Λίγες ώρες μετά την άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Χρυσής Αυγής, ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, βρέθηκε στα χέρια των βελγικών αρχών.
Οι βελγικές αρχές γνωρίζοντας ότι θα αρθεί η ασυλία του από το ευρωκοινοβούλιο ήταν σε διαρκή ετοιμότητα έτσι ώστε να μην επιχειρήσει να διαφύγει σε άλλη χώρα. Πλέον, μετά τη σύλληψή του στις Βρυξέλλες, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές για να εκτίσει την ποινή του ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η στιγμή της σύλληψης του
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (27.04.2021), ο Γιάννης Λαγός κατέβηκε από το σπίτι του, καθώς είχε μισθώσει αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει κάπου. Τότε, τον πλησίασε ένας αξιωματικός της βελγικής αστυνομίας με δύο συναδέλφους του και αφού ταυτοποίησε ότι ήταν αυτός, του ζήτησε να τους ακολουθήσει. Εκείνος δεν αντιστάθηκε.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε να βγει από το σπίτι η σύντροφος του Λάγού για να κάνει τη διερμηνέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρά την άρση ασυλίας του, ο Γιάννης Λαγός παραμένει Ευρωβουλευτής μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2024, και θα συνεχίζει να πληρώνεται με μισθό που ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Λαγός μέσα στο επόμενο 48ωρο θα παρουσιαστεί σε βελγικό δικαστήριο και θα προβάλλει αντιρρήσεις για την σύλληψή του αφού δεν έχει αποσταλεί ακόμα η καταδικαστική εις βάρος του απόφαση στις βελγικές αρχές (δεν έχει καθαρογραφεί).
Δικαστικές πηγές πάντως αναφέρουν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι αυτό δεν εμποδίζει ούτε την έκδοση, ούτε την σύλληψή του.
Η Ερυθρά Αγγελία
Μετά την άρση ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Γιάννη Λαγού, οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol “ερυθρά αγγελία” σε βάρος του ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.
Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές αρχές που εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κίνησαν τάχιστα τις διαδικασίες ώστε σε βάρος του να εκδοθεί και ερυθρά αγγελία.
Η ενέργεια των ελληνικών αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν την συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του με σκοπό την έκδοση του στη χώρα που αιτείται την έκδοση ερυθράς αγγελίας μέσω Interpol.
Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο εάν εντοπισθεί το πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί η ερυθρά αγγελία, οι αρχές της χώρας στην οποία αυτό εντοπίστηκε οφείλουν να ενημερώσουν πάραυτα τις αρχές που υπέβαλαν το αίτημα για τον εντοπισμό του και να λάβουν τα επιτρεπόμενα από την εθνική νομοθεσία και τις εφαρμοστέες διεθνείς συνθήκες μέτρα, όπως είναι η προσωρινή κράτηση του προσώπου ή η παρακολούθηση ή ο περιορισμός των κινήσεών του με σκοπό να εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του στην χώρα που αιτήθηκε την ερυθρά αγγελία.