Για το ζήτημα των καταγγελιών του ελληνικού MeToo και τα “πυρά” της αντιπολίτευσης κατά της Λίνας Μενδώνη μίλησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΑΝΤ1.
«Δεν είναι τυχαίο ότι το ρεύμα αυτό δημιουργείται τώρα και υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης», σχολίασε, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «ανοίκειο πολιτικό καιροσκοπισμό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ξεκινώντας από όσα καταμαρτυρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην κυβέρνηση, ζητώντας και την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι «οι αντιφάσεις της αντιπολίτευσης είναι ζήτημα διδακτορικής διατριβής (…) Η κοινωνία βλέπει τη διαφορετική φιλοσοφία στα πράγματα ανάμεσα στις πολιτικές πτέρυγες: η κυβέρνηση λειτουργεί ως συγκροτημένο κράτος δικαίου, δηλαδή φροντίζει έτσι ώστε να αποκαθίσταται η δικαιοσύνη των πραγμάτων. Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί αυτό το πολύ θετικό ρεύμα της κοινωνίας για να σπάσει η σιωπή. Δεν είναι τυχαίο ότι ότι αυτό το ρεύμα δημιουργείται τώρα και υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης».
Για το αίτημα Τσίπρα για παραίτηση της αρμόδιας υπουργού, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιχειρηματολόγησε ότι «η κυρία Μενδώνη διόρισε έναν άνθρωπο, ο οποίος κατά το χρόνο του διορισμού του δεν είχε εντάσεις σε ό,τι αφορούσε την επιλογή, κανείς δεν αντέτεινε το οτιδήποτε. Όταν προέκυψαν ανώνυμα δημοσιεύματα χωρίς καταγγελία, η κυρία Μενδώνη παρέμεινε στη βασική της θέση ότι θα πρέπει να δούμε τις καταγγελίες. Όταν υπήρξε παραίτηση, αυτή έγινε αμέσως αποδεκτή. Και τη στιγμή αυτή συγκροτημένα -κράτος δικαίου είμαστε- θα πρέπει να περιμένουμε τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη».
Και, κορυφώνοντας την κριτική του προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση είπε: «Αυτό που δεν ανέχεται κατά την άποψή μου η ελληνική κοινωνία, είναι αυτόν τον ανοίκειο πολιτικό καιροσκοπισμό εκ μέρους της αντιπολίτευσης». ‘Αλλωστε, πρόσθεσε, «αυτό το απόστημα για πρώτη φορά φαίνεται να σπάει -και δεν αφορά μόνο τον καλλιτεχνικό χώρο, αφορά όλους τους χώρους που υπάρχει σχέση εξουσίασης, όλους τους εργασιακούς, αθλητικούς χώρους. Αυτό, αντί να αποτελεί ένα ζήτημα, το οποίο ομόθυμα να διαχειριστούμε έτσι ώστε να βρούμε τη διέξοδο από αυτό μέσω πολλών δράσεων, δράσεων παιδείας, ρυθμιστικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία… Αντί να τα δούμε από κοινού, γίνεται, κατά τη γνώμη μου, μια πάρα πολύ άκαιρη και άσκοπη κομματικοποίηση του φαινομένου, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Νομοθετικές παρεμβάσεις
Ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε νέα ρύθμιση – πακέτο, που θα περιλαμβάνει και «νομοθετικές παρεμβάσεις, αυστηροποίηση ποινών, ενώ θα ξαναδούμε τα ζητήματα παραγραφής. Με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, η οποία έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπήρχε μεγάλη ελαστικοποίηση στα ζητήματα αυτά».
Σε κάθε περίπτωση «είναι ένα ευρύτερο ζήτημα που έχει να κάνει με την Παιδεία στη χώρα και πρωτίστως, με τα ζητήματα των υποκείμενων διακρίσεων, π.χ. υπάρχει ένα θέμα υποεκπροσώπησης των γυναικών σε όλους τους χώρους. Αυτά είναι τα φαινόμενα τα οποία καλλιεργούν τις διακρίσεις και όλες αυτές τις παθογόνες καταστάσεις», δήλωσε.
Ερωτηθείς ειδικότερα αν η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα παραγραφής για βιασμό ανηλίκου, απάντησε πως «είναι κάτι που θα μελετηθεί». «Δυστυχώς με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα έφθασε να παραγράφεται πριν την ενηλικίωση σχεδόν. Όλα τα νομικά ζητήματα θα τεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα είναι μέρος ενός πλαισίου».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ