Δευτέρα, 22 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Γ. Καρατζαφέρης: “Παρών” σε μια σύμπραξη για να φρενάρουμε το ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Καρατζαφέρης: “Παρών” σε μια σύμπραξη για να φρενάρουμε το ΣΥΡΙΖΑ

“Παρών” στη σύμπραξη για αλλαγή πολιτικής δηλώνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος καθιστά σαφές ότι στόχος του παραμένει να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στη συνέντευξη που παραχωρεί στο “Έθνος της Κυριακής” απορρίπτει το ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ, αλλά σημειώνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν από την πλευρά της αστικής δημοκρατίας συνθήκες και προϋποθέσεις για να μην αφεθεί ο πρώτος ρόλος στην Αριστερά.

Σε ερώτηση για την έντονη φημολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό σχετικά με συνεργασία του ΛΑΟΣ με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε: “Αυτό το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό μόνο στα γραφεία των εφημερίδων, των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων. Υπάρχει όμως ένας σοβαρότατος προβληματισμός για το εάν θα αφήσουμε τον πρώτο ρόλο στην Αριστερά ή θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις στην πλευρά της αστικής δημοκρατίας με δυναμικές παρουσίες και απαιτήσεις. Δεν είναι πολύ εύκολο το εγχείρημα, αλλά δεν είναι και αδύνατο.

Ο πολυκερματισμός στην αστική δημοκρατία δίνει την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πρώτο κόμμα. Γιατί εάν περάσει έστω και μία ψήφο μπροστά, τότε με βάση τον εκλογικό νόμο παίρνει σαν «μπόνους» τις 50 έδρες. Αντιλαμβάνεται ο καθένας λοιπόν ότι απαιτούνται πολύ υπεύθυνοι χειρισμοί.

Ο κ. Τσίπρας είναι “ψηλά”. Εχει ξεφύγει από το 3% και έφτασε στο 25%-26% εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθήθηκε κατ’ απαίτηση της τρόικας. Αρα, πρέπει, πρώτον να φρενάρουμε τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με μία εντελώς διαφορετική πολιτική και δεύτερον, η παράταξη -που έχει δώσει εξετάσεις από το τέλος του πολέμου μέχρι και σήμερα- ότι μπορεί να ασκήσει μία άλλη πολιτική, πιο πατριωτική, πιο εθνική, πιο αποδοτική και να πείσει ξανά τον ελληνικό λαό.
Στην κατεύθυνση αυτή, εάν και οι υπόλοιποι του χώρου έχουν καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα, δηλώνω “παρών””.

Για την επιστροφή του στη Νέα Δημοκρατία, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση: “Καμία τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε εμάς του ΛΑΟΣ που 14 χρόνια τώρα έχουμε στήσει το κόμμα μας με πολλή αξιοπρέπεια, ούτε βεβαίως τη ΝΔ με τους δικούς της προβληματισμούς, ούτε βεβαίως και την ευρύτερη παράταξη σ’ αυτήν τη νέα προσπάθεια. Επομένως, δεν συζητάμε αυτό το ενδεχόμενο”.

Αυτές είναι δικές σας απόψεις ή τις έχετε συζητήσει με τον κ. Σαμαρά; Ήταν η ερώτηση που ακολούθησε, για να απάντησει ο Γιώργος Καρατζαφέρης: “Δεν υπάρχει καμία κουβέντα με κανέναν. Απλώς εγώ εξωτερικεύω τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μου εν όψει της πιθανής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτά που λένε κάποιοι ότι θα έλθει για τρεις μήνες, τους θυμίζω ότι τα ίδια έλεγαν κάποιοι άλλοι το 1981 και το ΠΑΣΟΚ έμεινε 30 χρόνια στην πλάτη μας. Επομένως πρέπει να είμαστε εξαιρετικά υπεύθυνοι και σοβαροί”.

Το χρονικό πλαίσιο στο οποίο αυτές οι απόψεις και οι σκέψεις θα πρέπει να οριστικοποιηθούν, δηλαδή το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας, ποιο είναι και πότε το ορίζετε;
“Το πλαίσιο προσδιορίζεται από το πιθανό ενδεχόμενο να έχουμε πρόωρες εκλογές. Προσωπικά εκλογές βλέπω να έχουμε κοντά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές. Αντιθέτως νομίζω πως, με τους κατάλληλους χειρισμούς, δεν θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανευρεθούν. Εξαιρετικά δύσκολο ήταν για τον κ. Τσίπρα να μαζέψει τους 120 για ένα ήσσονος σημασίας θέμα. Πιστεύω πως αν εκλέξει ΠτΔ ο κ. Σαμαράς, έχει τη δυνατότητα, με τη δύναμη που θα του δώσει αυτή η εκλογή, να προκαλέσει ο ίδιος εκλογές. Αρα οι όποιες διεργασίες πρέπει να γίνουν χωρίς σπουδή αλλά ούτε και με αργοπορία”.

Θέτετε ως θέματα την αλλαγή πολιτικής. Ποια είναι τα σημεία που θα δείξουν σε εσάς, αλλά και στον ελληνικό λαό, ότι η αλλαγή πολιτικής γίνεται πράξη;
“Ο λόγος για τον οποίο αποχώρησα το 2012 από την κυβέρνηση ήταν το ότι αποφασίστηκε η πολιτική του «ναι σε όλα» απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών. Τότε είπα: «Να κάνουμε μια διαπραγμάτευση και να πούμε ναι σε αυτό – όχι σε εκείνο». Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η χώρα βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τυφλά ό,τι μας λένε. Υπάρχει ένα κίνητρο σήμερα που δεν υπήρχε τότε. Οτι υπάρχουν διαφωνίες και ενστάσεις για την πολιτική αυτή από το ίδιο το ΔΝΤ και την πολιτική της λιτότητας της κ. Μέρκελ που καυτηριάζεται απ’ όλους σχεδόν τους νομπελίστες, οικονομολόγους. Αυτό έλεγα τότε, αυτό λέω και τώρα. Μία άλλη πολιτική που θα περιέχει και το «όχι». Αίφνης ο ΕΝΦΙΑ αποδείχτηκε μια λάθος πολιτική την οποία την αντιλαμβάνονται. Τέτοια λάθη δεν πρέπει να υπάρχουν στην ατζέντα. Γιατί όλα αυτά «τροφοδοτούν» τον κ. Τσίπρα και τη ΧΑ”.

Η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Ποιο πρόσωπο που αν προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και -κατά συνέπεια- στην αποφυγή των πρόωρων εκλογών;
“Δεν πρέπει να μας απασχολούν τέτοια “τσιτάτα” ή τέτοιες “ετικέτες”. Να επιλέξουμε τον άριστο. Η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο. Να επιλέξουμε εκείνον ο οποίος θα δώσει έναν “όγκο” στην Ελλάδα στο εξωτερικό. Εάν ψάξουμε καλά, θα βρούμε τέτοιες προσωπικότητες. Πιστεύω πως δεν πρέπει να κλειστούμε μέσα σε “στενά κλισέ””.

Θα πρέπει η κυβέρνηση να προτείνει πρόσωπο από την Κεντροαριστερά;
Εχει σημασία η μέχρι τώρα πολιτική του διαδρομή, η ακαδημαϊκή του πορεία, όμως νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται ο νέος ΠτΔ είναι να έχει «γκελ» στην παγκόσμια κοινότητα και παράλληλα να σηματοδοτεί αισιοδοξία στον ελληνικό λαό.

Ο κ. Γεωργιάδης, πολύ πρόσφατα, απηύθυνε προσκλητήριο συστράτευσης στη ΝΔ καλώντας τους κ. Πολύδωρα, Καμμένο, Ζώη? Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο;
Πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και δεν πρέπει να μπει κορσές. Οποιος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να έρθει στα πράγματα γιατί θα φέρει την Ελλάδα πίσω και θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, μπορεί να προσέλθει. Υπάρχουν στα ονόματα αυτά που είπε ο κ. Γεωργιάδης κάποιοι που βλέπουν θετικά μια συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουν μια εκλογική συνεργασία μαζί του. Οπότε έχουν άλλη λογική. Εάν όμως επικρατήσουν πιο ώριμες σκέψεις και διαπιστώσουν την άποψη ότι πρέπει να τον αποκρούσουμε, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση και, ως εκ τούτου, δεν μπορώ να εμποδίσω τον οποιονδήποτε θα ήθελε να συστρατευθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όχι Μητσοτάκη σε συνεργασίες με Καρατζαφέρη ή ΑΝ.ΕΛ.

Φήμες για ραντεβού Αβραμόπουλου – Καρατζαφέρη προκαλούν νέο κύκλο σεναρίων

Γιώργος Καρατζαφέρης: «Το σπαθί μπήκε στο θηκάρι» – «Δεν μιλώ για επιστροφή αλλά για συνεργασία με τη ΝΔ» – «Ο Τσίπρας είναι Θεομπαίχτης»

Επιστρέφει στη ΝΔ ο Καρατζαφέρης; “Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μην έρθει ο Τσίπρας στην εξουσία”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε