Ο Άδωνις Γεωργιάδης «άστραψε και βρόντηξε» όταν είδε να προσέρχεται για να του απαντήσει όχι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, όπως θα ήθελε, αλλά ο υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης. Αυτό όμως δεν έκαμψε την πρόθεση του κ. Γεωργιάδη να ασκήσει δριμεία επίθεση στον Νίκο Φίλη σχετικά με όσα δήλωσε πρόσφατα για τον ρόλο της Εκκλησίας την Κατοχή και τα χρόνια της Χούντας.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά πως «θα ήθελα να έχω τον κ. Φίλη για να του δώσω την ευκαιρία να ανασκευάσει και αυτά που είπε για την Εκκλησία. Ο κ. Φίλης βγήκε σε μια εκπομπή στο KONTRA και είπε: “Να μας πει η Εκκλησία τι έκανε στην περίοδο της κατοχής και της χούντας”. Φαντάζομαι, κύριε Υπουργέ, κύριε καθηγητά, εσείς γνωρίζετε τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, γνωρίζετε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο. Ξέρετε τους αγώνες που έκαναν για να διασώσουν Έλληνες Εβραίους εκείνης της εποχή από τα νύχια του ναζισμού και πώς έχουν τιμηθεί από το κράτος του Ισραήλ ως δίκαιοι των εθνών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι ντροπή ο κ. Φίλης, κύριε Πρόεδρε! Αισθάνομαι ντροπή ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος να βγαίνει σε μια εκπομπή και να πετάει λάσπη από το κόμπλεξ που έχει βαθιά μέσα του για την Εκκλησία! Και μίλησε για τη χούντα, ενώ είναι γνωστό ότι όταν έπεσε η χούντα, η Εκκλησία άλλαξε σχεδόν το σύνολο της Ιεράς Συνόδου για όλους εκείνους τους ανθρώπους που είχαν διοριστεί επί χούντας.
Τα πανεπιστήμια έκαναν το ίδιο. Αυτοί που διορίστηκαν επί χούντας έφυγαν από τα πανεπιστήμια; Θέλετε να σας πω ένα όνομα στα κυβερνητικά σας έδρανα –που κάθεστε μαζί- που διορίστηκε το 1972, τη χρονιά που γεννήθηκα εγώ; Είναι η κυρία Θεανώ Φωτίου. Το 1972 διορίστηκε στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή τι θα πούμε τώρα; Ότι επειδή η κυρία Θεανώ Φωτίου διορίστηκε στο πανεπιστήμιο το 1972, ήταν με τη χούντα; Αυτό λέει ο κ. Φίλης;
Ήθελα πολύ να έρθει σήμερα εδώ για να του δοθεί η ευκαιρία να ανασκευάσει αυτό που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι ντροπή –σας το λέω ειλικρινά – ο Έλληνας υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, που υπάρχει εκεί για να διατηρεί και τις καλές σχέσεις με την Εκκλησία, να μην χάνει ευκαιρία να πετάει σε κάθε αφορμή το σύμπλεγμα κατωτερότητας που έχει εναντίον της ελλαδικής Εκκλησίας. Είναι προκλητικός ο κ. Φίλης και θα έπρεπε να είναι εδώ να ανασκευάσει και να διορθώσει το λάθος που έκανε».
Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, με παρέμβαση- σχόλιο του ανέφερε πως «και εγώ κ. Γεωργιάδη έχω υποβάλει επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των θρησκευτικών, υπό την έννοια ότι ο Αρχιεπίσκοπος δημόσια δηλώνει ότι κατά κάποιον τρόπο ακυρώνεται η θρησκευτική παιδεία και ο κ. Φίλης απαντά ότι παρεξηγούνται οι θέσεις του. Έχω υποβάλει επίκαιρη ερώτηση να έρθει στη Βουλή, ούτως ώστε να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει ενώπιον της Βουλής».
Ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης απάντησε πως «ο κ. Φίλης δεν κρύπτεται. Μεταξύ των άλλων θετικών τα οποία διαθέτει, έχει πάντοτε το θάρρος της γνώμης του και απαντά. Και θα σας απαντήσει σε όλα αυτά που θέσατε. Έχει και όραμα και πρακτικά αντιμετωπίζει τα ζητήματα. Σας το λέω εγώ, ο οποίος έχω συνεργαστεί έναν χρόνο περίπου μαζί του και παρακαλώ, πιστέψτε με σ’ αυτό».