Πολιτική

Γεραπετρίτης: Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων από το Ισραήλ

Σε σχέση με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων από το Ισραήλ, η χώρα μας «έχει την πίστη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για εμάς, είμαστε όμως προετοιμασμένοι για όλα τα δυνατά σενάρια», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Star”.

Όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή και σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έφερε πίσω στην πατρίδα όλους τους Έλληνες που το επιθυμούσαν, υπό καθεστώς εξαιρετικά μεγάλης δυσκολίας, ενώ βοήθησε και πολίτες πολλών άλλων χωρών να μπορέσουν να βρεθούν στην Ελλάδα – και από την Ελλάδα στην πατρίδα τους.

«Αυτά είναι θέματα αξιοπιστίας και κύρους της χώρας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, «έχουν ήδη αναβαθμιστεί τα επίπεδα ασφαλείας, έτσι ώστε να προστατευθούν πιθανοί στόχοι. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υπάρχει όμως μια σοβαρότατη εγρήγορση».

Επεσήμανε δε, ότι το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία Μετανάστευσης και Ναυτιλίας, λαμβάνουν όλα τα μέτρα. Σημείωσε δε, πως κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί, όμως η ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση, εξετάζει όλα τα δυνατά σενάρια, «για την περίπτωση που θα έχουμε ένα σύντομο πόλεμο ή έναν πόλεμο που θα διαρκέσει περισσότερο».

Υπογράμμισε πως είναι «αυτονόητη η στήριξη, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου, στο κράτος του Ισραήλ».

«Πρόκειται για ένα πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε από μία βίαιη τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς κατά του κράτους του Ισραήλ, μια τρομοκρατική ενέργεια η οποία δεν είχε προηγούμενο σε σχέση με τον απάνθρωπο χαρακτήρα της, τη βία την οποία προκάλεσε και την οδύνη στον πληθυσμό».

«Είναι αδιανόητες και απάνθρωπες οι σκηνές τις οποίες όλοι βλέπουμε. Δεν είναι απλά ότι καταλύουν κάθε έννοια ανθρωπισμού και κράτους δικαίου, είναι εντελώς αντίθετο και στις βασικές αρχές που διέπουν την ανθρώπινη ύπαρξη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επεσήμανε, «η Μέση Ανατολή είναι πάντοτε ένα σημείο αναφοράς για την ισορροπία του κόσμου, για την ασφάλεια, όχι μόνο την περιφερειακή, αλλά και την παγκόσμια» και αυτή τη στιγμή «ο Αραβικός κόσμος φαίνεται να διχάζεται».

Ο ίδιος άλλωστε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως υπενθύμισε, βρέθηκε στο Ομάν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακριβώς πάνω στην αιχμή της κρίσης και μίλησε με τους ομολόγους του και τις αντιπροσωπείες από τα κράτη του Κόλπου, από τον Αραβικό κόσμο. «Αυτή τη στιγμή επικρατεί μια πάρα πολύ μεγάλη αναταραχή, επειδή ακριβώς φαίνεται ότι υπάρχει ένας μεγάλος διχασμός. Όσο περισσότερο καλλιεργείται ο διχασμός και η μισαλλοδοξία, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι θα έχουμε μια μακρά πορεία αναταραχής», σημείωσε.

«Για την Ελλάδα, αυτό προφανώς σημαίνει ότι θα είμαστε σε μια κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης» ανέφερε, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια σταθερή στάση, η οποία εκτιμάται στο διεθνές προσκήνιο.

Ερωτηθείς για τυχόν επιπτώσεις που θα μπορούσαν να υπάρχουν, επεσήμανε πως πρώτα απ’ όλα μπορεί να υπάρχουν σε ανθρωπιστικό επίπεδο, καθώς όπως εξήγησε, όταν έχεις μια περιοχή όπως είναι η Γάζα, με έκταση όσο ένα νησί της Ελλάδας, με τεράστια πυκνότητα πληθυσμού, καθώς εκεί συγκεντρώνονται περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι «καταλαβαίνουμε τι θα σήμαινε να ασκηθεί βία εκεί».

«Είναι πάρα πολύ ασύμμετρη η κατάσταση και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το οτιδήποτε», σημείωσε. Επεσήμανε επίσης, ότι μπορεί να υπάρχουν μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ οι οικονομικές συνέπειες θα εξαρτηθούν πολύ από τη στάση του Κόλπου, από την παραγωγή πετρελαίου που θα υπάρχει, τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με αυτό, και βεβαίως από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος αυτός.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν άγεται σε αποφάσεις επί τη βάσει της συγκυρίας

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται σε αρχές και είναι αυτές που της δίνουν στιβαρότητα, σοβαρότητα και αξιοπιστία». Δεν άγεται «σε αποφάσεις επί τη βάσει της συγκυρίας. Εμείς είμαστε πάντοτε με το διεθνές δίκαιο, με τους κανόνες του ανθρωπισμού, με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως η Τουρκία «μπορεί να έχει μια σχετική στροφή στην εξωτερική της πολιτική. Μια πιο δυτικόστροφη στάση, η οποία είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, μετά από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, μπορεί να μεταστραφεί σχετικώς ή περισσότερο».

«Αυτό θεωρώ ότι δε θα επηρεάσει άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσέγγιση η οποία επιχειρείται», ανέφερε.

«Σε κάθε περίπτωση, έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει συνέπεια στην εξωτερική πολιτική. Αυτό εκτιμάται πολύ και από τους εταίρους μας και βοηθάει πάντοτε και σε καταστάσεις κρίσεων», κατέληξε.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα