Η Όλγα Γεροβασίλη κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει ήδη αποφασίσει το deal που θέλει να κάνει με τους θεσμούς και που περιλαμβάνει απολύσεις, περικοπές, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, με αντίτιμο την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Ο κος Μητσοτάκης υπέπεσε σε ένα μάλλον σημαντικό λάθος με τη δήλωση του. Ένα λάθος με το οποίο αποκάλυψε είτε τις προθέσεις του είτε την άγνοιά του για τα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημειώνει ότι «η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σημαίνει έσοδα μειωμένα κατά 800 εκατομμύρια, άρα αναγκαστικά ισόποση μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημόσιου τομέα».
Όπως εξηγεί η Όλγα Γεροβασίλη, οι λειτουργικές δαπάνες αυτή τη στιγμή αποτελούν μόλις το 20% των δαπανών του προϋπολογισμού. «Οποιαδήποτε μείωση εκεί σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, νέες περικοπές στην υγεία και στην παιδεία, που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τόσο το ΕΣΥ όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα. Πιθανόν όμως ο κος Μητσοτάκης όταν μιλάει για εξοικονόμηση πόρων να εννοεί απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Εν πάση περιπτώσει, είτε απλά λαϊκίζει ανέξοδα για να γίνει αρεστός, είτε πάει να κρύψει την κοινωνική αναλγησία του πίσω από ένα ευπρόσληπτο «θα», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η κ. Γεροβασίλη απαντά και για τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για το ζήτημα της απομείωσης του χρέους. «Στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του 2016 να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016. Αυτό θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές ώστε η χώρα να βγει στις αγορές χρήματος με επιτόκια αντίστοιχα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει ότι από κει και πέρα το θέμα του χρέους παραμένει ανοιχτό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές χώρες της Ευρωζώνης. «Και εμείς δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια μιας οριστικής και πανευρωπαϊκής λύσης του προβλήματος που έχει φυσικά ορίζοντα που υπερβαίνει το 2018. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αυτή είναι και η θέση του πρωθυπουργού».
Όταν η κ. Γεροβασίλη ερωτάται για το σχόλιο που έκανε αναφορικά με τον τρόπο που τα ιδιωτικά ΜΜΕ κάλυψαν την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο απαντά: «Είμαι πολύ προσεκτική με τη χρήση της γλώσσας και δεν υπαγόρευσα τίποτε σε κανέναν. Τόσο με την ιδιότητά μου ως πολίτης, όσο και από τη θεσμική μου θέση, διατύπωσα δημόσια μία κρίση για την σχεδόν καθολική απόκρυψη μίας σημαντικής εξέλιξης για τα εθνικά συμφέροντα». Ταυτόχρονα επισημαίνει πως η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος αποτέλεσε, και δικαίως, μείζον γεγονός για το σύνολο του Ευρωπαϊκού, αλλά και του υπόλοιπου διεθνούς τύπου και για τον λόγο αυτόν 145 διεθνή ΜΜΕ είχαν συρρεύσει στη χώρα για να καλύψουν το γεγονός. «Για πρώτη φορά τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου επιχείρησαν και πέτυχαν να συγχρονίσουν τον βηματισμό τους όχι μόνο εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα αλλά και για τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της διαχείρισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ακόμα ταλανίζει την Ήπειρό μας» αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και προσθέτει ότι για την Ελλάδα, η Σύνοδος παρουσίαζε ένα ακόμη ξεχωριστό ενδιαφέρον, διότι βρέθηκε στο επίκεντρο μίας τόσο σημαντικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η εξέλιξη της οποίας υπήρξε προς όφελος των εθνικών συμφερόντων μας. «Όλοι διαπίστωσαν ότι πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί απέκρυψαν το γεγονός ότι τέσσερις πρωθυπουργοί και δύο πρόεδροι δημοκρατίας επισκέφθηκαν την ελληνική πρωτεύουσα και αποσιώπησαν πλήρως τις δηλώσεις τους. Θεωρείτε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα άξιο σχολιασμού;» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Για το ζήτημα των εργαζομένων στα κανάλια που δεν θα αδειοδοτηθούν, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την αγωνία κάθε εργαζόμενου για τη θέση εργασίας του. Δεν αποδέχεται, όμως, την χρήση των εργαζομένων ως ανθρώπινης ασπίδας των ιδιοκτητών καναλιών για να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει επίσης, η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. «Το αποδείξαμε εξάλλου και στην υπόθεση Μαρινόπουλου ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της εργασίας. Ειδικά, μάλιστα για το θέμα των εργαζόμενων δημοσιογράφων στα αδειοδοτημένα πλέον κανάλια νομοθετήσαμε ξεχωριστές πρόνοιες τόσο για τον αριθμό τους, όσο και -κυρίως- για τις εργασιακές τους σχέσεις» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.