάτι διαφορετικό από το στρατηγικό σχέδιο που επιχειρεί να αναπτύξει και μέσω αυτού να πείσει ο πρωθυπουργός τους δανειστές μας ότι άμεσα (και εντός του Αυγούστου) θα υπάρξουν συγκεκριμένα «δείγματα γραφής» της όλης προεργασίας – είτε αφορά στην εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ είτε στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.
 
«Η Ελλάδα πρέπει επί της ουσίας να είναι έτοιμη με πλάνο μεταρρυθμίσεων να διεκδικήσει το καλύτερο και να αλλάξει διεθνώς την εικόνα της χώρας», τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας εν όψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού στην Αθήνα με τον εκπρόσωπο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 22 Αυγούστου και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 24 και 25 του μηνός, στο Βερολίνο και το Παρίσι αντίστοιχα.
 
Είναι δε εξαιρετικά σημαντικό ότι προ των δύο κρίσιμων ραντεβού του κ. Σαμαρά με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στην καγκελαρία, καθώς έχει κλείσει συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, προκειμένου να αναλύσουν όλες τις παραμέτρους κυρίως του ελληνικού σύνθετου παζλ.
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυστριακός ΥΠΕΞ: “Πρέπει να μπορούμε να διώχνουμε από την Ευρωζώνη όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους”

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη βοήθεια, δεν κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία

Όλα “παίζονται” για Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία

Είμαστε έτοιμοι για την εποχή εκτός ευρώ

Συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ λίγο πριν δουν τον Σαμαρά

Η Μέρκελ θα ακούσει τι έχει να πει ο Σαμαράς και… θα αποφασίσει – Δύο χρόνια ανάσα θα ζητήσει από “Μερκολάντ” ο πρωθυπουργός

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version