Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι πλέον θα υπάρχει στενή συνεργασία ορισμένων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και συγχωνεύσεις κάποιων εξ αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα συμπεριλάβει στους “κόλπους του” και τα ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας.
Αλλαγές στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια
Παράλληλα επανέλαβε την δημιουργία του “Εθνικού Απολυτηρίου”, το οποίο θα είναι το “διαβατήριο” για να περάσει κάποιος σε σχολή. Από εκεί και πέρα κάποια τμήματα θα έχουν ανοιχτό αριθμό εισακτέων, κάποια άλλα όμως θα είναι πιο “κλειστά”. Αυτά θα είναι οι σχολές που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, όπως οι Νομικές σχολές, οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές.
Αυτό που επίσης αλλάζει ριζικά, είναι η πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ. Έως τώρα οι μαθητές των ΕΠΑΛ είχαν δικαίωμα να δηλώσουν σχολές μόνο σε ΤΕΙ. Από τώρα και στο εξής εάν το επιθυμούν θα μπορούν να ακολουθούν διετή προγράμματα σπουδών, σε σχολή συναφή με την ειδικότητά τους.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών αυτών θα δίνεται πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων.
Συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ
Ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ πιθανόν τον 2018 να υπάρχει Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας. Σε αυτό θα μπουν και θα συγχωνευθούν ουσιαστικά τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Τι θα γίνει όμως με όσους ήδη βρίσκονται σε αυτά τα ΤΕΙ; Σύμφωνα με την πρόβλεψη, έχουν δύο επιλογές. Η να συνεχίσουν κανονικά τον κύκλο σπουδών τους και να λάβουν πτυχίο Τ.Ε.Ι, είτε να πάρουν τα επιπλέον μαθήματα της νέας σχολή και να λάβουν πτυχίο Πανεπιστημίου.
Αλλαγές θα υπάρχουν όμως και στους καθηγητές των ΤΕΙ που θα “αναβαθμιστούν” σε καθηγητές ΑΕΙ, κάτι που θα μεταφραστεί μισθολογικά αλλά και ωραριακά.
Στενές συνεργασίες όμως θα υπάρχουν και σε άλλες σχολές, όπως μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
“Το θέμα με τα συγγράμματα έχει λήξει”
Σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με την σιανομή συγγραμμάτων τόνισε ότι “χθες, 30 Οκτωβρίου, έλαβα επιστολή από τον κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που αναφέρει: «επειδή τελειώνει ο μήνας, πείτε τι γίνεται με τα συγγράμματα». Προφανώς έγραψε το γράμμα χωρίς να γνωρίζει ότι το θέμα έχει λήξει. Τα συγγράμματα δεν μοιράζονταν συνήθως πριν από το 2ο 15νθήμερο Νοεμβρίου. Εδώ υπήρξε μια περιττή αναστάτωση. Έληξε, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη θέση του Υπουργείου και ελπίζω να μην επαναληφθεί”
“Προκαταρκτική εξέταση για τον μαθητή που δεν σήκωσε την σημαία”
Ο Κ. Γαβρόγλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα του 11χρονου Αμίρ που κληρώθηκε να σηκώσει την σημαία στην παρέλαση, κάτι που δεν έγινε, αλλά και για τα επεισόδια που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή στην Σαντορίνη.
Όπως έκανε γνωστό για την υπόθεση του Αμίρ διενεργείται ήδη προκαταρκτική εξέταση. Για την Σαντορίνη τόνισε ότι «το κόμμα αυτό που δεν κρύβει τη συμπάθειά του για τις ναζιστικές αρχές αποφάσισε να αμαυρώσει αυτή την ημέρα» και ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την διευθύντρια του σχολείου.