Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Γάμος ομοφύλων: «Μασάζ» μέχρι την τελευταία στιγμή στη ΝΔ – Ποιοι άλλαξαν στάση, πόσοι είναι κατά

Γάμος ομοφύλων: «Μασάζ» μέχρι την τελευταία στιγμή στη ΝΔ – Ποιοι άλλαξαν στάση, πόσοι είναι κατά

Το «φροντιστήριο» τελείωσε στη Νέα Δημοκρατία, αλλά το… «μασάζ» δεν αναμένεται να σταματήσει μέχρι το παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σε Μαξίμου και Πειραιώς κάνουν… απολογισμό, ωστόσο τα μηνύματα που λαμβάνουν δεν οδηγούν σε… εφησυχασμό σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο στόχος είναι η κυβέρνηση να περάσει τον «σκόπελο» της Βουλής με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, και παρά το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές δηλώνουν δημόσια ότι μεταπείστηκαν ή φέρονται τώρα να είναι πιο κοντά στο «ναι», ο αριθμός όσων παραμένουν επιφυλακτικοί είναι σημαντικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «μασάζ» γίνεται και σε προσωπικό επίπεδο και θα εξακολουθήσει να γίνεται για τον επόμενο ένα με ενάμισι μήνα, οπότε και αναμένεται να  κατατεθεί και να ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο.

Με νομικό αντίλογο…

Στη χθεσινή, τρίωρη ενημέρωση των βουλευτών, του δεύτερου γκρουπ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι κύριοι Θάνος Πλεύρης και Χαράλαμπος Αθανασίου, οι οποίοι επιμένουν στο «όχι», επιχειρηματολόγησαν υπέρ της άποψης ότι ο θεσμός της οικογένειας πρέπει να παραμείνει όπως είναι και ότι η ισότητα στον γάμο δεν εμπίπτει στα ατομικά δικαιώματα. Όσον αφορά στο θέμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια, η θέση του κ. Πλεύρη είναι ότι το άρθρο 1592 του Αστικού Κώδικα ρυθμίζει το θέμα των παιδιών.

Όμως και άλλοι βουλευτές που έλαβαν το λόγο, επιμένουν πως το θέμα των παιδιών θα μπορούσε να ρυθμιστεί μέσα από πρόσθετες πρόνοιες στο σύμφωνο συμβίωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι βουλευτές, οι οποίοι διατηρούν τις ενστάσεις τους, φέρονται να βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να καταθέσουν από κοινού τις προτάσεις τους για αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης σε σχέση με την προστασία των παιδιών που ήδη έχουν ομόφυλα ζευγάρια.

«Δεν αλλάζω απόψεις με την ευκολία που κάποιοι αλλάζουν πουκάμισα» δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Το παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει σε οικογένεια με πατέρα και μητέρα» επέμεινε.

Αλλάζουν θέση…

Ωστόσο κάποιοι άλλοι δήλωσαν πιο… «φωτισμένοι» από την ενημέρωση που έλαβαν και έτσι, κατά δήλωση τους, θα στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ισότητα στον γάμο.

Όπως η βουλευτής Καρδίτσας Ασημίνα Σκόνδρα, η οποία δήλωνε χθες ότι… «λύθηκαν πολλές απορίες» και ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ζήτημα παρένθετης μητέρας θα το υπερψηφίσει. «Αυτό το νομοσχέδιο δίνει δικαιώματα σε κάποιους ανθρώπους αλλά δεν θίγει τα δικά μας δικαιώματα» σημείωνε.

«Με έπεισε ο πρωθυπουργός» δήλωσε ο Μακάριος Λαζαρίδης στο Live News. «Είπε ότι δεν θα περιλαμβάνεται παρένθετη μητέρα και δεν υιοθετούνται οι όροι γονέας 1 και γονέας 2. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού με έπεισε απόλυτα και όταν έρθει το νομοσχέδιο θα το ψηφίσω» τόνισε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ., ο οποίος αρχικά είχε εκφράσει προβληματισμούς.

Τις επιφυλάξεις της ήρε και η βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου, η οποία ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει. Κοντά στο «ναι» φαίνεται να είναι και η Ζωή Ράπτη. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας.

«Η παράταξη θα βγει πιο δυνατή»

«Έγινε ένας ανοιχτός και δημοκρατικός διάλογος. Είμαι περήφανος που είμαι στέλεχος της Ν.Δ. Σε ένα κλίμα πολύ θετικό, η παράταξη θα βγει πιο δυνατή» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συνέδραμε τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο στο χθεσινό… «φροντιστήριο».

«Στη Ν.Δ. είμαστε περήφανοι για τη μαζική συμμετοχή και το επίπεδο της συζήτησης. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Και βγαίνουμε πιο δυνατοί» δήλωσε και ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

«Απαντήθηκαν πολλά. Σχηματίζεται μια λογική πλειοψηφίας στη Βουλή. Η ελληνική οικογένεια δεν κινδυνεύει» τόνισε και η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφίας Ζαχαράκη.

Οι εκτιμήσεις μετά το διήμερο πολιτικό «μασάζ»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο εσωτερικό της Ν.Δ., 30 βουλευτές φέρονται κάθετα αρνητικοί στο να δώσουν θετικοί ψήφο, όμως δεν αποκλείουν ο αριθμός όσων διατηρήσουν ενστάσεις ή επιφυλάξεις να είναι ακόμη και διπλάσιος. Δηλαδή, στο σύνολο των 158 βουλευτών που αριθμεί η Ν.Δ., να υπάρξουν περίπου 50 – 60 βουλευτές που δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο και η άρνηση τους θα εκφραστεί είτε μέσω της καταψήφισης, είτε δια της αποχής. Κοντός ψαλμός…

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις