Πολιτική

Γιάννα Αγγελοπούλου: Στη γενέτειρα του εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου (pics)

Στο Βελεστίνο – γενέθλια γη του Ρήγα Φεραίου – η Γιάννα Αγγελοπούλου τη Δευτέρα (22.06.2020). Σε δηλώσεις της η κ. Αγγελοπούλου  τόνισε ότι “η Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021 δεν ξαναγράφει την Ιστορία”.

Στην ομιλία της στο δημαρχείο Βελεστίνου η Γιάννα Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στις σπουδαίες και ανεκτίμητες αξίες που δίδαξε ο Ρήγας Βελεστινλής με τη ζωή και το έργο του, σε πανανθρώπινο επίπεδο, εξαιρετικά πρωτοποριακό για την εποχή του, λίγα μόλις χρόνια μετά την Γαλλική Επανάσταση.

Την Γιάννα Αγγελοπούλου υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας με σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τους βουλευτές της Μαγνησίας, καθώς και τον πρώην αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Γιώργο Σούρλα.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας ενημέρωσε την Γιάννα Αγγελοπούλου και τα μέλη της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, για τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί, για την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αλλά παράλληλα παρουσίασε και δύο φιλόδοξα προγράμματα για το Βελεστίνο “που έχουν στηθεί με ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο που γέννησε τον Ρήγα Φεραίο”.

Το πρώτο σχέδιο, που στοχεύει ο Δήμος, είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος ενεργειακής αυτονομίας του δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου σε μία έκταση 14 στρεμμάτων θα στηθεί και θα παράγεται ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ,αφού σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ώστε να γίνει απόσβεση της ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες εγκαταστάσεις που σήμερα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Ο δεύτερος στόχος – σχέδιο που ανακοίνωσε ο δήμαρχος είναι η δημιουργία ιστορικού κέντρου τεκμηρίωσης με το όνομα Ρήγας Βελεστινλής, αφού ο εθνομάρτυρας υπήρξε εκτός από μία σπουδαία και πολυσχιδή προσωπικότητα και οραματιστής μιας Πολιτείας στα Ελεύθερα Βαλκάνια από τους Οθωμανούς, επισημαίνοντας στην Γιάννα Αγγελοπούλου ότι η επίσκεψή της στο Βελεστίνο, συμπίπτει με την επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα, στις 24 Ιουνίου 1798, στις φυλακές του Βελιγραδίου.

Η πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου ευδιάθετη, αλλά και συγκινημένη για την επίσκεψή της στο Βελεστίνο, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικές οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, αφού και η ίδια έχει διατελέσει στο παρελθόν και δημοτική σύμβουλος στον δήμο Αθηναίων και εξέφρασε τη χαρά της λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “ο δήμος σας έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα συγκινητικό και ιστορικό μέρος, την πατρίδα του Ρήγα Φεραίου που ήταν αυτός που ξεκίνησε τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό. Ο Θούριός του άναψε την σπίθα της επανάστασης, αφύπνισε συνειδήσεις, πριν ξεκινήσει η επανάσταση. Μας έκαναν μεγάλη εντύπωση και οι δύο προτάσεις σας και ήλθαμε αμέσως μετά την λήξη των μέτρων για την πανδημία”.

Επίσης η Γιάννα Αγγελοπούλου, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι “η επιτροπή μας ούτε γράφει ιστορία, ούτε την ξαναγράφει, ούτε εγκρίνει μέρος της ιστορίας, ούτε προβάλλει μέρος της ιστορίας. Η ιστορία μας είναι μία. Αυτή η μοναδική ιστορία, που μακάρι να κάνει και τις επόμενες γενιές να αισθάνονται έτσι. Ξεκινώντας από την ιστορία, βλέπουμε ότι εσείς εδώ παντρεύεται την ιστορία (με το Κέντρο Τεκμηρίωσης που ετοιμάζεται) με το μέλλον. Γιατί έχουμε ιστορία, αλλά πρέπει να έχουμε και μέλλον. Η δική σας η πρόταση (για την ενεργειακή αυτονομία του δήμου) που μας έκανε εξαιρετική εντύπωση, μπορεί να γίνει και ένα παράδειγμα, πρότζεκτ – πιλότος για άλλες πόλεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Γιάννα Αγγελοπούλου: Να γιορτάσουμε με ενέργεια, όραμα και υπερηφάνεια 

Απευθυνόμενη προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι “αυτή η δουλειά που έχετε κάνει στην Περιφέρεια δείχνει ότι είναι στόχος ζωής σας το να αλλάζετε προς το καλύτερο την εικόνα της Περιφέρειας. Πριν σας είπα για τη στρατηγική μας, αλλά δεν σας είπα κάτι βασικό. Είπαμε, λοιπόν, αυτή η Επιτροπή αντί να κάποια βαρύγδουπα σχέδια για το πώς θα γιορτάσουμε (κατ’ αρχήν δεν έχουμε λεφτά, δεν παίρνουμε από το κράτος και ό,τι έχουμε το έχουμε από χορηγίες σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς). Άρα λοιπόν δεν σχεδιάζουμε μεγάλα. Δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες να κάνουμε μεγάλες τελετές έναρξης κ.λπ., είναι το να γιορτάσει ο τόπος ότι είναι όρθιος, ζωντανός, με ενέργεια, όραμα και υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση για το μέλλον”.

Και η Γιάννα Αγγελοπούλου συμπλήρωσε ότι “είπαμε να ξεκινήσουμε από εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδος, όχι κεντρικά, και ζητήσαμε από όλους εσάς τις σκέψεις σας για το πώς μπορούμε να τιμήσουμε αυτά τα 200 χρόνια. Τι θα μείνει από αυτόν τον χρόνο 2020 – ’21. Σας ζητήσαμε να σκεφτείτε κάτι και να μείνει η σφραγίδα αυτής της δράσης και του προγράμματος. Δεχθήκαμε καταπληκτικές προτάσεις. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από αυτά τα προγράμματα. Γιατί υπάρχουν τόσοι σημαντικοί Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδας, που είναι κρίμα όλο αυτό το μοναδικό δυναμικό… Στο κάτω – κάτω η μεγαλύτερη περιουσία μας είναι το μυαλό των Ελλήνων. Μοναδικοί άνθρωποι, παραδείγματα στους τομείς τους”.

Από την πλευρά του δήμου Ρήγα Φεραίου δόθηκε στην Γιάννα Αγγελοπούλου, ως πρόεδρο της επιτροπής “Ελλάδα 2021” ένα εντυπωσιακό πιστό αντίγραφο της πρωτότυπης γνήσιας Χάρτας του Ρήγα Φερραίου που φυλάσσεται στο Βελεστίνο, καθώς και μία συλλεκτική έκδοση γραμματοσήμων που συνοδεύεται πάντα από αναφορές στη Χάρτα του Ρήγα και την Υπέρεια Κρήνη, η οποία εκδόθηκε το 2007 για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του εθνομάρτυρα.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου επισκέφθηκε τον χώρο – ότι έχει απομείνει – από το σπίτι του Ρήγα, καθώς και το Μουσείο. Η πρόεδρος του “Ελλάδα 2021” συνοδευόταν από τα μέλη της ολομέλειας Αικατερίνη Καμηλάκη, Νίκο Αλεβιζάτο, Νίκο Κανελλόπουλο, Γεώργιο Ρόη, Δέσποινα Μουζάκη και τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και Μέλους της Ολομέλειας της Επιτροπής κ.κ. Ιγνάτιου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο Δημαρχείο. «Στη Μαγνησία όλοι μαζί δίνουμε μάχη να παραμένουμε στο πνεύμα του Ρήγα Φεραίου. Οικοδομούμε στον διάλογο για την αλήθεια. Γιατί και αυτός αναζήτησε πάντοτε την αλήθεια, πίστευε ότι δεν μπορεί να είσαι ελεύθερος αν δεν κατέχεις την αλήθεια. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τον τόπο μας ως τόπο διαλόγου και αλήθειας, διατηρώντας και αυτήν την οικουμενικότητα που ο Ρήγας ήθελε για τον Ελληνισμό, όπως διαχρονικά τον σπούδασε, τον μελέτησε και θέλησε να τον κάνει πραγματικότητα με το όραμά του» ανέφερε.

Ν. Αλιβιζάτος: Καθοριστικός ο ρόλος του Ρήγα στη συνταγματική μας παράδοση 

Από τη μεριά του, το Μέλος της Επιτροπής, Καθηγητής κ. Αλιβιζάτος επέμεινε στον καθοριστικό ρόλο του Ρήγα στη συνταγματική παράδοση της χώρας. «Ο Ρήγας είναι ο πρωτεργάτης του πρώτου συντάγματος των Βαλκανίων, του Συντάγματος της Επιδαύρου του 1822. Το Σύνταγμα αυτό έχει τις ρίζες του στο Σύνταγμα του Ρήγα του 1797» ανέφερε, τονίζοντας ότι, μέσα από τις διεργασίες αυτές, δημιουργήθηκε μια παράδοση για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι:

«Θεωρείται αυτονόητο στην Ελλάδα ότι θα έχουμε Σύνταγμα και εκλογές. Από τότε δημιουργείται αυτή η παράδοση» τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος. Υπογράμμισε δε ότι η παρακαταθήκη το Ρήγα Φεραίου εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στο πρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη. «Είναι ένας θύλακας ανοιχτοσύνης και εξωστρέφειας στο πλαίσιο της Εκκλησίας της Ελλάδας».

Η Πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη επεσήμανε ότι ο Ρήγας Φεραίος δεν ήταν απλά επαναστάτης, αλλά ένα σύμβολο αυτού που λέμε ανάπτυξη στο μέλλον. Ήθελε την Ελλάδα χωρίς προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, έφερε καινούργιο πνεύμα, ήθελε να φέρει καινούργια πράγματα στη ζωή των Ελλήνων, υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η επέτειος των 200 χρόνων είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για να ενισχύσουμε την εθνική μας αυτογνωσία, να γίνουμε δυνατότεροι και να κερδίζουμε περισσότερες μάχες.

Στις τοποθετήσεις τους, οι βουλευτές Μαγνησίας εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την Πρόεδρο της, τονίζοντας τη βεβαιότητά τους ότι οι επετειακές εκδηλώσεις θα στεφθούν με επιτυχία.

«Θα πετύχετε το μεγάλο στοίχημα και ο εορτασμός θα αφήσει το αποτύπωμά του» ανέφερε η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ζέττα Μακρή, ενώ ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Λιούπης εκτίμησε ότι οι εορτασμοί θα εξελιχθούν σε παγκόσμιο γεγονός.

Οι κ. κ. Μεϊκόπουλος και Μαραβέγιας, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας αντίστοιχα, επέμειναν στη σημασία οι δράσεις που θα γίνουν να αφήσουν παρακαταθήκη για το μέλλον, ενώ ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπουκώρος υποστήριξε πως η επέτειος είναι μια ευκαιρία για εθνικό αναστοχασμό.

Παρεμβάσεις έκαναν και ο πρώην υπουργός και βουλευτής και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» Γ. Σούρλας, ο οποίος δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής και ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση, και η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής Ιωάννα Λαλιώτου.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: lamiareport.gr

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα