Την στήριξη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο έξωσης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και την άμεση έναρξη συνεννοήσεων για την συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος «που να υπηρετεί τις έκτακτες ανάγκες της χώρας», ζήτησε από την Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κος Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ του θεσμού των δημοψηφισμάτων και πως η πρότασή του αντικατόπτριζε και αυτή του την «πίστη στο λαό και την άμεση δημοκρατία». Το ερώτημα θα αφορούσε την δανειακή σύμβαση και όχι την συμμετοχή της χώρας στο ευρώ. Το τελευταίο αυτό ζήτημα ωστόσο, «είναι υπαρκτό δυστυχώς, εδώ και μήνες. Διαβάστε – εκτός και αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τις αλήθειες. Και όταν αναφερόμασταν στην πιθανότητα αυτής της εκδοχής, πολλοί μας κατηγορούσαν για εκβιασμό. Όχι. Ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς! Αν εμείς οι εκλεγμένοι δεν εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που πήραμε, θα γλιστρήσουμε γρήγορα στην έξοδο από το ευρώ».
Η σημερινή μέρα απέδειξε, είπε ο κ. Παπανδρέου, πως η κοινή πορεία του πολιτικού κόσμου, ίσως και να είναι εφικτή. «Να κάνουμε όλοι μαζί αυτό το βήμα, να δείξουμε την βούληση και αποφασιστικότητά μας. Είμαστε διατεθειμένοι να υποφέρουμε χωρίς να δώσουμε τη μάχη μαζί; Να προχωρήσουμε σε πράξεις πάνω στους στόχους μας;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
«Μετά την σημερινή θέση του κου Σαμαρά το μεσημέρι, που είπε ότι θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση, είπα στο υπουργικό συμβούλιο πως τα άλλα θέματα που έθεσε, δεν πρέπει να τα απορρίψει εκ των προτέρων» συνέχισε ο κος Παπανδρέου. «Δεν απέκλεισα κανένα θέμα απ’ τη συζήτηση, ούτε τη δική μου θέση. Και δεν είμαι γαντζωμένος σε καμία καρέκλα. Είμαι έτοιμος και δεν με ενδιαφέρει ούτε να επανεκλεγώ, αλλά να σώσουμε την πατρίδα».
«Να συζητηθούν όλα – αλλά να συζητηθούν! Εξ ουρανού θα έπεφτε η κυβέρνηση; Είναι αίτημα αυτό, ή υπάρχει άλλη κυβέρνηση να περιμένει;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική του ομάδα. «Η θέση μου είναι κρυστάλλινη: ‘Αμεσα να αρχίσουν συζητήσεις για ένα σχήμα που να υπηρετεί τις έκτακτες ανάγκες της χώρας, και αφού θα έχουμε διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας και την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, να πάμε σε εκλογική διαδικασία. Όμως έτσι να πούμε πως παραιτείται μια κυβέρνηση, θα άφηνε μια ακυβερνησία. Για λίγο; Για πολύ χρόνο; Δεν μπορούμε σ’ αυτήν την περίοδο να αφήσουμε ένα κενό εξουσίας.
Ας το κάνουμε το γρηγορότερο, αλλά προσεκτικά και χωρίς κινδύνους για τη χώρα» κάλεσε την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου.
Τέλος, ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να επισκοπήσει τα αποτελέσματα της προσπάθειας για σωτηρία της ελληνικής οικονομίας – από την δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, μέχρι τις πρόσφατες αποφάσεις για το κούρεμα του χρέους: «Παλέψαμε με δόντια για να πετύχουμε συμφωνία στις 26 Οκτωβρίου, φέραμε 240 δισ. ευρώ στη χώρα και διαγραφή χρέους άλλων 100 δισ. – και την ώρα που θα χρεοκοπούσε η Ελλάδα ακούστηκε από πολλούς, πως είμαστε «λίγοι», «προδότες», «ανεπαρκείς» και «να φύγουμε». Μας κατηγορούν πάρα πολλοί που ποτέ δεν αντέδρασαν, αλλά καλλιεργούσαν την ανομία. Τώρα που βάζουμε τάξη, τώρα που κυνηγάμε τα θαλασσοδάνεια και τις offshore, είμαστε γι’ αυτούς το πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε το πρόβλημα του ελληνικού λαού. Υπηρετούμε την διαφάνεια και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού απέναντι σ’ αυτούς που έφεραν τη χώρα σ’ αυτήν την κατάσταση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Πάντως, το κλίμα στη Βουλή με τους βουλευτές είναι εκρηκτικό!Διαβάστε για τις θέσεις των βουλευτών