“Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ένα τρίτο πρόγραμμα, να αναδιαρθρώσουμε το χρέος, αλλά δεν μπορέσαμε να τα διαπραγματευτούμε ως το τέλος, διότι η ελληνική πλευρά τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις και θέλει να πάει σε δημοψήφισμα. Το θεωρώ αυτό γιγαντιαίο λάθος», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Κάθε λαός και κάθε κυβέρνηση έχει δικαίωμα στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι δεν γίνεται», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, αλλά εκτίμησε ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αποσκοπεί «στο να ωθηθεί η Ευρώπη σε ακόμη περισσότερες παραχωρήσεις».
Επισημαίνει δε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι συνδεδεμένο με το ερώτημα «μένουμε στο ευρώ, ναι ή όχι».
«Εγώ απλώς αναρωτήθηκα γιατί κάνεις δημοψήφισμα όταν η κυβέρνηση δηλώνει “παρακαλούμε τον λαό να απορρίψει μια προσφορά βοήθειας ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ”. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει ο κ. Τσίπρας και χωρίς τον λαό του. Έχει προφανώς την ελπίδα ότι μετά θα έρθουν περισσότερες προσφορές – αυτό είναι βεβαίως λάθος. Αυτό που θα θεωρούσα δίκαιο είναι το να ψήφιζε ο ελληνικός λαός για την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης και ταυτόχρονα όλοι να ήξεραν ότι αυτό είναι συνδεδεμένο με το ερώτημα “μένουμε στο ευρώ, ναι ή όχι”», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξή του νωρίτερα απόψε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
Ερωτώμενος εάν εξακολουθεί να ισχύει η πρόταση των πιστωτών, επισήμανε: «Έχουν προταθεί πολύ περισσότερα και αυτό που είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς είναι γιατί η ελληνική πλευρά δεν το διαπραγματεύτηκε ως το τέλος. Έγιναν πράγματα και κατατέθηκαν προτάσεις που δεν υπήρξαν ποτέ πριν. Ας αναφέρω κάποια πράγματα: ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ένα τρίτο πρόγραμμα, ότι είμαστε διατεθειμένοι να αναδιαρθρώσουμε το χρέος, κοινωνικές δυσχέρειες να τις εξομαλύνουμε, όλα αυτά δεν μπορέσαμε να τα διαπραγματευτούμε ως το τέλος, διότι η ελληνική πλευρά τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις και θέλει να πάει σε δημοψήφισμα. Το θεωρώ αυτό γιγαντιαίο λάθος».
Τόνισε ότι η πρόταση εξακολουθεί να ισχύει και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Όλα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση λέει “τα θέλουμε όλα αυτά μεν, αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε αντάλλαγμα”. Λένε “να, όλα αυτά είναι καλά, αλλά δεν θέλουμε να υποχρεωθούμε σε μεταρρυθμίσεις”. Αυτό θα ήταν, αυτονόητα, η προϋπόθεση. Αλλιώς θα ξεκινούσαμε εκ νέου να δημιουργούμε χρέη», ανέφερε ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση που έχει λαό, κι εμείς έχουμε έναν λαό και πρέπει αυτά που προσφέρουμε να τα δικαιολογήσουμε απέναντί του».
Ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι αυτό που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι η κυρία Μέρκελ «δεν θα ήταν εύκολο μέσα στο κόμμα της να επιβάλει ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και αναδιάρθρωση χρέους». Παραταύτα, συνέχισε, «όλα αυτά μπήκαν στη συζήτηση στο Eurogroup και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση τώρα τα απορρίπτει απότομα, είναι κάτι που θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνεται. Είναι, ασφαλώς, δικαίωμά τους να το κάνουν, αλλά έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρώπης, μετά τις Συνθήκες της Ρώμης».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα πρέπει την επόμενη εβδομάδα να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε ότι «οι αρχηγοί θα μιλήσουν σίγουρα μεταξύ τους» και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι ότι μπορούμε να προσφέρουμε μόνο λίγα καινούργια πράγματα. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε την ελληνική κοινή γνώμη γι’ αυτό το οποίο βρισκόταν στην πραγματικότητα στο τραπέζι. Διότι σε ένα δημοψήφισμα είναι σημαντικό το να γνωρίζουν οι άνθρωποι και για τι ψηφίζουν. Ψηφίζουν και για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, ψηφίζουν και για μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους. Ψηφίζουν ακόμη και για το ότι η Ευρώπη ήταν διατεθειμένη όχι μόνο να μην πάρει τόκους για τα δάνεια τα οποία έδωσε η ΕΚΤ, αλλά και να τους επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα. Αλλά όμως και για να συζητήσουν ότι η χώρα πρέπει να κάνει πράγματα ώστε να μην δημιουργούνται καθημερινά νέα χρέη».
Καταλήγοντας, ο Γερμανός αντικαγκελάριος σημείωσε ότι στην Ευρώπη υπάρχει η εμπειρία ότι είναι καλό να φθάνουμε σε συμβιβασμούς και όχι μονομερώς να επιβάλλουμε κάτι ο ένας στον άλλο. «Έχουμε τώρα κατά κάποιον τρόπο μια κατάσταση, στην οποία ο ελληνικός λαός γίνεται όμηρος προκειμένου να ωθηθεί η Ευρώπη σε ακόμη περισσότερες παραχωρήσεις. Αυτό θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνεται και η συμβουλή μου είναι να επιστρέψουν όλοι και να συζητήσουν μεταξύ τους, αντί να αλληλοκατηγορούνται», δήλωσε.