Την προσωπική του δέσμευση ότι «δεν θα κλείσει ούτε μια υπόθεση από όσες ερευνώνται σήμερα από τις ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές που ενσωματώνονται στην νέα Αρχή Διαφάνειας», και ότι «δεν θα μετακινηθεί κανένας ελεγκτής από τις υποθέσεις και τις θέσεις τους», έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ουσιαστικά, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε έτσι στα όσα είπε χθες στη Βουλή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αλλά και εν γένει κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η διοικητική αλλαγή της δομής γίνεται για να κλείσουν υποθέσεις, όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis που η έρευνά τους είναι σε εξέλιξη.
[read4more]
Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «καταλαβαίνω την χθεσινή φόρτιση του κ. Πολάκη και για τα όσα ανέφερε αλλά το νομοσχέδιο αυτό κλειδώνει την ανεξαρτησία των ελεγκτικών αρχών και αυτό είναι προσωπική μου δέσμευση. Και να την πάρετε τοις μετρητής – ότι όλες αυτές οι υποθέσεις θα συνεχιστούν 100% δεν θα μείνει καμία ανέλεγκτη. Αντιθέτως με την νέα αυτή δομή εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους και δεν φεύγει και κανένας ελεγκτής από τις υποθέσεις που χειρίζεται».
Σε ερώτηση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση γιατί δεν διατηρούνται οι νυν επικεφαλής, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κρατήσει στη θέση του τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζή, ώστε να υπάρξει συνέχεια και να μην αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές σε υποθέσεις που είναι ανοικτές, ο υπουργός απάντησε ότι «δεν υπάρχει σε άλλο κράτος, και εάν ξέρετε να μου το πείτε, όπου υπάρχουν 6 επάλληλες και επικαλυπτόμενες ελεγκτικές υπηρεσίες. Που ο καθένας είναι ανεξάρτητος και έχουν ουσιαστικά το ίδιο ρόλο. Αυτό το σύστημα δεν είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, πάντως επισήμανε ότι «ακόμα και τις ίδιες αρχές – επιτροπές και να κρατούσατε και να συνεχιστούν οι έρευνες στην ίδια κατεύθυνση, από τη στιγμή που αλλάζετε τον επικεφαλής και τη δομή, χάνεται η έξωθεν καλή μαρτυρία της ανεξαρτησίας τους».
Αλλαγές στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
Ο υπουργός Επικρατείας πάντως σήμερα, προχώρησε σε μια σειρά από αλλαγές σε θέματα που έθεσε η αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές της πλειοψηφίας. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι μέχρι την Ολομέλεια θα κάνει και άλλες αλλαγές, απ’ αυτές που έθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
Ανάμεσα στις αλλαγές που έκανε είναι:
– Στην επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων, η μοριόδοτηση της συνέντευξης από 50% που ήταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου περιορίζεται στο 40%, με μοριόδοτηση 25% για τα τυπικά προσόντα και 35% για την εμπειρία. Υιοθετείται το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης για το κομμάτι που έχει να κάνει με την επιλογή από το ΑΣΕΠ, των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων.
– Καταργείται η διάταξη που όριζε ότι ήταν κώλυμα η προηγούμενη 5ετής απασχόληση σε πολιτικό γραφείο.
– Στις 5 θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δεν θα μπορεί μετακλητός να αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Ελέγχων. Άρα, δεν θα είναι ιδιώτης αλλά θα προέρχεται αποκλειστικά από τη δημοσιοϋπαλληλία.
– Μειώνεται ο χρόνος θητείας του μεταβατικού διοικητή της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δηλαδή κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου και μέχρι την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου διαγωνισμού, σε ανώτατο χρόνο μέχρι δύο έτη. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα αποφασίζει για τον διοικητή, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.
– Καταργείται η δυνατότητα πρόσθετων μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης, που προβλεπόταν στο σχέδιο νόμου ως ρήτρα εξομάλυνσης, σε περίπτωση που θα υπήρχε ανάγκη περισσότερων μετακλητών υπαλλήλων στην Προεδρία της Κυβέρνησης.
– Δημιουργείται ένα πρόσθετο Κυβερνητικό Συμβούλιο Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης.
– Στην επιλογή των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων, το Σώμα το οποίο θα επιλέγει θα είναι 5μελές με τα 4 μέλη να προέρχονται από το ΑΣΕΠ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
– Στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, εφόσον υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μελών του, η διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να θέτει το ζήτημα σε ψηφοφορία, καθίσται δέσμια αρμοδιότητα. Άρα, εφόσον υπάρξει διαφωνία υποχρεωτικά θα γίνεται ψηφοφορία.
– Στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, μετά τη λήξη του θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει ανακοίνωση με ένα σύντομο σκεπτικό και διατακτικό με τι αποφασίστηκε.
– Ρητά παραμένει ο πολυετής προγραμματισμός των προσλήψεων.
– Περιορίζεται σημαντικά η αποφασιστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να αποφασίζει σχετικά με τη μη κατάθεση μαρτυρίας εκ μέρους των υπουργών. Δηλαδή, αυτή η αρμοδιότητα περιορίζεται στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.
– Διατηρούνται οι έλεγχοι του ΣΟΕ.
– Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων που έχει η σημερινή αρχή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Υπό αυτήν την έννοια συνεχίζει όλους τους ελέγχους.
– Παραμένουν τα αποκεντρωμένα γραφεία ελέγχου του ΣΕΠΕ, σε Κρήτη Πάτρα και Σέρρες.
– Προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης από το πρόγραμμα ΕΣΠΕ στην Επιτροπή Κωδικοποιήσεων συγκεκριμένων έργων.
– Διαμορφώνεται νέο ενισχυμένο όριο μοριοδότησης για τους αποφοίτους του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
– Για το ΣΕΠΕ, προβλέπεται ότι ο γενικός διευθυντής θα είναι επιθεωρητής, δηλαδή εκ του Σώματος των Επιθεωρητών, και αναβαθμίζεται σε Γενικό Επιθεωρητή Εργασίας.