Πολιτική

Γαλλική παρωδία της “Οδύσσειας” με τον “Κύκλωπα” Σόιμπλε – Ο Τσίπρας ως… Ίκαρος!

- Ο διευθυντής της Liberation κάνει έναν παραλληλισμό των πρωταγωνιστών της εξάμηνης διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη, με τους μυθικούς ήρωες του παρελθόντος
- Όπως αναφέρει, ο "Οδυσσέας 2015" προτιμήθηκε τελικά "από τον πρώην υπουργό οικονομικών Βαρουφάκη", προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit και να μη χολωθεί η Γερμανία
- "Ο Σόιμπλε που ήθελε το Grexit, είναι ένας ισχυρός άνδρας. Είναι Κύκλωπας με ένα μάτι στραμμένο πάντα στους ευρωπαϊκούς κανόνες"

Με λευκή χλαμύδα και σανδάλια πάνω στη μοτοσυκλέτα, κοντοκομμένο γένι και τα μαλλιά στον άνεμο δεμένα με κορδέλα, αυτό είναι το πορτραίτο του “Οδυσσέα της Ελλάδας του 2015”, όπως το φαντασιώθηκε ο διευθυντής της Liberation, Λωράν Ζοφρέν.

Γνωστός για την πλατυά του καλλιέργεια και τη γνώση της ελληνικής μυθολογίας, ο Λοράν Ζοφρέν επιχειρεί μια φιλόδοξη παρωδία, έναν παραλληλισμό των πρωταγωνιστών της εξάμηνης διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη, με τους μυθικούς ήρωες του παρελθόντος.

Ο Λ. Ζοφρέν τιτλοφορεί το πόνημά του «Ομηρική Συμφωνία», και μ’ αυτό καλύπτει ολόκληρη την τελευταία εξωτερική σελίδα της εφημερίδας. Εξηγεί ότι ο «Οδυσσέας 2015» προτιμήθηκε τελικά «από τον πρώην υπουργό οικονομικών Βαρουφάκη», προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit και να μη χολωθεί η Γερμανία.

Σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό, δεν περνάει τις διακοπές του στην Αίγινα αλλά στην Ιθάκη… όπου μας παρουσιάζει την πιστή του σύζυγο Πηνελόπη που πλέκει και ξεπλέκει τα ρούχα της οικογένειας με το μαλλί που δίνουν οι κατσίκες, που βόσκουν τριγύρω. Με στημένο έτσι το σκηνικό και με ένα ποτήρι ρετσίνας στο χέρι, ο «Οδυσσέας 2015» διηγείται στον επισκέπτη του τα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς : «Ηταν κάτι το ομηρικό» λέει, «τελικά όμως ο συμβιβασμός ήταν ο καλύτερος δυνατός για τον ελληνικό λαό».

Μιλώντας για τους λόγους που το αφεντικό του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να τον βάλει στη θέση του Βαρουφάκη, εξηγεί λέγοντας πως «ο Αλέξης γρήγορα κατάλαβε, ότι η ρητορική δεν ήταν διόλου χρήσιμη με τους Ευρωπαίους. Ο Γιάνης είναι λαμπρός, δεν είναι όμως πολιτικός. Είναι ένα είδος Αγαμέμνονα που βιάζεται πάντα να δώσει μάχη. Χρειαζόταν κάποιος περισσότερο πανούργος. Ετσι, ο Αλέξης με διάλεξε».

Ξετυλίγοντας το ιστορικό των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, στήνει το σκηνικό και τους πρωταγωνιστές: «Ο Σόιμπλε που ήθελε το Grexit, είναι ένας ισχυρός άνδρας. Είναι Κύκλωπας με ένα μάτι στραμμένο πάντα στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η Μέρκελ είναι πιο πολιτική, σαν εμένα…χωρίς να είναι η νύμφη Καλυψώ! Ομως τα πήγαμε σχετικά καλά μεταξύ μας. Και μετά είχα το Άλογο της Τροίας, τον Ολάντ, που έχει ανάγκη για μια ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη για να καταφέρει και αυτός να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Επισήμως ευθυγραμμιζόταν με τις ευρωπαϊκές θέσεις. Στην πραγματικότητα με υποστήριζε μέσα σε ορισμένα όρια».

Συνεχίζοντας την αφήγησή του ο «Οδυσσέας 2015» αναγνωρίζει ότι έζησε «μια πραγματική οδύσσεια, αλλά απόκτησε μια πολύτιμη εμπειρία»: «Πήραμε σπαρτιάτικα μέτρα κατά της διαφθοράς και της γραφειοκρατικής σπατάλης (…) Δεν είμαστε ακόμα η χώρα των Λωτοφάγων όπου είναι όλοι ευτυχισμένοι, αλλά τα πράγματα καλυτερεύουν» εκτιμά ο «Οδυσσέας 2015» δια φαντασίας και γραφής Λοράν Ζοφρέν.

Ο Τσίπρας ως… Ίκαρος

Εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία ήταν και το χθεσινό άρθρο της “Liberation” με σκίτσο που παρουσιάζει τον Αλέξη Τσίπρα ως… Ίκαρο που προσπαθεί να πλησιάσει την “Ισχύ” (σ.σ. όπως ο Ίκαρος τον ήλιο), αλλά λιώνουν τα φτερά του.

Ο τίτλος του άρθρου: “Αλέξης Τσίπρας: Καλός πολιτικός στην Ελλάδα, κακός διαπραγματευτής στην Ευρώπη”.

ΠΗΓΗ: LIBERATION

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ