Δευτέρα, 25 Νοε.
14oC Αθήνα

Γενικοί Γραμματείς: Η “ακτινογραφία” των πρώτων 28

νέα κυβέρνηση

Η “πρώτη ματιά” στους 28 πρώτους γενικούς γραμματείς.
Οι… παλιοί και οι νέοι στα πόστα.
Ποια ονόματα ξεχωρίζουν από την λίστα.

Εκπλήξεις περιλαμβάνει η λίστα με τους πρώτους 28 γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων της νέας κυβέρνησης. Η λίστα περιλαμβάνει συγκεκριμένα υποψήφιους βουλευτές, τεχνοκράτες, ανθρώπους της αγοράς, αλλά και… γραμματείς που έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή και παλαιότερα. Κοινό στοιχείο τους αποτελεί, επίσης, ότι δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την ενεργό πολιτική.

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν, εξάλλου, ότι είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται γραμματείς σε υπουργεία μόλις σε 10 μέρες μετά τις εκλογές, καθώς στο παρελθόν χρειάζονταν ακόμη και μήνες.

Τις επόμενες ημέρες θ’ ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα ονόματα των γενικών και ειδικών γραμματέων, ενώ ο συνολικός αριθμός τους θα μειωθεί σε 59 από 93 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από τη λίστα που ανακοινώθηκε σήμερα πάντως λείπουν κρίσιμα πόστα, όπως π.χ. στα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, σε κάθε υπουργείο θα τοποθετηθεί και υπηρεσιακός γραμματέας, ο οποίος θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ, θα είναι δημόσιος υπάλληλος και θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης του υπουργείου. Ο σχετικός διαγωνισμός, μάλιστα, ουδέποτε ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση κι επελέγη έτσι μόνον ένας από τους 90 γραμματείς που θα έπρεπε να οριστούν.

Οι παλιοί… και οι νέοι

Έτσι, οι δύο γραμματείς που παραμένουν στις θέσεις τους είναι ο Φώτης Κουρμούσης (ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους) και ο Νίκος Μαντζούφας (γενικός γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ).

Ο δεύτερος, ωστόσο, δεν τοποθετήθηκε σ’ αυτή τη θέση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την κυβέρνηση… Παπανδρέου το 2010 κι είναι βέβαιο ότι αποτελεί ρέκορντμαν!

Μοναδική εξαίρεση του κανόνα ότι οι νέοι γραμματείς δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την ενεργό πολιτική είναι ο Γιώργος Μαυρωτάς (γενικός γραμματέας Αθλητισμού), καθώς είναι εν ενεργεία αντιπρόεδρος του Ποταμιού.

Υποψήφιοι βουλευτές με τη ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Τριαντόπουλος (γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής) και η Σοφία Νικολάου (γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής).

Ο Πελοπίδας Καλλίρης (γενικός γραμματέας Βιομηχανίας) υπήρξε στο παρελθόν συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ο Θανάσης Κυριαζής (γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας) διατέλεσε στο παρελθόν γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας. Το ίδιο και ο Πάτροκλος Γεωργιάδης (γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου), ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του Προκόπη Παυλόπουλου στο υπουργείο Εσωτερικών επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος επιστρέφει στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, απ’ όπου πέρασε στο ίδιο πόστο την περίοδο 2004-2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Γιάννη Μανιάτη, όσο εκείνος διατέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περίοδο 2012-2015, ήταν η Αλεξάνδρα Σδούκου (γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων).

Αλλά και ο Γιώργος Καραγιάννης (γενικός γραμματέας Υποδομών) διατέλεσε στο παρελθόν γενικός γραμματέας Επικοινωνίας. Τέλος, ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας (γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης) διατέλεσε αρχηγός της ΕΛΑΣ από το 2016 έως το 2018.

Όσο για τον Νίκο Χαρδαλιά (γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας), ήταν ο μοναδικός που είχε… προαναγγελθεί και είχε αναλάβει κατ’ ουσίαν καθήκοντα από την περασμένη εβδομάδα λόγω της φονικής καταιγίδας στη Χαλκιδική.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις