«Μια πολύ ξεχωριστή θέση» για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Ευρώπης, οραματίζεται ο Γάλλος φιλόσοφος Μερνάρ-Ανρί Λεβί, σε συνέντευξη του που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή.
Ο Γάλλος φιλόσοφος και το όραμά του
Ο Μερνάρ-Ανρί Λεβί συμπεριλαμβάνει τον Αλέξη Τσίπρα στις «μείζονες φυσιογνωμίες» των Ευρωπαίων ηγετών –μεταξύ των οποίων η Αγγελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν- και δηλώνει «πολύ εντυπωσιασμένος από την πρόσφατη μεταμόρφωση του (Αλέξη Τσίπρα) και τον αέρα του statesman που έχει αποκτήσει». Όπως μάλιστα αναφέρει αυτό είναι και ένα από τα θέματα στο θεατρικό του έργο «Looking for Europe», έναν εσωτερικό μονόλογο γύρω από το μέλλον της ευρωπαϊκής ιδέας, το οποίο παρουσιάζει ο ίδιος σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
«Στο έργο μου», εξηγεί στην Καθημερινή ο φιλόσοφος Μερνάρ-Ανρί Λεβί, «ονειρεύομαι μια βαθιά μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Και σ’ αυτή την μεταμορφωμένη Ευρώπη, βλέπω έναν μείζονα ρόλο για τον Αλέξη Τσίπρα».
Στη συνέντευξη του ο γάλλος διανοούμενος αποσυνδέει την άνοδο του λαϊκισμού και του φασισμού από την μετανάστευση και αναφέρει χαρακτηριστικά: «η αιτία του φασισμού είναι ο φασισμός, θρέφεται από τον εαυτό του». Δηλώνει «ευτυχής» για την δημοσίευση από τον ελληνικό τύπο και την απήχηση που είχε στην Ελλάδα η πρωτοβουλία του για το μανιφέστο των 30 διανοουμένων, και εστιάζει στην υποχώρηση και αποκοπή των δεσμών των ΗΠΑ από την Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι είναι «επείγουσα ανάγκη» η πολιτική αναδιάρθρωση της Ευρώπης και η οικοδόμηση κοινής εξωτερικής πολιτικής και κοινής άμυνας.
Τέλος σχετικά με το φαινόμενο των fake news και την εποχή του διαδικτύου αναφέρει ότι «η επανάσταση του internet έδωσε μεγάλη ώθηση σε όλα τα δημοκρατικά κινήματα» αλλά προσθέτει ότι με την εισβολή των fake news «μετατοπιστήκαμε από την δημοκρατία σε ένα είδος σοφιστείας». «Άλλη μια φορά είναι μια γνώριμη ιστορία για τους Έλληνες. Η διαμάχη μεταξύ Σωκράτη και σοφιστών είναι εγγεγραμμένη στο DNA σας και στην κουλτούρα σας. Σήμερα όλος ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε αυτό το σημείο, Σήμερα είμαστε όλοι Έλληνες του 5 αιώνα π.Χ.» καταλήγει.