Στο νομοσχέδιο όπως είπε θα ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών και τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Με τις προωθούμενες διατάξεις τόνισε θα ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας ενώ θα προωθείται και η ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου “σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας”.
Επίσης, θα ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και θα ρυθμίζονται και ζητήματα προσωπικού.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως “ασφαλούς τρίτης χώρας”, απλά εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται.
Τα κριτήρια αυτά, πρόσθεσε ορίζουν ως ασφαλή την χώρα στην οποία δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων, τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.
H πορεία της διαπραγμάτευσης
Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα (4 Απριλίου) αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. “Ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, και πάντοτε μέσα στο γράμμα της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου” τόνισε.
Αναφορικά με την αποψινή συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι στόχος είναι να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται πραγματικά την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και ποιοι είναι αυτοί που μεθόδευσαν στο παρελθόν και επιθυμούν, ακόμα και σήμερα, τη συγκάλυψη συγκεκριμένων υποθέσεων. “Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συζήτηση επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές και μικροπολιτικά τεχνάσματα. Ελπίζουμε ότι η στάση της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι ανάλογη” σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Για το αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μακροχρόνια παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα απάντησε ότι ¨”έτσι κι αλλιώς η χώρα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια διαμονή προσφύγων ο αριθμός των οποίων είχε οριστεί σε 23.000 για τη χώρα μας με προηγούμενη συμφωνία”.
Για την υπόθεση Μουζάλα είπε: “Η θέση μας είναι εκπεφρασμένη για τον κ. Μουζάλα. Η συζήτηση Τσίπρα-Καμμένου είχε αναβληθεί και θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη σημερινή συζήτηση για τα περαιτέρω”.
«Είναι δικαίωμα του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εκλογές, αλλά πρέπει να σκεφτεί αν είναι προς το συμφέρον του λαού η προσφυγή στις κάλπες τώρα» δήλωσε στην περίπτωση που απόψε στη Βουλή ο προέδρους της ΝΔ ζητήσει πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε τι η κυβέρνηση είναι πρόσφατα εκλεγμένη, ενώ σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα της προσπάθειά της με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.
Για την κόντρα με τον κ. Κουμουτσάκο επέμεινε στην ανάγκη εξηγήσεων από τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας “Το αυτονόητο έπραξα με τη δήλωσή μου και να ζητήσω εξηγήσεις και να απαντήσουν επί της ουσίας. Αν είχαν λόγο να στραφούν κατά κάποιου θα έπρεπε να ψάξουν για τις διαρροές ή το δημοσίευμα. Αντιθέτως επέλεξαν τη γνωστή ιστορία αγωγών, μηνύσεων. Πολύ σκόνη και καμία ουσιαστική απάντηση. Περιμένουμε σήμερα το βράδυ. Εκτιμώ ότι η αντίδρασή του είναι έλλειψη ψυχραιμίας” ανέφερε και πρόσθεσε “Ο κ. Κουμουτσάκος κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η συζήτηση ανάμεσα στην κυβερνητική εκπρόσωπο και τον εκπρόσωπο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να είναι πολιτική.
Απέδωσε τέλος την ενέργεια του κ. Κουμουτσάκου σε προσπάθεια να αποφύγει απαντήσεις επί της ουσίας και σε έλλειψη ψυχραιμίας από την πλευρά του και τον κατηγόρησε οτι προσωποποιεί την υπόθεση. “Δεν έχω προσωπικά μαζί του, οφείλω και αν χρειαστεί θα το ξανακάνω να ζητήσω εξηγήσεις, είτε υπάρχουν αγωγές είτε όχι” υπογράμμισε σημείωσε.
“Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στις δηλώσεις μας” είπε η κ. Γεροβασίλη “αδειάζοντας” ουσιαστικά τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρδα για να προσθέσει “Εξέφρασε μία άποψη, αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε ότι δεν είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα αυτό. Φυσικά οι δηλώσεις του δεν σχετίζονται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη”.
Όσον αφορά τις δηλώσεις του βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα για το Σκοπιανό είπε “Η κυβέρνηση και ο κ. Μπαλαούρας στηρίζουν τη θέση περί σύνθετης ονομασίας”.