Site icon NewsIT
15:34 | 03.11.20

Γεραπετρίτης: Πρωτοφανής για τη Μεταπολίτευση η ενίσχυση του ΕΣΥ

Γεραπετρίτης: Πρωτοφανής για τη Μεταπολίτευση η ενίσχυση του ΕΣΥ
Newsit Newsroom

Για την κατάσταση του ΕΣΥ μίλησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε πρωτοφανή για τη Μεταπολίτευση την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τον Αύγουστο του 2019.

Ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής τόνισε ότι “η Ελλάδα με τις σχετικώς λίγες ΜΕΘ αντέχει απολύτως, ενώ χώρες με ισχυρή παράδοση, όπως το Βέλγιο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τεράστια έλλειψη ΜΕΘ”. Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ταυτόχρονα ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας “έχει ενισχυθεί το τελευταίο 15μηνο με έναν τρόπο που δεν είχε συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση”.

Στο βασικό θέμα της περιόδου, τον κορονοϊό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης παρατήρησε κατ’ αρχάς ότι “όταν χώρες ανάλογου μεγέθους, όπως το Βέλγιο ή η Πορτογαλία, ακούμε ότι έχουν ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που ξεπερνά τις 25.000, όταν χώρες με τεράστιες δυνατότητες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία έχουν 30.000 κρούσματα ημερησίως, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό”.

Και, εν συνεχεία, “εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια σχετικά καλή κατάσταση, η έξαρση χτυπάει και τη χώρα μας, έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Η Ελλάδα, και πάλι, όπως και στο πρώτο κύμα, ήταν εμπροσθοβαρής σε ό,τι αφορά τα μέτρα, και στο κομμάτι της αυστηροποίησης και στην ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων της χώρας”.

Εξάλλου “στην Ελλάδα υπήρχε ανέκαθεν ένα αποδυναμωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει ενισχυθεί το τελευταίο 15μηνο με έναν τρόπο που δεν είχε συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση. Έχουν προσληφθεί 7.000 νοσηλευτές και γιατροί που εντάχθηκαν αμέσως”, δήλωσε. Όπως εξήγησε, σήμερα έχουμε κάτι παραπάνω από 300 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που είναι αφιερωμένες στην Covid 19 και υπάρχει η δυνατότητα ο αριθμός αυτός να αυξηθεί από τις ΜΕΘ άλλων χρήσεων. Γενικά για τις κλίνες ΜΕΘ, “από τις 557 που παραλάβαμε, σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 1.000”. Διευκρίνισε δε, ότι η αναβολή χειρουργείων αφορά μόνο σε χρόνια προβλήματα υγείας και σε περιπτώσεις που επιδέχονται αναβολή.

Γεραπετρίτης σε Τσίπρα

Απαντώντας στη δήλωση – ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ΜΕΘ, ο Γ. Γεραπετρίτης υποστήριξε: “Σε ορισμένες περιπτώσεις υφίσταται πίεση στο ΕΣΥ, η βόρεια Ελλάδα δέχεται μια αυξανομένη πίεση κρουσμάτων και διασωληνώσεων, αλλά δεν είμαστε σε καμία περίπτωση σήμερα σε καθεστώς να έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες του συστήματος. Αντιθέτως, οι δυνατότητες παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές. Η Ελλάδα με τις σχετικώς λίγες ΜΕΘ αντέχει απολύτως, ενώ χώρες με ισχυρή παράδοση, όπως το Βέλγιο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τεράστια έλλειψη ΜΕΘ”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης των τοπικών lockdown, απάντησε πως αυτό θα συμβεί αν απαιτηθεί. “Όλα τα μέτρα, και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση, έχουν ληφθεί έγκαιρα πρώτα σε μας παρά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης”, επισήμανε και έφερε το παράδειγμα της χρήσης μάσκας. “Όσο δεν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση να απαιτείται καθολική απαγόρευση σε όλη τη χώρα, θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όρθια την κοινωνία και την αγορά”, είπε συμπληρωματικά και ξεκαθάρισε ότι μια απόφαση καθολικής απαγόρευσης θα ήταν “εξαιρετικά άστοχη για πολλούς λόγους”: αναλυτικά, “θα οδηγούσε σε μαρασμό της οικονομίας”, υπάρχουν ακόμη “σοβαρότατες δευτερογενείς συνέπειες που δεν μπορούμε άμεσα να τις μετρήσουμε”, όπως οι ψυχολογικές που σχετίζονται με τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών και τον εγκλεισμό στα σπίτια, ιδίως στις νεότερες ηλικίες.

Στην ερώτηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπογράμμισε τη “μεγάλη προσπάθεια να ενισχυθεί ο στόλος, ιδίως των λεωφορείων. Δεν ήταν εύκολο ούτε για την Αθήνα ούτε για τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε δυστυχώς έναν γερασμένο στόλο, ο οποίος είχε εν πολλοίς αφεθεί να βρίσκεται σε παρακμή”. Και συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης: “έχει ήδη γίνει μια μεγάλη παραγγελία λεωφορείων, και μάλιστα οικολογικών, τα οποία μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσουν το στόλο. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 100 λεωφορεία ΚΤΕΛ έχουν βρεθεί στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, η κυκλοφορία των οποίων συνέβαλε στη συρρίκνωση της περιμέτρου μέσα στην οποία κινούνται οι αστικές συγκοινωνίες, κι ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα διατεθούν συνολικά πάνω από 200 λεωφορεία. Όλα αυτά συντελούν “την πολύ σημαντική ελάττωση του χρόνου αναμονής.Πάντως, “σε ώρες αιχμής δεν γίνεται να έχουμε άπειρο αριθμό συρμών και λεωφορείων”, αναγνώρισε.

Ερωτηθείς ειδικότερα για την ακύρωση διαγωνισμού προμήθειας νέων λεωφορείων, παρέπεμψε στις απαντήσεις που θα δώσει την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Γ. Γεραπετρίτης, “είναι σχετικώς υποκριτικό να γίνεται λόγος για το ότι αναβάλλονται ή ακυρώνονται διαγωνισμοί όταν επί μία 5ετία η προηγούμενη διακυβέρνηση δεν ενίσχυσε το στόλο ούτε με ένα λεωφορείο”. Επικαλέστηκε “τα δικά μας δεδομένα αλλά και τις ευρωπαϊκές έρευνες”, από τα οποία “δεν προκύπτει ότι τα ΜΜΜ αποτελούν εστία μείζονος υπερμετάδοσης του ιού”, παρά ταύτα -υπογράμμισε- “θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να ενισχύσουμε τους επόμενους μήνες με συρμούς και λεωφορεία”.

Γεραπετρίτης για πανεπιστήμια, χωρικά ύδατα, αμερικανικές εκλογές και Βιέννη

Στο εισαγωγικό του σχόλιο για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για ενέργειες που δεν στρέφονται κατά συστημικών παραγόντων και κρατικών αξιωματούχων, αλλά κατά απλών πολιτών. Πρόκειται -πρόσθεσε- για “απειλή που στρέφεται κατά των βασικών ιδανικών και ελευθεριών”. Κληθείς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες που θέλουν τζιχαντιστές να έχουν εισέλθει και στη χώρα μας, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι πραγματοποιούνται “πολύ σκληροί έλεγχοι στις νόμιμες πύλες εισόδου”, ενώ “από τις παράνομες πύλες τον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί στο 90% οι ροές”, σε κάθε περίπτωση πάντως “δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε κίνηση η οποία να συνιστά απειλή κατά της εθνικής μας κυριαρχίας”.

Προστασία των πανεπιστημιακών χώρων

Η κατάσταση στα πανεπιστήμια μετά και την πρόσφατη επίθεση κατά του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας τέθηκε υπόψη του υπουργού, ο οποίος αρχικώς θύμισε ότι “ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της σημερινής διακυβέρνησης ήταν η κατάργηση του φερόμενου πανεπιστημιακού ασύλου, η αποκατάσταση στην πραγματικότητα της ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας στον πανεπιστημιακό χώρο. Δόθηκε με τον τρόπο αυτό στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις νομοθετικές δυνατότητες και να καθαρίσει ο χώρος των πανεπιστημίων από ταραχοποιά στοιχεία τα οποία με απειλή βίας, με φθορές, ακόμη ακόμη και με σωματική και ψυχολογική βία νέμονται τα πανεπιστήμια εν είδει ενός παράδοξου ιδιοκτησιακού δικαιώματος”.

Δυστυχώς -συνέχισε- “δεν έχει υπάρξει σε μεγάλη έκταση αυτή η βασική αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας”, παρότι υπήρξαν και οι εξαιρέσεις, όπως το Αριστοτέλειο, χάρη σε ενέργειες του πρύτανη κ. Παπαϊωάννου, όπως είπε. Εν τούτοις σε άλλα πανεπιστήμια, ιδίως στην Αθήνα, δεν έχει συμβεί αυτό. Και στο από εδώ και πέρα, “ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας τη σχετική πρωτοβουλία, δήλωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αλλάζουν ριζικά το τοπίο. Με στόχο την προστασία των πανεπιστημιακών χώρων από ειδικό σώμα αστυνόμευσης που θα κινείται με ειδικούς όρους σεβόμενο την ακαδημαϊκή λειτουργία, με σύστημα ελέγχου εισόδου και εξόδου, όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τον κόσμο και, με αναγκαία αναβάθμιση των ποινών”.

Στην αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικότερα του τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη, ο υπουργός Επικρατείας αντέτεινε ότι “αν καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι, θα συμφωνήσουμε ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που λειτουργούν τα πανεπιστήμια, με το γεγονός ότι βρίσκονται εστίες ταραχής μέσα σε αυτά. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει χρώμα στη βία. Πρέπει να έχουμε όλοι ‘αχρωματοψία’ (σ.σ. στη βία) είτε προέρχεται από τα δεξιά είτε από τα αριστερά είτε από οπουδήποτε, η βία είναι ένας μη ανεκτός τρόπος επίλυσης της όποιας διαφοράς. Αν ισχύει μία φορά η γενική αποδοκιμασία της βίας, ισχύει πολλαπλάσια για βία εντός του πανεπιστημίου όπου υπάρχει ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και διαμορφώνονται οι νέες συνειδήσεις, ανέφερε συγχρόνως”. Και, κλείνοντας τη σχετική απάντηση, τόνισε ότι “πριν από οποιαδήποτε κριτική, σκόπιμο είναι να καταδικάζουμε τις ενέργειες”.

“Θα φθάσουμε στα δώδεκα μίλια εν καιρώ”

Σε ερώτημα για την πρόσφατη τοποθέτησή του για το όριο των έξι ναυτικών μιλίων, ο υπουργός Επικρατείας, σε προσωπικό τόνο, σημείωσε: “Προσήλθα στην πολιτική με αποκλειστικό σκοπό να ενημερώνω τους πολίτες με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και την αλήθεια. Δεν πρόκειται ποτέ να ωραιοποιήσω μια κατάσταση, δεν πρόκειται ποτέ να αναζητήσω ευκαιριακά πολιτικά οφέλη, ωραιοποιώντας καταστάσεις”. Και στην ουσία του θέματος, “σήμερα που μιλάμε η ελληνική κυριαρχία εκτείνεται στη θάλασσα στα έξι ναυτικά μίλια, στον αέρα στα δέκα. Εντός αυτής της κυριαρχίας η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση ή ανάμειξη -και θέλω σε αυτό να είμαι κάθετος”, υπογράμμισε με έμφαση.

“Έξω από αυτά τα όρια η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, έχει το βασικό της δικαίωμα, που είναι το μονομερές κυριαρχικό και απόλυτο δικαίωμα να φθάσει τα χωρικά της ύδατα ως τα δώδεκα μίλια. Θα το πράξει η χώρα μας, θα φθάσουμε στα δώδεκα μίλια εν καιρώ, όπως ήδη ξεκινήσαμε σήμερα που μιλάμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς και μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο. Θα συντελεσθεί και για την υπόλοιπη επικράτεια σε πολιτικό χρόνο, ο οποίος θα κριθεί σκόπιμος. Από την άλλη, εύκαιρα και καιροσκοπικά λόγια τα οποία θέλουν να βυθίζουμε πλοία σε διεθνή ύδατα ή να κάνουμε μια πολιτική που θα οδηγούσε σε άμεσες ρήξεις, θα πρέπει να τα σκεφτόμαστε δύο φορές. Η διπλωματία θα πρέπει να γίνεται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και πριν μιλήσουμε για αυτό, καλό είναι να το γνωρίζουμε”, συνέστησε σχετικά.

Στο καταληκτικό σχόλιό του για τις αμερικανικές εκλογές, ο υπουργός τις χαρακτήρισε “κρίσιμες” και προσωπική του αίσθηση είναι ότι “έχει μια υπεροχή η υποψηφιότητα Μπάιντεν, αλλά απομένει να το δούμε”. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, “η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει ισχυρές φιλίες με όλες τις χώρες και αυτή τη στιγμή να λογιζόμαστε ως ο παράγων ευθύνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version