Πέμπτη, 18 Ιουλ.
38oC Αθήνα

Γ. Σταθάκης: Νομίζω πως θα προχωρήσει το παράλληλο πρόγραμμα!

Πηγή Eurokinissi
Πηγή Eurokinissi

Λίγες ώρες μετά το φιάσκο της κυβέρνησης με το παράλληλο πρόγραμμα ο Γ. Σταθάκης περιπλέκει τα πράγματα δηλώνοντας πως υπάρχει συνεννόηση με την τρόικα, και αντί να εξηγήσει γιατί το απέσυραν ρίχνει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση και διορθώνει τον Γ. Δραγασάκη για το πότε θα εφαρμοστεί η συνταγή του Μνημονίου και του παράλληλου προγράμματος.

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει συνεννόηση με τους δανειστές για θέματα που άπτονται του δημοσιονομικού κόστους», δήλωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόσυρση του νομοσχεδίου για το “παράλληλο πρόγραμμα”, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή με τους θεσμούς. Εδώ βέβαια αναρωτιέται κανείς πως γίνεται να υπήρχε συνεννόηση με την τρόικα για το δημοσιονομικό κόστος και μετά οι δανειστές να αναγκάζουν την κυβέρνηση στην απόσυρση.

«Νομίζω ότι θα διευκρινιστούν τα θέματα και θα προχωρήσει κανονικά», είπε ο κ. Σταθάκης, σημειώνοντας ότι το παράλληλο πρόγραμμα περιέχει διατάξεις που «πρέπει να προχωρήσουν» για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων. Ο υπουργός Οικονομίας επανάλαβε την κυβερνητική θέση ότι η συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα δεν «πάγωσε» αλλά απλώς – λόγω της αποχώρησης της αντιπολίτευσης από τη Βουλή – θα προχωρήσει με την κανονική διαδικασία, κι όχι με τη ταχύτερη διαδικασία του επείγοντος. Και εδώ δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει πως γίνεται απλώς να ”νομίζει” ο αρμόδιος υπουργός.

Προσέξτε τώρα την ερμηνεία Σταθάκη στο χρονιοδιάγραμμα Δραγασάκη για την οικονομική πολιτική του 2016. Χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό ”Στό Κόκκινο” ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μιλούσε για ένα μείγμα με 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% Μνημόνιο για την επόμενη χρονιά.
Ο κ. Σταθάκης είπε λοιπόν στο ΣΚΑΪ ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόταν στη διετία που θα αρχίσει μετά τον Φεβρουάριο, καθώς τότε θα έχει υλοποιηθεί το 70% του προγράμματος στήριξης και θα απομένει μία περίοδος με λιγότερες δεσμεύσεις!

Σχετικά με την επικείμενη δύσκολη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα «καταφέρει» μία «ισορροπημένη και δίκαιη λύση» για το ασφαλιστικό, και θα προστατεύσει πλήρως τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας από πώληση σε ταμεία.

Ανοιχτό όμως άφησε και το ενδεχόμενο να μην εξαιρεθούν πλήρως τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο υπουργός απάντησε “θα το συζητήσουμε μαζί τους”, αλλά επισήμανε πως «σε κάθε κύκλο διαπραγμάτευσης έχουμε πετύχει πολλά πράγματα».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε