Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι τη συμφωνία που ψηφίστηκε το καλοκαίρι οφείλουν να την τηρήσουν όλα τα μέρη, προκειμένου, με συνέπεια, να οδηγηθούμε στην έξοδο από τον δύσκολο δρόμο των μνημονίων και της επιτήρησης. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση, από την πλευρά της, τηρεί τα συμφωνηθέντα, όπως όφειλε, κάτι που αποδεικνύεται και με το χθεσινό, συμπληρώνοντας ότι διαπραγματεύτηκε ώσπου να πετύχει «αυτό το οποίο καταφέραμε τελικώς, δηλαδή να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές, όπως η μη μείωση των κυρίων συντάξεων».
Επίσης, σημείωσε ότι στο σημερινό Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών «προσέρχεται, έχοντας μαζί του τη συνέπεια, την αποφασιστικότητα και βεβαίως το συμφωνηθέν κομμάτι της αξιολόγησης, δηλαδή το φορολογικό και ασφαλιστικό, ψηφισμένα από το ελληνικό Κοινοβούλιο». Διαψεύδοντας, όπως τόνισε, και αυτούς που έλεγαν ή ήλπιζαν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο αυτό το νομοσχέδιο.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος εκτίμησε ότι αυτό που θα αποτελέσει σήμερα το σημείο αιχμής είναι η συζήτηση περί χρέους. Όπως είπε, «το ΔΝΤ αναγνωρίζει ως μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και με τα ψηφισμένα, συμφωνημένα μέτρα του 3% δεν αρκείται» προσθέτοντας ότι το Ταμείο εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δεν είναι εφικτό και πως εάν είναι εφικτό μία στιγμή δεν μπορεί να είναι τα πλεονάσματα βιώσιμα χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Χαρακτήρισε, δε, «πολύ σημαντικό που σήμερα επισήμως και για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι του Eurogroup το θέμα του χρέους», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη, οι οποίες δεν θα ήθελαν να συζητήσουν το θέμα αυτό» και πως έτσι, αυτή η διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρνει στη συζήτηση διάφορες εναλλακτικές.
Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε πως το γεγονός ότι ξεκινά σήμερα η συζήτηση «είναι νίκη της Ελλάδας όταν πραγματικά φτάνουμε στο διά ταύτα» εξηγώντας: «Εμείς έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας -αυτό λέγεται από όλα τα επίσημα χείλη των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ότι κάναμε αυτό που χρειαζόταν να κάνουμε, προκειμένου να είμαστε συνεπείς και έτοιμοι να συζητήσουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και βεβαίως να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση», η οποία, όπως υπενθύμισε, δεν έχει ως προαπαιτούμενο τη συζήτηση για το χρέος. «Η αξιολόγηση έχει συμφωνημένα αυτά τα οποία κάνουμε και στη συνέχεια θα άνοιγε η συζήτηση για το χρέος» σημείωσε για να τονίσει πως «είναι θετικό ότι έρχεται πριν από το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συζήτηση για το χρέος σε ένα πακέτο».
Επίσης, συμφώνησε ότι τα ψηφισμένα μέτρα αποτελούν διαπραγματευτικό ατού για την επιτάχυνση των διαδικασιών αυτής της συζήτησης, ωστόσο τόνισε ότι δεν πέρασε εσπευσμένα η κυβέρνηση το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι έγινε διάλογος επί πέντε μήνες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
«Ο στόχος μας είναι να βγούμε στην ανάπτυξη με την κοινωνία όρθια και γι’ αυτό δώσαμε τη μεγάλη μάχη, ούτως ώστε αυτή τη χρονική συγκυρία να είναι πολύ λίγοι αυτοί οι οποίοι θα υποστούν επιβαρύνσεις, να είναι αυτοί που μπορούν να αντέξουν περισσότερο μέσα στην οικονομική κρίση», σημείωσε. Όπως ανέφερε αυτό επετεύχθη και «προχωράμε δυναμικά με την κοινωνία όρθια να βγούμε από αυτή τη δυσκολία και να περάσουμε τη χώρα μας σε μία άλλη μέρα, ημέρα που αξίζει στον ελληνικό λαό, ημέρα που θα περάσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα κρίσιμα ζητήματα, το μεγαλύτερο, το κρίσιμο, το ζήτημα της ανεργίας».
Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν ήταν έκπληξη για την κυβέρνηση, αλλά ήταν έκπληξη «για όλους αυτούς, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν άλλο ένα χαρτί, ψευδές φυσικά, πίστευαν ότι η κυβέρνηση αυτή απειλείται από τον εαυτόν της». Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η πρόβλεψη δεν είχε καμία βάση με την έννοια ότι «αφενός μεν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συζητείται σχεδόν πέντε μήνες και έχουν διατυπωθεί όλων των ειδών οι απόψεις – μεγαλύτερος διάλογος δεν έχει γίνει ποτέ για κάποιο νομοσχέδιο – αλλά σαφώς ήταν μία μεταρρύθμιση, η οποία θέλαμε να έχουμε ξεκινήσει τον διάλογο και να βρούμε την καλύτερη εκδοχή της».
«Πολλοί, και κατά κύριο λόγο η ΝΔ, επενδύουν στην καταστροφολογία ως τελευταίο χαρτί, προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «μικροπολιτικοί λόγοι δεν άφησαν ποτέ το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ – που κυβέρνησαν τα τελευταία πολλά χρόνια τη χώρα – να περάσουν σε μία μεταρρύθμιση, η οποία πραγματικά θα εξασφάλιζε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα» και πως η κυβέρνηση έκανε μία τέτοια μεταρρύθμιση, «όχι σε συνθήκες της παλιάς συγκυρίας που θα μπορούσε να είναι με άλλους όρους, αλλά σε δύσκολη οικονομική συγκυρία, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν άλλο αυτοί που σήκωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια τις δυσκολίες, δηλαδή τα χαμηλά και μεσαία στρώματα».
«Πραγματικά, οι κατηγορίες οι οποίες έχουν εισοδήματα χαμηλά δηλαδή μέχρι 10.000 ευρώ δεν βάλλονται» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις, μικρές βεβαίως και πάρα πολύ χαμηλές επιβαρύνσεις για κάποιους και πως «η συντριπτική πλειοψηφία και από το ασφαλιστικό σύστημα και από το φορολογικό, αλλά και από τον συνδυασμό τους, δεν θα δει καινούργια βάρη».
Όπως υποστήριξε, δεν υπάρχουν, όμως, όλα όσα ακούγονται αυτές τις μέρες, κάνοντας λόγο για καταστροφολογία και κινδυνολογία, στην οποία επενδύουν πολλοί «ως τελευταίο χαρτί, προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». «Αυτό ήταν και το όνειρο πολλών της αντιπολίτευσης, κατά κύριο λόγο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας φοβερά ψέματα στον ελληνικό λαό τρομοκρατώντας και απειλώντας τον» πρόσθεσε.
«Όχι σε συνεργασία σε επίπεδο κυβερνητικό. Αυτό, βεβαίως, είναι σαφές και επειδή δεν υπάρχει και λόγος» ανέφερε. «Και επίσης θα πρέπει να συγκλίνεις με κάποιον σε κάποια θέματα για να μπορείς να συνεργαστείς» απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις και κληθείσα να σχολιάσει τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του επικεφαλής του Ποταμιού. Τόνισε ότι οι προτάσεις για συνεργασίες και για συζητήσεις είναι ανοικτές σε όλες τις κατευθύνσεις, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε χθες στον κ. Μητσοτάκη λέγοντάς του ότι είναι στη διάθεσή του να συζητήσουν το θέμα του χρέους. «Αλλά, προφανώς, αυτό δεν απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη. Όπως και άλλους της αντιπολίτευσης, διότι δεν ακούσαμε χθες λέξη περί αυτού. Ακούσαμε, αντίθετα, τη γνωστή κινδυνολογία για καταστροφή» υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι ένα-ένα τα βήματα της στρατηγικής της αντιπολίτευσης εξανλτούνται χωρίς το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα. «Και ενώ βρίσκονται μπροστά σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, εξακολουθούν να επενδύουν στην καταστροφή και να μην συζητούν για την επόμενη ημέρα και να μην συζητούν για το σημερινό κρίσιμο Eurogroup» είπε χαρακτηριστικά.