Η Γιάννα Αγγελοπούλου είναι αδιαμφησβήτητα ένα από τα πρόσωπα της προηγούμενης δεκαετίας. Η γυναίκα η οποία κατάφερε και έφερε και κυρίως διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα.
Πολλά έχουν γραφτεί, πολλά έχουν ακουστεί από τότε, όμως κανείς δεν έζησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως η ίδια και αυτό αποτυπώνεται στο βιβλίο της “Το Ελληνικό μου Δράμα” το οποίο κυκλοφορεί προς το παρον μόνο στα αγγλικά.
Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως αυτοβιογραφία, όμως το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι “αφιερωμένο” στους Ολυμπιακούς Αγωνες και στους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής στην χώρα μας εκείνη την περίοδο. Και ποιός τους έζησε πιο κοντά από την κα Γιάννα Αγγελοπούλου;
Στο βιβλίο, λένε όσοι το έχουν πάρει στα χέρια τους, η κα Αγγελοπούλου δεν ωραιοποιεί τίποτα. Ισα – ίσα που μόνο κολακευτικά δεν αναφέρεται σε πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους.
Και όταν εκτός από όλους αυτούς, πρέπει κάποιος να τα βάλει και με την γραφειοκρατία και τον ραγιαδισμό που μας χαρακτηρίζει πολλές φορές τότε….
«Η δημόσια προσφορά ήταν το όνειρό μου από παιδί και έγινε το έργο ζωής μου ως ενήλικης. Εχω επιστρέψει σε αυτή την αρένα, ελαφρώς τραυματισμένη αλλά πολύ πιο σοφή λόγω των εμπειριών μου. Είμαι πεπεισμένη πως όχι μόνο μπορώ να κάνω εγώ τη διαφορά, αλλά επίσης ότι εγώ μπορώ να κάνω τη διαφορά στη ζωή ηγετών που θα ξεχωρίζουν και που αυτοί με τη σειρά τους θα κάνουν τη διαφορά στη ζωή πολύ περισσότερων ανθρώπων», γράφει η κα Αγγελοπούλου.
Η καλύτερη στιγμή του Καραμανλή; Οταν θα έφευγε από το Μαξίμου!
Περιγράφει τις προσπάθειές της να πείσει τη ΝΔ να “χρησιμοποιήσει” την επρροή του Ελεύθερου Τύπου και περιγράφει παρασκήνιο από συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή:
«…Ο πρωθυπουργός καθόταν στην πολυθρόνα του και δίπλα του ο Γιάννης Παπουτσάνης, στην άκρη ενός καναπέ. Καθώς η συζήτηση τελείωνε, ο Γιάννης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να επιλέξει εκείνη τη μία και μόνη στιγμή της προεδρίας του που θα διατηρούσε για πάντα σαν ανεκτίμητη αφότου είχε ολοκληρώσει τη θητεία του. Ηταν αυτό που οι δημοσιογράφοι ονομάζουν “ερώτηση-πάσα”, κάτι που δεν θα δυσκόλευε κανέναν πολιτικό, πόσο μάλλον έναν βετεράνο όπως ο πρωθυπουργός. Του έδωσε την ευκαιρία να δείξει την ανθρώπινη πλευρά του ενώ την ίδια στιγμή μοιραζόταν κάτι που ήταν στ’ αλήθεια πολύτιμο για τον ίδιον. Ωστόσο, η ερώτηση φαίνεται ότι αναστάτωσε τον Καραμανλή. Σκέφτηκε για αρκετή ώρα πριν σκύψει προς το μέρος του Γιάννη και, χτυπώντας τον φιλικά δύο φορές στο πόδι -σημάδι πως ήταν έτοιμος να εκμυστηρευτεί κάτι που ήταν ταυτόχρονα προσωπικό αλλά και προαποφασισμένο- “η πιο ευτυχισμένη στιγμή για μένα”, είπε, “θα είναι όταν θα φεύγω από εδώ μέσα”.
Το σχόλιο γίνεται ακόμα πιο πικρόχολο, όταν η κα Αγγελοπούλου λέει ότι δεν την σόκαρε η απάντηση Καραμανλή.
Η κα Αγγελοπούλου λέει ότι δεν είχε την καλύτερη συνεργασία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο όταν εκείνος ήταν δήμαρχος Αθηναίων. “Θέλει να έχει αυτός τον έλεγχο”, είπα, “με φοβάται. Ισως εγώ θα έπρεπε να τον φοβόμουν περισσότερο. Αποδείχθηκε ότι ήταν ο πολιτικός που δεν ξεφεύγει ούτε χιλιοστό από τους τύπους, που δεν κάνει τίποτα από την πραγματική δουλειά, αλλά που δεν χάνει την ευκαιρία να καρπωθεί τα εύσημα για τα επιτεύγματα των άλλων. Θα είχα παρόμοια προβλήματα με άλλη μία δήμαρχο Αθηναίων, την Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Παρόλο που οι πολιτικοί θα καταπίεζαν μονίμως τη δουλειά μου, θα υποτιμούσαν τις ικανότητες και την ορμή μου, τελικά όμως θα αποτύγχαναν να υπονομεύσουν την επιτυχία μου”.
Στο βιβλίο της δεν χαρίζεται στις κατασκευαστικές για τις οποίες λέει ότι ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανεβάσει τις τιμές.
“Συνέβη πολλές φορές οι διαγωνισμοί να αποβαίνουν άγονοι έως ότου οι τιμές ανέβαιναν σε ένα επίπεδο που οι εταιρίες θεωρούσαν αποδεκτό”.
Για την κα Αγγελοπούλου, ο προκάτοχος του Κώστα Καραμανλη, Κώστας Σημίτης, ναι μεν την στήριζε αλλά ήταν πολύ μετριοπαθής για εκείνη. Δεν τραβούσε τ’ αυτιά των υπουργών του όσο έπρεπε.
Ο Γιώργος ήθελε προβολή
Για τον Γιώργο Παπανδρέου, η κα Αγγελοπούλου λέει ότι αυτό που τον ένοιαζε ήταν η προβολή.
Γράφει: “Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο μετέπειτα πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών όχι μόνο επέμενε να είναι μαζί μας στη Λωζάννη, αλλά απαιτούσε να είναι μέλος της επιτροπής που θα παρουσίαζε την υποψηφιότητά μας. Είπα στον υπουργό Εξωτερικών “όχι” και αρνήθηκα να αλλάξω το πρόγραμμά μας. Εξοργισμένος από την απόρριψή μου, ο Παπανδρέου πήρε τηλέφωνο τον Σημίτη, ο οποίος προφανώς του απάντησε: “Είναι απόφαση της κυρίας Αγγελοπούλου”. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τον ΓΑΠ και αποτάθηκε στον Σάμαρανκ, ο οποίος όμως ήταν καλά ενημερωμένος και του απάντησε: “Είναι απόφαση της Γιάννας””.
Για τον Θεόδωρο Πάγκαλο η κα Αγγελοπούλου χρησιμοποιεί 2 λέξεις: αφερέγγυος και αχάριστος, ενω με άλλες δυο λέξεις χαρακτηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο: αλαζών και πομπώδης.
Το επινίκειο πάρτι
“Είχα νικήσει τη Ρώμη στο δικό της παιχνίδι. Είχα έρθει, είχα δει και είχα κατακτήσει. Veni, vidi, vici! Ακολούθησε ένα τεράστιο πάρτι στο Lausanne Palace Hotel -στο οποίο εμφανίστηκα με ένα σύνολο Yves Saint Laurent- όπου όλη η αποστολή και οι φίλοι μας από άλλες χώρες και πόλεις χόρεψαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
[…] Τη βραδιά του τελικού του Euro 2004 ο Θόδωρος κι εγώ έπρεπε να παρευρεθούμε σε ένα γάμο συγγενών μας στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία”, στο Σύνταγμα. […] Οταν ετοιμαζόμασταν να φύγουμε, το αυτοκίνητό μας είχε περικυκλωθεί εντελώς από ένα πλήθος ανθρώπων που πανηγύριζαν. Είχαν ξεχυθεί στους δρόμους, ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες για να πανηγυρίσουν τη νίκη μας στο ποδόσφαιρο. Διάφοροι με αναγνώρισαν και άρχισαν να ζητωκραυγάζουν για μας. Παρά τις προειδοποιήσεις της προσωπικής μας ασφάλειας, κατεβάσαμε τα τζάμια και χαιρετούσαμε τον κόσμο. Ημουν τόσο ενθουσιασμένη που άπλωσα το χέρι μου και άγγιξα εκατοντάδες χέρια. Ηξερα ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για μένα ή το δαχτυλίδι που φορούσα.”
Αυτά και άλλα πολλά, όπως τα χρήματα που έβαλε από την τσέπη του το ζεύγος Αγγελόπουλου, η αρρώστια που χτύπησε την Γιάννα Αγγελοπούλου μετά την υπερπροσπάθεια, αλλά και πολύ παρασκήνιο από τις συναντήσεις, τα γεύματα και τις δεξιώσεις εκείνης της εποχής με πολλές και γαργαλιστικές λεπτομέρειες περιλαμβάνονται στο βιβλίο, My Greek Drama.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μy Greek Drama: Κυκλοφορεί το βιβλίο της Γιάννας Αγγελοπούλου
Το Μάιο το βιβλίο της Γιάννας Αγγελοπούλου
Η Γιάννα Αγγελοπούλου ετοιμάζει αυτοβιογραφία με τίτλο “My greek drama”!
Γιάννα Αγγελοπούλου: Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες