Πολιτική

Γαλλία: Πορείες σε πολλές πόλεις κατά της αστυνομικής βίας παρά την απαγόρευση

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα Σάββατο και πάλι διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας και διαμαρτύρονται κατά της αστυνομικής βίας μετά το θάνατο του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, που πυροδότησε νύχτες βίαιων ταραχών σε όλη τη χώρα.

Στο Παρίσι, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι σε μια ετήσια διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, ενός νεαρού άνδρα που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς το 2016. Η συγκέντρωση αυτή είχε απαγορευτεί από τις αρχές που επικαλέστηκαν «κίνδυνους διατάραξης της δημόσιας τάξης».

Η Ασα Τραορέ, αδερφή του Ανταμά που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα κατά της αστυνομικής βίας μετά από τον θάνατο του αδελφού της, μίλησε στην Πλατεία Δημοκρατίας μπροστά σε πολλούς βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά) και περικυκλωμένη από πολλούς αξιωματικούς δυνάμεων επιβολής του νόμου.

«Κάνουμε πορεία για τη νεολαία, για να καταγγείλουμε την αστυνομική βία. (…) Επιτρέπουνε πορείες των νεοναζί, αλλά δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πορεία», είπε αναφερόμενη σε μια πορεία εκατοντάδων ακροδεξιών τον περασμένο Μάιο στο Παρίσι που είχε προκαλέσει διαμάχη επειδή οι αρχές έδωσαν άδεια για τη διεξαγωγή αυτής.

«Η Γαλλία δεν μπορεί να δίδει ηθικά διδάγματα. Η αστυνομία της είναι ρατσιστική, η αστυνομία της είναι βίαιη», είπε η Άσα Τραορέ, που είχε ανακοινώσει την παρουσία της στην Πλατεία Δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα χωρίς να καλέσει άμεσα υποστηρικτές της να την ακολουθήσουν, για να μην να κατηγορηθεί για οργάνωση παράνομης διαδήλωσης.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει λάδι στη φωτιά» και «να μην σεβαστεί τον θάνατο του μικρού μου αδερφού», πρόσθεσε η Τραορέ, κάνοντας λόγο για «παντελή έλλειψη σεβασμού» και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» το επιχείρημα της νομαρχίας να απαγορεύσει τη διαδήλωση.

Λίγο μετά την ομιλία της, οι δυνάμεις ασφαλείας ζήτησαν από τον κόσμο να διασκορπιστεί, ενώ διαδηλωτές φώναζαν «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ», ανέφεραν δημοσιογράφοι στο σημείο. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά.

Ο νομάρχης της Βαλ ντ’ Ουάζ, που πήγε προσωπικά στο δικαστήριο να υπερασπιστεί την απαγόρευση, είχε υποστηρίξει πως δεν έχει αρκετό προσωπικό για να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της κινητοποίησης. «Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν εξαντληθεί», είπε.

Από το Παρίσι ως τη Μασσαλία

Τριάντα άλλες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας έγιναν στη χώρα, από το Παρίσι στη Μασσαλία (νότια) και από τη Νάντη (δυτικά) έως το Στρασβούργο (ανατολικά). Η προγραμματισμένη πορεία στη Λιλ απαγορεύτηκε.

Στο Στρασβούργο περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνολικά, σχεδόν εκατό σωματεία, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς είχαν καλέσει σε «πορείες πολιτών» για να εκφράσουν το «πένθος και την οργή» τους και να καταγγείλουν πολιτικές γεμάτο «διακρίσεις» σε βάρος εργατικών συνοικιών.

Αυτές οι οργανώσεις ζητούν «μια εις βάθος μεταρρύθμιση της αστυνομίας, των τεχνικών επέμβασης και του οπλισμού της».

Σήμερα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην κριτική επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που είχε ασκήσει έντονη κριτική στη αντιμετώπιση των ταραχών από την γαλλική αστυνομία. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) κάλεσε τη Γαλλία να αντιμετωπίσει «τις δομικές και συστημικές αιτίες των φυλετικών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων στις αρχές επιβολής του νόμου».

«Οποιαδήποτε κατηγορία για συστημικό ρατσισμό ή διακρίσεις από τις αρχές επιβολής του νόμου στη Γαλλία είναι αβάσιμη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Από τις 27 Ιουνίου, περισσότερα από 3.700 άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις ταραχές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.160 ανηλίκων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ανέφερε χθες ότι σχεδόν 400 άτομα έχουν φυλακιστεί.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χαμός με Μαρινάκη και Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για τον μηχανοδηγό στα Τέμπη: «Ήταν εθελοντής στο γραφείο Μητσοτάκη» – «Προσβάλετε τη μνήμη ενός νεκρού»
«Είστε αυτή που πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα θέλετε να επιβιώσετε πολιτικά και να ανεβάσετε πολιτικά το κόμμα σας εκμεταλλευόμενη τον ανθρώπινο πόνο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Μάκης Βορίδης για Μαρία Καρυστιανού: «Κάνει πολιτικές τοποθετήσεις, δεν γίνεται να μην απαντάμε» – «Αδίστακτος, σπιλώνει τον αγώνα μας» η απάντησή της
«Δεν γίνεται να μην απαντάμε στις πολιτικές τοποθετήσεις που κάνει» είπε ο Μάκης Βορίδης για τη Μαρία Καρυστιανού που του απάντησε χαρακτηρίζοντάς τον «μικρόψυχο, κακό και λίγο»
Ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι κακιά γυναίκα, αυτή την κυρία πάνε να υποστηρίξουν στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη
«Θα της κάνω μήνυση και αγωγή για να αποδείξει στα δικαστήρια την προσωπική μου εμπλοκή. Όποιος πάει στο συλλαλητήριο στηρίζει Κωνσταντοπούλου»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή