Πέμπτη, 21 Νοε.
22oC Αθήνα

Φυγή προς τα μπρος από την κυβέρνηση μετά τη διαγραφή Σαμαρά – Σε πρώτο πλάνο την καθημερινότητα

Φυγή προς τα μπρος από την κυβέρνηση μετά τη διαγραφή Σαμαρά – Σε πρώτο πλάνο την καθημερινότητα
Eurokinissi

Πρόσω ολοταχώς η κυβέρνηση για την προώθηση πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων, μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα της ΝΔ.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη (21.11.24) στη Νάξο, όπου θα υπογραφεί η σύμβαση για τη δημιουργία και ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών

Χθες Τετάρτη (20.11.24), μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται, την επιτάχυνση των δικών, την ψηφιοποίηση,,τις υποδομές κλπ., κι ενώ την ίδια ημέρα κατατέθηκε και ο προϋπολογισμός του 2025, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν ανακοινωθεί, συμπεριλαμβανομένων όσων παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ για το νέο έτος. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα (μείωση συνολικά 12 φόρων), αύξηση συντάξεων και μισθών, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου σε αγρότες αλλά και τη διεύρυνση του επιδόματος μητρότητας. Πρόκειται για ένα πακέτο παροχών ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα εντείνονται και οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια του μετρό στη Θεσσαλονίκη στις 30 Νοεμβρίου, ένα έργο που περιμένουν πολλά χρόνια οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας.

Ως τα Χριστούγεννα δε, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών για να αναδείξει το κυβερνητικό έργο. Θα βρεθεί τόσο στην επαρχία, όσο και σε γειτονιές της Αττικής.

«Κλειδί» η καθημερινότητα

Παρά την θετική πορεία των δεικτών της οικονομίας, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η ακρίβεια, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις, είναι η μεγάλη «γάγγραινα», το νούμερο ένα πρόβλημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και εκεί εστιάζει την προσοχή της, καθώς αυτό είναι το πεδίο που επιτρέπει στα κόμμα της αντιπολίτευσης να «κερδίζουν πόντους».

Δεδομένου δε, ότι τα κόμματα δεξιά της συγκεντρώνουν αθροιστικά ένα μεγάλο ποσοστό δημοσκπικά, της τάξης του 20%, η μάχη με την καθημερινότητα ανάγεται στη «μητέρα των μαχών».

Με το βλέμμα στη «δεξιά πολυκατοικία» και στις κινήσεις Σαμαρά

Με φόντο την κινητικότητα στη «δεξιά πολυκατοικία» και τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά ή συνεργασίας με τη «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η ΝΔ «οργανώνεται».

Παράλληλα με την «επικοινωνιακή αντεπίθεση» για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου αλλά και την αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου για νέες παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο, είναι αποφασισμένη να μην αφήνει αναπάντητες τις επιθέσεις και τις «προκλήσεις» από τα δεξιά της.

Με πρόταγμα την πολιτική σταθερότητα

Βασικό πρόταγμα αναδεικνύεται η πολιτική σταθερότητα, την οποία το Μαξίμου συνδέει με την ευημερία και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να μην υπάρχει ανησυχία ότι η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα διαρραγεί, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι όλοι οι βουλευτές που βρίσκονται πολιτικά κοντά στον Αντώνη Σαμαρά δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουν…

«Ε, δεν θα πέσει η κυβέρνηση και δεν το θέλει κανένας βουλευτής αυτό… Δεν θα εκχωρήσουμε, δεν θα χαρίσουμε την πολιτική σταθερότητα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (στον ΣΚΑΪ 100,3).

Εν αναμονή της παρέμβασης Καραμανλή

Το βλέμμα της ΝΔ είναι στραμμένο και στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή, αύριο στην Πάτρα. 

Θα συνταχθεί και μέχρι ποιου σημείου με τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά; 

Για κάποια από τα θέματα που έθιξε ο πρώην πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί και ο ίδιος στο παρελθόν. Θα μείνει στην ίδια γραμμή ή θα επιλέξει να ανεβάσει τους τόνους; 

Ποια θα είναι η θέση του για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού αλλά και την πρόταση να είναι αυτός το πρόσωπο που θα προτείνει η Κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας; 

«Προφανώς, περιμένουμε, όπως κάθε του τοποθέτηση, και αν υπάρχει και κάποιο σημείο, το οποίο πρέπει να δούμε, προφανώς θα το δούμε» ήταν το σχόλιο του κ. Μαρινάκη, ο οποίος πάντως αναγνώρισε στον Κ. Καραμανλή μια «πολύ σημαντική διαδρομή» και ότι «άφησε ένα στίγμα στη χώρα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις