Η 25η Μαρτίου είναι ένας ακόμα δύσκολος σταθμός για την πορεία της χώρας μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος συντάσσει την πρόταση που θα συζητηθεί την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί και θα συζητήσει μαζί του, τόσο τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα απασχολήσουν τη σύνοδο της Παρασκευής όσο και θέματα της βόρειας Αφρικής (Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη) τα οποία επίσης θα συζητηθούν στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των “27” την Παρασκευή.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι φέτος η Ελλάδα δίνει τη μάχη με πολύ περισσότερα εφόδια από ό,τι είχε δώσει την αντίστοιχη μάχη πριν από ένα χρόνο, καθώς στο μεταξύ με τις προσπάθειες όλων ενισχύθηκε η φωνή της και αποκαταστάθηκε το κύρος της, πράγματα που βοηθούν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις χθεσινές συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατανοώ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, έστω και οριακά, τα αντιπολιτευτικά κίνητρα του καθενός, αλλά επειδή πολλές αποφάσεις θα ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι με όλες τις δυνάμεις μας στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού συσχετισμού δυνάμεων.
Αναφέρθηκε στην κυριαρχία των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και προχώρησε σε μια σύγκριση των αποφάσεων που έλαβαν την περασμένη Παρασκευή τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κόμματα, το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό.
Όπως ανέφερε, στο κείμενο των Σοσιαλιστών περιλαμβάνονται όλες οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη αλλά και σημεία ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Ιρλανδία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Αντίθετα, όπως τόνισε, στο κείμενο των συντηρητικών δεν υπάρχει απολύτως τίποτα και πρόσθεσε πως μακάρι να ήταν καλή η απόφαση του Λαϊκού Κόμματος ώστε να μην χρειαζόταν να δώσουμε μια τόσο δύσκολη μάχη. Σε αυτό το κείμενο, πρόσθεσε, υπάρχει μόνο η ευχή να συνεχιστεί η επιτυχής πορεία των προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, εδώ να λένε ότι το Μνημόνιο είναι καταστροφικό και έξω να μιλάνε για την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του. Που σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι ο κ. Σαμαράς υιοθετεί την ανάγκη εφαρμογής του Μνημονίου όπως και το Λαϊκό Κόμμα και εδώ λέει πόσο καταστροφική είναι η εφαρμογή του για τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θετικό, όπως το χαρακτήρισε, αποτέλεσμα της υπερψήφισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ελληνικής πρότασης για την έκδοση ευρωομολόγων και την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Και τόνισε ότι η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα συστηματικής και συλλογικής δουλειάς της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ και πολλών υπουργών, ενώ συνεχάρη την εισηγήτρια ευρωβουλευτή του Κινήματος Αννυ Ποδηματά.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τη διαπραγμάτευση που θα αρχίσει για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και ανέθεσε τον συντονισμό των ελληνικών προσπαθειών στην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και συνέστησε στους υπουργούς να συνεργάζονται μαζί της, κάνοντας αρχή από τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Κώστα Σκανδαλίδη.
Αναφέρθηκε επίσης και στα θέματα που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και κυρίως στην έννοια της κοινωνικής εργασίας και του εθελοντισμού, καθώς και στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας το οποίο ξεκινά από την Ανατολική Μακεδονία. Εκεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι άνεργοι θα λαμβάνουν ένα επίδομα κοινωνικής εργασίας για συγκεκριμένα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τα οποία θα επιλέξει η περιφέρεια και οι κοινωνικοί φορείς της περιοχής.
Ζήτησε επίσης τη συνδρομή των εθελοντικών κοινωνικών και κοινωφελών οργανώσεων, ανθρωπιστικών, φιλανθρωπικών, περιβαλλοντικών, ΜΚΟ κλπ.
Αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο και το ρυθμό απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης σε συνέχεια των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την απονομή της ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης.
Ο πολίτης, τόνισε, διαμαρτύρεται έντονα και δικαιολογημένα για τις δυσλειτουργίες του συστήματος, ενώ συνέδεσε και φαινόμενα ανυπακοής με αυτή τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Το αίσθημα δικαίου, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα σε αυτό που ζητάμε εμείς από τον πολίτη, δηλαδή την ευνομία αλλά και την ανυπακοή σε πρακτικές και αντιλήψεις που παραβαίνουν το νόμο και είναι πελατειακές έχοντας στη βάση τους τη διαφθορά και την έλλειψη διαφάνειας.