«Το κράτος έχει συνέχεια... Δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε αλλά να χτίσουμε. Να εφαρμόσουμε την εντολή του ελληνικού λαού και να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού», είπε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια τελετής παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο Γιάννη Δραγασάκη τόνισε πως στόχος είναι η γρήγορη αντιστροφή του οικονομικού κλίματος, και η διασφάλιση του περιβάλλοντος για αύξηση του ΑΕΠ, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για κοινωνική συνοχή.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε «δεν απαξιώνω το έργο των προκατόχων μου, πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους έτυχαν της δική μας συναίνεσης. Εύχομαι και εγώ να έχω την ίδια αντίστοιχη συναίνεση στο μέλλον από την αντιπολίτευση». Ακόμη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του που βρίσκονται λίγο πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή να τις προωθήσει. «Όλες θα τις εξετάσουμε και σε αυτά που έχουμε συμφωνία δεν έχουμε λόγο για να τις σταματήσουμε», είπε και προσέθεσε: «Το κράτος έχει συνέχεια και δεν έχουμε σκοπό ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου».
Σημείωσε δε πως ότι στόχος είναι να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας «δεν εξαντλείται στο δικό μας υπουργείο» … «χρειάζεται συντονισμός σε θέματα φορολογικής πολιτικής και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης».
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε σύμφωνα με το ΑΜΝΑ πως «οι πολίτες δεν θα δώσουν περίοδο χάριτος, δεν ζητάμε περίοδο χάριτος», η λέξη κλειδί της τοποθέτησής του ήταν ταχύτητα, αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ είπε «η ευθύνη θα βαρύνει την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και η δουλειά ξεκίνησε ήδη από σήμερα» ενώ δήλωσε πως δεν θα ξαναπάει διακοπές τα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός αρμόδιος για την έρευνα και τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ανέφερε πως «έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά».
Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη βιομηχανία και το εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι «θα διαψεύσουμε όσους περιμένουν διαχωρισμούς και διακρίσεις θα δουλέψουμε με όλους μαζί και θα τιμήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε». «Επιδιώκουμε τη μακροοικονομική σταθεροποίηση για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, ενίσχυση της βιομηχανίας και μεταποίησης του δευτερογενούς τομέα» σημείωσε προσθέτοντας: «Θέλουμε να διαμορφώσουμε νέα επενδυτική κουλτούρα».
Ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικής επενδύσεις και τις συμπράξεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα τόνισε πως «στόχος μας είναι το υπάρχον ΕΣΠΑ να απορροφηθεί στο έπακρον και να γίνουν στοχευμένα οικονομικά προϊόντα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να χαραχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επόμενο ΕΣΠΑ».
Δραγασάκης: Δεν υπάρχουν λιμνάζουσες επενδύσεις
Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι «το υπουργείο έχει θέματα από τα οποία εξαρτάται η πορεία της οικονομίας». Ο πρώην υπουργός προχώρησε σε μίνι απολογισμό του έργου του και παρέδωσε το σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής στο νέο υπουργό. Σημείωσε ότι οι γενικοί γραμματείς έχουν ετοιμάσει φακέλους με ό,τι έχει αποφασισθεί και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Επίσης ανέφερε πως υπάρχουν δύο νομοσχέδιο στον «προθάλαμο» του Κοινοβουλίου. Το ένα είναι για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το δεύτερο για τις μικροπιστώσεις.
Σημείωσε επίσης πως «στο υπουργείο δεν υπάρχουν λιμνάζουσες επενδύσεις, ίσως κάποιοι λίγοι φάκελοι βρίσκονται σε καθυστέρηση σε διαδικασία αιτιολογημένης διερεύνησης». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε «δεν θα βρείτε ευκολίες ή μαγικές λύσεις, αλλά εφόσον προχωρήσουν θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας» και πως «η μετάβαση στο νέο υπόδειγμα για την ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει μόνο από τις αγορές, χρειάζεται συντονισμός του κυβερνητικού έργου».
Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μετακίνηση της υπηρεσίας για την εξωστρέφεια από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Οικονομικών και σημείωσε πως η άποψη της απελθούσας κυβέρνησης είναι πως ο συντονισμός είναι το σημαντικότερο θέμα. Ενώ για το ιδιωτικό χρέος ανέφερε πως δεν είναι θέμα των τραπεζών αλλά είναι θέμα ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.