Η κ. Γεννηματά στην εισήγησή της στη συνεδρίαση του Πολιτικού Εκτελεστικού Συμβουλίου στη Χαριλάου Τρικούπη, κατέστησε σαφές ότι η πορεία του ΚΙΝΑΛ, είναι και θα παραμείνει αυτόνομη με προοδευτική ταυτότητα.
Παράλληλα η κ. Γεννηματά κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματος να απαντήσουν με εξωστρέφεια «στον πόλεμο διαστρέβλωσης, αποδόμησης και απαξίωσής του, με αντεπίθεση και αυτοπεποίθηση».
Ακόμη κ. Γεννηματά, προσδιόρισε τους στόχους της συνδιάσκεψης που έχει προγραμματισθεί για το τέλος Νοεμβρίου, όπου θα αποφασιστούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις της πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, και θα περιγραφούν οι σύγχρονες απαντήσεις της Κεντροαριστεράς στις μεγάλες προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
Ενδεικτικά, η Φώφη Γεννηματά πρότεινε προς συζήτηση έξι ζητήματα:
– Οι νέες πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις στον κόσμο και η θέση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
– Ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα στην προοπτική της Ένωσης. Το μεταναστευτικό ζήτημα.
– Η ελληνική οικονομία στην ψηφιακή εποχή .
– Ο πολιτικός φιλελευθερισμός ως βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας.
– Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος.
– Η απάντηση στην κλιματική κρίση: μια νέα πράσινη συμφωνία (New green deal – Στοίχημα ζωής).
«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μας επιτίθενται, μας στοχοποιούν, νομίζουν ότι μπορούν να ανακόψουν την πορεία μας. Να δημιουργήσουν ένα σκληρά διπολικό σύστημα, αδιαφορώντας για το επικίνδυνο αντίτιμο: τον διχασμό του ελληνικού λαού, το τοξικό κλίμα που υπονομεύει την ανάπτυξη. Δεν θα τα καταφέρουν», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι αυτή ακριβώς η αταλάντευτη απόφασή μας είναι πού ενοχλεί. Αν αλλάζαμε γραμμή, αν κλείναμε το μάτι ότι είμαστε διαθέσιμοι και διατεθειμένοι να γίνουμε βολικά συμπληρώματα, τότε θα γινόμασταν αμέσως τα χαϊδεμένα παιδιά των συστημάτων που τώρα μας πολεμούν λυσσαλέα. Το ερώτημα είναι: Το κάνουμε; Η απάντησή μου, η απάντησή μας, οι συλλογικές μας αποφάσεις, η επιθυμία του δικού μας κόσμου, είναι ‘Όχι!’».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κατηγόρησε τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα για άτυπη συγκάλυψη των ευθυνών τους για τις πολιτικές τους, χαρακτηρίζοντας τις αντιπαραθέσεις τους «ανούσιες», και υποστηρίζοντας πως «εκτός από την πόλωση για μικροκομματικά οφέλη, φαίνεται ότι ήταν και το προκάλυμμα διευθετήσεων στο παρασκήνιο».
Στο σημείο αυτό, αναφερόμενη στην σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Νovartis, τόνισε ότι «βγήκαν τα μαχαίρια στο εσωτερικό της ΝΔ, για την προστασία και του Παπαγγελόπουλου. Η καραμανλική συνιστώσα, και όχι μόνο, δίνει μάχη για το κουκούλωμα. Προφανώς έχουν τους λόγους τους. Πληθαίνουν οι φωνές στη ΝΔ για δήθεν αναρμοδιότητα της επιτροπής και επιστροφή του φακέλου στην Δικαιοσύνη».
Όσο για την στάση του Κινήματος Αλλαγής, η πρόεδρός του υπογράμμισε ότι θα ψηφίσει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και εκεί θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αναζητώντας και αναδεικνύοντας τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.
Σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό, η Φώφη Γεννηματά αναρωτήθηκε «με ποια ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης, θα μιλήσει στις επαφές του στη Ν. Υόρκη, για το προσφυγικό, δεδομένου ότι συνεχίζει την πολιτική Τσίπρα. Στην Ελλάδα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν διαπιστώσεις για το πόσο πολύπλοκο είναι το θέμα διαχείρισης των προσφυγικών ροών και εξαντλούν το θέμα στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση συσκέπτεται χωρίς να σκέφτεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει μέχρι να ξεχαστούν οι δικές του, τεράστιες ευθύνες. 29.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά είναι ευρωπαϊκό, είναι ανθρωπιστικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση οφείλει να το αναδείξει», υπογράμμισε.
Η κ. Γεννηματά διαφώνησε κατηγορηματικά και με τις ρυθμίσεις στα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με τις οποίες, όπως είπε, η κυβέρνηση «επιχειρεί να απαξιώσει τις συλλογικές συμβάσεις, να ενισχύσει την εργοδοτική αυθαιρεσία, να μειώσει δραστικά τα δικαιώματα και τις αμοιβές των εργαζομένων. Το νέο τοπίο στα εργασιακά είναι ο κύριος στόχος του νομοσχεδίου, και οι αυτονόητες και μικρότερης σημασίας ‘τακτοποιήσεις’ που διαφημίζει η ΝΔ το πρόσχημα. Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας. Στηρίζουν την ανταγωνιστικότητά της χώρας στις μειωμένες αμοιβές, στην υποβάθμιση των όρων εργασίας και των συλλογικών ρυθμίσεων. Η ανάπτυξη της ΝΔ είναι για λίγους, δεν είναι για όλους».
Με υψηλούς τόνους επέκρινε και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι με όσα είπε στην ΔΕΘ δείχνει «αμετανόητος», χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει γιατί έχασε στις εκλογές. «Στηρίζει τις συντηρητικές, αντιλαϊκές πολιτικές και επιμένει στις διχαστικές λογικές. Δεν πήρε κανένα μήνυμα από τις κάλπες. Αλαζονεία, αυταρέσκεια, καμία ουσιαστική αυτοκριτική! Συνάμα αμήχανος να ασκήσει ξανά αντιπολίτευση. Χωρίς πρόταση για τη χώρα. Αλήθεια τι σχέση έχει αυτή η ‘εικόνα’ με την δημοκρατική προοδευτική παράταξη; Η ευθεία απάντηση είναι καμία – είναι δύο ξένες μεταξύ τους έννοιες. Δεν θα επιτρέψουμε οι τοξικές πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα, αφού έφθειραν την αριστερά, να ‘δηλητηριάσουν’ και την Κεντροαριστερά», τόνισε η κ. Γεννηματά.