- Σύμφωνα με την Bild ο πρωθυπουργός επικοινώνησε από χθές το βράδυ με τον Ντόναλντ Τουσκ - Κυβερνητικές πηγές: Δεν έχει γίνει ακόμα η συνομιλία! - Deutsche Welle: Οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές - Γερμανικό Πρακτορείο: «Η Ελλάδα ξαναζεί τις στιγμές του 2015. Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών»
Είναι πλέον γνωστό ότι ο Γερμανικός Τύπος και κυρίως εφημερίδες όπως η Bild εκφράζουν την θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απ’ ότι φαίνεται μίλησε! Σύμφωνα με την γερμανική Bild ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Όπως γράφει η Bild, αν και προβλέπονταν να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι αύριο Πέμπτη, δεν διαφαίνεται λύση, διότι ο έλληνας πρωθυπουργός «δεν θέλει και δεν μπορεί» να συμφωνήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έγινε ήδη η συνομιλία και υποβλήθηκε το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού προς τον Ντόναλντ Τούσκ για Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο newsit.gr η συνομιλία αυτή δεν έχει γίνει ακόμα!
Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει την ίδια ώρα προς την Bild ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να φέρει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο». Κατά τον κ. Ζαχαριάδη το ελληνικό σύνταγμα και οι νόμοι δεν επιτρέπουν τη νομοθέτηση τέτοιων προληπτικών μέτρων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Deutsche Welle από τις Βρυξέλλες, οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές.
Τις πληροφορίες της Bild αναμεταδίδει και τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που σημειώνει ότι παραμένει ασαφές εάν τελικά γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής. Το ίδιο τηλεγράφημα επισημαίνει ότι στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχουν εικοτολογίες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Το dpa σχολιάζει ότι «μέχρι πρότινος ήταν απλώς η αίσθηση ενός Déjà-vu, πλέον όμως είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα ξαναζεί τις στιγμές του 2015. Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών».
Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μετά τις τελευταίες εξελίξεις επαναφέρει και δημοσίευμα της Die Welt, σημειώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την απόφαση Ντάισελμπλουμ να μη γίνει αύριο Μεγάλη Πέμπτη έκτακτο Eurogroup.
Η Die Welt επικαλείται και το δημοσίευμα της Bild που επιμένει πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι έτοιμος να παραιτηθεί. «Ο χρόνος τρέχει» γράφει η γερμανική εφημερίδα και αναφέρει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επανειλημμένα τονίσει πως θα παραιτηθεί αν η χώρα δεν πάρει φρέσκο χρήμα από το τρίτο πακέτο βοήθειας στις αρχές Μαΐου.
Στη συνέχεια, η Die Welt διερωτάται αν ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να ξαναπαίξει το χαρτί των εκλογών. «Στην ελληνική Βουλή των 300 εδρών, η κυβέρνηση έχει ισχνή πλειοψηφία 153 βουλευτών. Η κρίσιμη ψηφοφορία για τον Τσίπρα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Πολλοί βουλευτές θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν. Πολλοί άλλοι φοβούνται να επισκεφτούν τις εκλογικές τους περιφέρειες για το Πάσχα. Υπάρχουν ήδη φήμες, ότι ο Τσίπρας προχωράει σε τακτικισμούς και προκαλεί νέες εκλογές. Εάν τις έχανε θα έπρεπε οι συντηρητικοί να εφαρμόσουν το δικό του αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν, μέχρι στιγμής, καμία θέληση να βοηθήσουν τον Τσίπρα με τις ψήφους των βουλευτών τους. Τα συνδικάτα καλούν ήδη σε “εξέγερση κατά της λιτότητας”», τονίζει το δημοσίευμα.
Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα γράφει: «”Διολισθαίνουμε και πάλι σιγά-σιγά σε ένα αδιέξοδο” δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ένας συνεργάτης του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις ως εμπειρογνώμων. Άλλες κυβερνητικές πηγές αντίθετα κάνουν λόγο για το ότι θα πρέπει να επιδείξουν γερά νεύρα και για το ότι ο Τσίπρας θα τα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Κάθε μέρα που περνάει η Αθήνα έρχεται πιο κοντά στη χρεοκοπία. Τα ταμεία είναι σχεδόν άδεια. Η Αθήνα συγκέντρωσε και τα τελευταία αποθεματικά των δημόσιων ταμείων. Ακόμα και το κοινοβούλιο μεταβίβασε στην Κεντρική Τράπεζα 67 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα ελληνικά μίντια».
Με το ενδεχόμενο νέων εκλογών ασχολείται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία γράφει: «Μετά την προσωρινή αποτυχία των συνομιλιών για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να καταθέσει αίτημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Αυτό ανέφεραν χθες το βράδυ πολλά ελληνικά ΜΜΕ επικαλούμενα το γραφείο του πρωθυπουργού… Στην Αθήνα εικάζουν πως ο Τσίπρας θα μπορούσε να προκηρύξει νέες εκλογές. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέτυχαν να βρουν μια γρήγορη λύση για νέα μέτρα λιτότητας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
«Η Ελλάδα στοχεύει σε Σύνοδο Κορυφής» είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt και γράφει «στην Αθήνα επικρατεί απογοήτευση για το γεγονός ότι οι δανειστές υπό την πίεση του ΔΝΤ συναίνεσαν στο να πάρει η ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτός από αυτά που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο ύψους 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το δεύτερο πακέτο θα είναι ‘προληπτικό’ και θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους της μέχρι το 2018 και πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».
Και το Spiegel δημοσιεύει στην ηλεκτρονική του σελίδα άρθρο με τον τίτλο: «Ο Τσίπρας φέρνει στη συζήτηση μια έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ» και σημειώνει: «Η Ελλάδα χρειάζεται φρέσκο χρήμα αλλά οι διαπραγματεύσεις προς το παρόν απέτυχαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα πιέζει για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ενώ υπάρχουν εικασίες για νέες εκλογές».
Τέλος, το Focus αναφέρει για το ίδιο θέμα: «Η Ελλάδα θα πάρει στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας συνολικά 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια για τις κατεστραμμένες τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση όμως καθυστερεί με τις μεταρρυθμίσεις».
Με πληροφορίες από τη Deutsche Welle