Τετάρτη, 17 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Γεραπετρίτης – Φιντάν: Η στρατηγική της «ήσυχης» διπλωματίας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών

Γεραπετρίτης – Φιντάν: Η στρατηγική της «ήσυχης» διπλωματίας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών
Φωτογραφία Reuters

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντά τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα, το πρωί της Τρίτης (05.09.2023/ 10.00 π.μ.), σε μία… ιδιαίτερη χρονική στιγμή και για τις δύο χώρες, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη ΔΕΘ, όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε εξαγγελίες για το κυβερνητικό πλάνο, και η Τουρκία βρίσκεται σε διπλωματικό… πυρετό. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 12 ημέρες, από τις 22 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν είχε επαφές με ομολόγους και ηγέτες επτά χωρών, της Βουλγαρίας, του Ιράκ, της Ουκρανίας, της Σενεγάλης, της Λιβύης, της Ρωσίας και του Ιράν.

Με την πολυετή εμπειρία του ως επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), ο Χακάν Φιντάν έχει επιλέξει τη στρατηγική της “ήσυχης” διπλωματίας, με Τούρκους πολιτικούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι “οι κινήσεις του στο υπουργείο Εξωτερικών αποκαλύπτουν πόσο έμπειρος είναι στον τομέα του”.

Οι επαφές που έχει κάνει -μέχρι στιγμής- και οι επισκέψεις του σε χώρες, όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Ουκρανία και η Ρωσία αποδεικνύουν ότι οι κινήσεις του είναι απόλυτα στοχευμένες, με σκοπό να αναδείξουν το ρόλο της Τουρκίας, σε πολλαπλούς τομείς. Χαρακτηριστικές οι πληροφορίες που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, ότι ο Φιντάν δεν περιορίστηκε στις επαφές του με τη διοίκηση του Βορείου Ιράκ και την κεντρική κυβέρνηση για το ΡΚΚ, αλλά συναντήθηκε με όλα τα κόμματα και τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ένα προς ένα.

Σειρά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Χακάν Φιντάν, παίρνει η Ελλάδα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποδέχεται στην Άγκυρα τον Γιώργο Γεραπετρίτη, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και σε μία θετική ατζέντα για να “στρώσουν” τον δρόμο για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις