Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στο φορολογικό νομοσχέδιο εστίασε και στην εξωτερική πολιτική λέγοντας πως «δεν έχουμε απλώς δυσκολίες με Τουρκία, έχουμε προκλήσεις απειλές τώρα και ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε τετελεσμένα» και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην υποτιμάτε το πρόβλημα και με την στάση σας δεν το αντιμετωπίζετε…».
Η κυρία Φώφη Γεννηματά είπε πως μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, ο Ερντογάν προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα στην Τουρκική Βουλή και πλέον χρειάζεται στρατηγική σχέδιο και απαιτείται εθνική γραμμή. Σήμερα είναι αναγκαίος διάλογος όσο ποτέ, γι αυτό επιμένω για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, χρήσιμη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά δεν αρκεί, χρειάζεται κοινή γραμμή, να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλεια και να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας παντού. Είμαστε εδώ παρόντες έτοιμοι να συμβάλουμε με στήριξη και υποστήριξη εθνικής γραμμής. Θέλουμε ειρήνη σταθερότητα καλή κοινωνία, επιζητούμε διάλογο αλλά όχι εκπτώσεις. Προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνόρων, ζωτικά θέματα για μας είναι κόκκινες γραμμές. Εάν παραβιαστούν, τότε να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα, αυτή την γραμμή υπηρετούμε διαχρονικά. Να καταλάβουν ότι δεν είμαστε πρόθυμοι για υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις. Παραχωρήσαμε τις Πρέσπες, δώσαμε στον Ερντογάν τα κλειδιά του προσφυγικού για να μας εκβιάζει, δώσαμε τα κλειδιά του δημόσιου πλούτου στο Υπερταμείο».
Η κυρία Γεννηματά τόνισε πως «αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα θα πρέπει α απαντήσουμε δεόντως. Περιμένουμε την στήριξη ΝΑΤΟ και να μην νίπτει τας χείρας του, και να συγχέει θύτη μα θύμα, να σταματήσει επιτέλους η ουδετερότητα. Απαιτούμε αλληλεγγύη από ΕΕ» και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να το φέρει την επόμενη εβδομάδα το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και να το θέσει να πει πως δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες. Να καλέσει τις αρχές της Λιβύης και εάν υπάρξει επιθετική ενέργεια σε βάρος μας να ενεργοποιηθεί η αμοιβαία συνδρομή από την συνθήκη της Λισαβόνας».
«Δεν φτάνει η ψυχραιμία, χρειάζεται και αποφασιστικότητα κύριε Μητσοτάκη»
Στην δευτερολογία της και απαντώντας στον πρωθυπουργό η κα Γεννηματά είπε: «Δεν φτάνει η ψυχραιμία, χρειάζεται και αποφασιστικότητα κύριε Μητσοτάκη. Είπατε ότι η εξωτερική πολιτική είναι για να ασκείται και όχι για να συζητείται. Προφανώς λοιπόν αναλαμβάνετε πλήρως και ακέραιη την ευθύνη της διαχείρισης αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης και αρνείστε το διάλογο και τη συνεννόηση για την διαμόρφωση μίας εθνικής γραμμής γύρω από αυτό το θέμα. Προσωπικά διαφωνώ αλλά αυτή είναι η δική σας επιλογή. Όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε σήμερα από το βήμα της Βουλής αν υπάρχουν για την Κυβέρνησή σας κόκκινες γραμμές. Γιατί δεν αρκεί στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής η ψυχραιμία, απαιτείται και αποφασιστικότητα. Έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα μας να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη των εταίρων και συμμάχων και να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Έχει μεγάλη σημασία κύριε Πρωθυπουργέ όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για τους εταίρους μας στην Ευρώπη, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να ξέρουν ότι η Κυβέρνησή σας είναι αποφασισμένη έμπρακτα να σταματήσει τον κ. Ερντογάν εάν αυτός έμπρακτα αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αναφερθήκατε πριν μιλώντας για τις κινήσεις του κ. Ερντογάν και είπατε ότι μετά τις παράνομες ενέργειες στην Κύπρο τώρα απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Δεν απλώνεται απλά σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όσον αφορά την Κρήτη και άλλα δικά μας νησιά.
Το θέμα, λοιπόν, έχει ξεπεράσει τις προκλήσεις σε επίπεδο ρητορικής και έχουμε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες που δεν πρέπει να οδηγήσουν σε τετελεσμένα.
Και για να μην οδηγήσουν σε τετελεσμένα χρειάζεται η ελληνική πλευρά να δώσει ένα μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έχει κόκκινες γραμμές.
Ερωτώ λοιπόν, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση σας. Και επειδή έχουμε συνηθίσει σε αυτό τον τόπο να συνεδριάζει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών εν μέσω κρίσης και σας θυμίζω τι συνέβη το 2015. Αν δεν είχε υπάρξει το Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών η χώρα μπορούσε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην κληθούμε εν μέσω νέας κρίσης στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που εσείς σήμερα αρνείστε κύριε Πρωθυπουργέ».