Σε άκρως εποικοδομητικό κλίμα, διεξήχθη νωρίτερα σήμερα (3.11.2022) η ακρόαση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στην επιτροπή PEGA όπως ανέφεραν πηγές προσκείμμενες στον βουλευτή.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσε η PEGA και εξήγησε ότι από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις παρακολουθήσεις και τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων, προέκυψε με απόλυτη σαφήνεια ότι η Κυβέρνηση υπηρέτησε τον σκοπό της διερεύνησης της υπόθεσης Ανδρουλάκη, της θεσμικής θωράκισης του πλαισίου νόμιμων άρσεων απορρήτου και της ανάγκης ενίσχυσης της λειτουργίας της ΕΥΠ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, τόνισε ότι η άρση απορρήτου του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη ήταν απολύτως νόμιμη, με βάση αίτημα της ΕΥΠ, που υπέγραψαν υπηρεσιακοί παράγοντες και ο διοικητής, προς την αρμόδια εισαγγελέα που εξέδωσε διάταξη για την άρση του απορρήτου.
Κατά τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, μέσα από τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων και από τα έγγραφα που εξετάστηκαν, κατέρρευσαν όλες οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης, εξήγησε ο κ. Κεφαλογιάννης και επισήμανε ότι από τις 7 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις της Επιτροπής και εντός των 6 εβδομάδων εργασιών της προέκυψαν 5.000 σελίδες εγγράφων, καταθέσεων και στοιχείων. Για πρώτη φορά στην ιστορία κατέθεσαν στη Βουλή 3 πρώην διοικητές της ΕΥΠ και ο νυν διοικητής.
Από όλα αυτά τα στοιχεία δεν προέκυψε καμία σύνδεση της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το Predator, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι όλες οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες. Οι μόνες απαντήσεις που δεν δόθηκαν ήταν για τους λόγους που οι κ.κ. Πιτσιόρλας και Σαγιάς παρακολουθούνταν εν γνώση του κ. Τσίπρα, πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης
«Η Εξεταστική Επιτροπή», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, «κατέληξε επίσης σε μια σειρά προτάσεων για τη θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ:
- Σε επίπεδο Κυβέρνησης: Εκδόθηκε άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άμεση ενίσχυση των θεσμικών εγγυήσεων στην ΕΥΠ, με υποχρέωση ακρόασης του Διοικητή και την επαναφορά της ανάγκης έγκρισης του αιτήματος νόμιμης άρσης απορρήτου και από δεύτερο εισαγγελέα, διάταξη που είχε καταργήσει το 2018 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
- Σε επίπεδο Βουλής: Αμέσως μετά τις καταγγελίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Κυβέρνηση ενεργοποίησε τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα των κομμάτων για τη σύγκληση όλων των κοινοβουλευτικών σχηματισμών. Εκτός από την ταχεία κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και αποδέχθηκε τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως και τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής.
- Σε επίπεδο Δικαιοσύνης: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τη δικαστική λειτουργία να εξετάσει κατά προτεραιότητα την έγκληση του κ. Ανδρουλάκη.
- Σε πολιτικό επίπεδο: Η αντικειμενική πολιτική ευθύνη της υπόθεσης Ανδρουλάκη ανελήφθη με τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ.
- Σε επίπεδο ελέγχων της διοίκησης: Εκτός από τον εκτενή έλεγχο που διενήργησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η ΑΔΑΕ έλαβε ενημέρωση από την οικεία εταιρία κινητής τηλεφωνίας για τη νόμιμη άρση απορρήτου του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ τον Σεπτέμβριο του 2021 και ήδη διεξάγει έκτακτους εκτενείς ελέγχους στην ΕΥΠ και σε άλλους φορείς».