Την πρωτοβουλία αυτή τη φορά έχει αναλάβει η Γαλλία και ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.
Στις βαλίτσες του, σύμφωνα με πληροφορίες κομίζει σχέδιο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης στα μέτρα για το χρέος (να θυμίσουμε ότι και ο Αλέξης Τσίπρας αναφορά στην ανάπτυξη, έστω και με διαφορετική προσέγγιση έκανε στην ομιλία του στο Concordia Summit προχτές) την οποία, όπως έχει ήδη γράψει το newsit.gr, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά.
Επίσης, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο πως το σχέδιο που θα έχει στις αποσκευές του ο Μπρουνό Λε Μερ, είναι ένας συνδυασμός της γαλλικής πρότασης και εκείνης του προηγούμενου Eurogroup, πράγμα που όπως λένε θα επιτρέψει να βρεθεί η χρυσή τομή για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την αποδοχή της πρότασης από την Ελλάδα, αφού όπως υποστηρίζουν θα επιτρέψει στην ΕΚΤ (εφόσον τελικά υιοθετηθεί η ρήτρα ανάπτυξης) να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε την απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt για το ρόλο του ΔΝΤ. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι “η μορφή της συμμετοχής του ΔΝΤ έχει σημασία μόνο στο βαθμό που δεν αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μαγική φόρμουλα στο σχέδιο είναι η απόφαση του Eurogroup του Μαίου 2016, σύμφωνα με την οποία μεσοπρόθεσμα οι δαπάνες της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεν μπορούν να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ, πράγμα που μπορεί, όπως λένε να συνδυαστεί με τη ρήτρα ανάπτυξης και να βρεθεί ο κατάλληλος συμβιβασμός, ο οποίος θα είναι αποδεκτός και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ο Μπρουνό Λε Μερ έχει ήδη συζητήσει το θέμα της εξεύρεσης συμβιβαστικής πρότασης στο Παρίσι με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Ιταλό ομόλογό του Κάρλο Πάντοαν και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι στο προηγούμενο Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας είχε απορρίψει την πρόταση που έφεραν Σόιμπλε και Τόμσεν, γιατί δεν ήταν σαφής, ούτε άνοιγε το δρόμο για λύση του ελληνικού προβλήματος και επομένως δεν είχε εξουσιοδότηση, όπως είπε, από τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να την κάνει αποδεκτή.