Πολιτική

Γεραπετρίτης: Πέντε αλλαγές στον τρόπο άσκησης διακυβέρνησης

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο» υπό τον τίτλο «Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης» αναφέρεται στον νόμο για το επιτελικό κράτος και κάνει λόγο για «σημαντικές αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης».

Συγκεκριμένα ο κ. Γεραπετρίτης καταγράφει πέντε αλλαγές με πρώτη την «κανονικότητα και τυποποίηση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία ήταν άγνωστη στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης». Ακολουθεί η «γεωμετρική βελτίωση» του επιπέδου προσήλωσης των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών στις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ως τρίτη αλλαγή ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει την εγκατάσταση στην προεδρία της κυβέρνησης του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου («ΜΑΖΙ») και ως τέταρτη την για «πρώτη φορά στελέχωση των ιδιαίτερων γραφείων υπουργών, υφυπουργών και γραμματέων από ορισμένο αριθμό αποσπασμένων και μετακλητών υπαλλήλων που προβλέπονται στο νόμο χωρίς καμία παρέκκλιση».

Η πέμπτη αλλαγή στην οποία αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας είναι η στελέχωση και λειτουργία «με πλήρες επιχειρησιακό πρόγραμμα και δομές εσωτερικού ελέγχου» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «η οποία συγκέντρωσε σε ένα σώμα όλα τα όργανα του Δημοσίου που ελέγχουν την ιδιωτική οικονομία».

Επισημαίνει ότι βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης «η εκπόνηση του εγχειριδίου νομοπαρασκευαστικής μεθοδολογίας», καθώς και η «επί θητεία τοποθέτηση υπηρεσιακών γραμματέων προερχόμενων από την διοίκηση με επιλογή από ανεξάρτητη επιτροπή».

Επίσης, επίκειται η δεύτερη φάση του επιτελικού κράτους που θα αφορά την κάθετη οργάνωση του στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης τονίζει ότι το εγχείρημα του επιτελικού κράτους «περιγράφηκε με θετικό πρόσημο στην 4η Έκθεση μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τρέχουσα εβδομάδα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους»
«Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πάπα Φραγκίσκο 1