Κριτική στην κυβέρνηση για καθυστέρηση και δισταγμούς στη λήψη τολμηρών αποφάσεων, άσκησε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, αναφορικά με τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της ΕΕ.
«Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες. Θέλει γενναία και μη συμβατικά μέτρα. Θέλει νέο χρήμα, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, ένα ειδικό ομόλογο, επιχορηγήσεις κρατών και όχι δάνεια», είπε η κ. Γεννηματά, ενώ επέκρινε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως «οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτή τη μάχη, χωρίς να κρύβεται πίσω από τις παρεμβάσεις του Κόντε, του Σάντσεθ και του Μακρόν».
«Χάνουμε πολύτιμο χρόνο και ευκαιρίες», πρόσθεσε, επικαλούμενη την αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσα κάνουν είναι «και αργά και λίγα». «Με δισταγμούς όμως και διχασμούς δεν πάει η ένωση μπροστά, ας το καταλάβουν. Υπονομεύει το μέλλον της. Με τον κάθε μορφής λαϊκισμό και ευρωσκεπτικιμό να παραμονεύουν», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Υπογράμμισε δε, πως το Κίνημα Αλλαγής με τις παρεμβάσεις του στοχεύει να μείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία μέσα στην κρίση.
«Υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση στην πράξη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε σιωπή, ούτε ανοχή σε αστοχίες, αδικίες και προπάντων απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά κι έστρεψε τα πυρά της στην κυβέρνηση για το ζήτημα των voucher. Όπως είπε, χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη οικονομικής στήριξης των επιστημόνων για να μοιραστούν 36 εκατ. στις εταιρείες με τις «ειδικές πλατφόρμες», που ουσιαστικά ελέγχονται από 3-4 φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση πρόσωπα.
«Συνολικά 88 εκατ. σε πάσης φύσεως μεσάζοντες για προγράμματα “μαϊμού”. Αυτό αποκαλύφθηκε και η κυβέρνηση άρον – άρον μάζεψε τα άπλυτά της. Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι μένουν παντελώς ακάλυπτοι.
Εμείς θα επιμείνουμε να διερευνηθεί η υπόθεση και να βγει όλη η αλήθεια στο φως. Γιατί ακόμη και το επιχείρημα για άντληση χρημάτων -εκ των υστέρων, αποδείχθηκε σαθρό. Έγγραφο της ΕΕ αποκάλυψε ότι θα μπορούσαν να επιδοτηθούν απευθείας οι αυτοαπασχολούμενοι, με βάση τα νέα δεδομένα της κρίσης. Δεν το ζήτησε καν η κυβέρνηση. Και πονηριές και ψέματα», τόνισε, δηλώνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής αισθάνεται δικαιωμένο, καθώς είχε καταγγείλει από τις 27 Μαρτίου το στήσιμο της «κομπίνας».
«Η άτακτη υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη δεν τον απαλλάσσει. Από αυτόν εκπορεύονται οι εντολές και οι αποφάσεις. Δεν κάνουν μόνο λάθη και παραλείψεις, ιδιαίτερα στον χώρο της εργασίας, είναι η εφαρμογή μιας ατζέντας. Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον πρωθυπουργό», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, καταλογίζοντας ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης, καταλόγισε ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι έκανε ακριβώς τα ίδια. «Τους ίδιους είχε ευνοήσει και η υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Συγχαρητήρια και στους δυο λοιπόν για τα ίδια κόλπα!!». «Και με την ευκαιρία να επισημάνω ότι δεν μπορεί η κρίση να αποτελεί το πρόσχημα για αδιαφάνεια. Όπως γίνεται με τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, που δεν έχουν καμία σχέση με επείγουσες ανάγκες», υποστήριξε .
Σχετικά με τα σοβαρά κρούσματα κορονοϊού στις δυο δομές της Αττικής, η κ. Γεννηματά παρατήρησε ότι «όπου αρκεί η ατομική ευθύνη των πολιτών που πειθαρχούν στις οδηγίες των επιστημόνων, τα πράγματα πάνε καλά και η κυβέρνηση έπρεπε να ενεργήσει πιο γρήγορα και προληπτικά». Παράλληλα, επέμεινε στην υιοθέτηση της ένταξης των υγειονομικών στα Βαρέα κι Ανθυγειινά.
Για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν τα μηδένισε ποτέ, είναι όμως ανεπαρκή. Επανέλαβε πως υπάρχουν παραλείψεις και αρνητικές ενέργειες και τόνισε πως το Κίνημα Αλλαγής θα σταθεί μαχητικά απέναντι σε κάθε σχέδιο της κυβέρνησης να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο οι εργαζόμενοι. «Δίπλα στον κόσμο της εργασίας, ως αντίβαρο απέναντι στην προσπάθεια να γίνει η νέα κρίση, νέα ευκαιρία για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων».
Ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις τρείς τροπολογίες που κατέθεσε η ΚΟ για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και αφορούν συγκεκριμένα:
-Στο θέμα του δανεισμού τους όπου οι όροι των Τραπεζών δεν τους εξυπηρετούν στην αποκατάσταση της ρευστότητας που πρέπει να γίνει με κύριο κριτήριο την προοπτική της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
– Η λεγόμενη «επιστρεπτέα προκαταβολή» είναι δάνειο που υποτίθεται ότι δίνει το κράτος για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις.
Και εδώ η Κυβέρνηση έθεσε απαγορευτικούς όρους για τους περισσότερους. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον είναι πολύ χαμηλό.
– Επιμένει το κράτος στην προκαταβολή φόρου για το 2020, με βάση τα εισοδήματα του 2019.