Πολιτική

Γιάννης Στουρνάρας: Πως έγινε η έφοδος των εισαγγελέων – Διάλογοι και παρασκήνιο

Η είδηση έπεσε σαν "βόμβα": οικονομικοί εισαγγελείς βρίσκονταν στο σπίτι του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Η έρευνα συνδεόταν με την εταιρία της συζύγου του, Λίνας Νικολοπούλου Στουρνάρα και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Από το... παράθυρο όμως μπήκε και το θέμα της Attica Bank μετά την άρνηση της Τράπεζας της Ελλάδας να εγκρίνει τη νέα της διοίκηση.

Ήταν αργά το μεσημέρι της Πέμπτης (16.09.2016) όταν οι οικονομικοί εισαγγελείς χτύπησαν το… κουδούνι της οικίας του ζεύγους Στουρνάρα στην Κηφισιά. Την πόρτα άνοιξε η Λίνα Νικολοπούλου, με τον εισαγγελέα να της δείχνει το ένταλμα για έρευνα. Το πρώτο πράγμα που έκανε, σύμφωνα με όσα γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, ήταν να ειδοποιήσει τον Γιάννη Στουρνάρα, που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Όταν επέστρεψε, η κα Νικολοπούλου ζήτησε από τον εισαγγελέα να της δείξει την ταυτότητά του. Του είπε μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πως δεν θα του επιτρέψει να μπει στο σπίτι της αν δεν της έδειχνε την ταυτότητά του. Του είπε επίσης πως δεν ήταν το σπίτι αλλά η έδρα της εταιρίας της, η οποία είναι μεσοτοιχία με την οικία Στουρνάρα.

Ο επίκουρος εισαγγελέας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιάννης Σέβης αρνήθηκε να της δείξει ταυτότητα. Δημιουργήθηκε ένταση, καθώς η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο αν και ο εισαγγελέας της έδειχνε το έρευνα ερεύνης. Με τα πολλά, ο εισαγγελέας μπήκε στο σπίτι με την Λίνα Νικολοπούλου να διαμαρτύρεται για παράνομη είσοδο.

Η έρευνα των εισαγγελέων ξεκίνησε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι εισαγγελείς διαφθοράς κατάσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν εταιρία της συζύγου του κ. Στουρνάρα η οποία φέρεται να είχε λάβει διαφημιστικές δαπάνες από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Λίγη ώρα αργότερα, η Λίνα Νικολοπούλου εξέδωσε μια ανακοίνωση καταπέλτη, τονίζοντας πως ο πραγματικός στόχος ήταν ο σύζυγός της και όχι η ίδια. «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!», ανέφερε.

Το παρασκήνιο

Εξ αρχής, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος κράτησαν… ψύχραιμη στάση. Όμως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνέδεσαν άμεσα την έρευνα στο σπίτι του κεντρικού τραπεζίτη με το θέμα της Attica Bank και το “όχι” της ΤτΕ στη νέα διοίκησή της και την απόρριψη των Ρουμελιώτη και Σαπουντζόγλου.

Η κυβέρνηση διεμήνυσε πως η Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα και η άρνηση της ΤτΕ να δεχτεί τα πρόσωπα που πρότεινε η κυβέρνηση (η Τράπεζα Αττικής δεν είναι συστημική τράπεζα και άρα η διοίκησή της πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας) δεν συνδέεται με την έρευνα στο σπίτι του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο διοικητή της ΤτΕ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε για την έφοδο των εισαγγελέων στο σπίτι του. Όπως έγινε γνωστό, η επικοινωνία των δυο ανδρών έγινε σε καλό κλίμα και αμφότεροι τόνισαν πως η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της. “Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κεντρικού Τραπεζίτη” διεμήνυσαν από το Μαξίμου.

Η πλευρά ΤτΕ

Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, κύκλοι του Γιάννη Στουρνάρα ανέφεραν πως ήδη είχε διαρρεύσει από την προηγούμενη εβδομάδα από την ΤτΕ ότι θα εφαρμόσει πιστά το νόμο στο θέμα των δύο στελεχών που επρόκειτο να τεθούν επικεφαλής της Attica Bank δηλαδή του κυρίου Σαπουντζόγλου ως προέδρου και του κυρίου Ρουμελιώτη ως διευθύνοντα συμβούλου.

Αυτό σήμαινε αυτομάτως ότι ήταν πολύ δύσκολο η ΤτΕ να εγκρίνει αυτά τα δύο πρόσωπα γιατί υπήρχαν κολλήματα σύμφωνα με το νόμο. Κύκλοι της κεντρικής τράπεζας, με τη μορφή διαρροών, επεσήμαναν πως η έρευνα στο σπίτι του ζεύγους Στουρνάνα είναι μια κίνηση που αποδίδεται σε κάποιο βαθμό σε κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι από τις αποφάσεις του διοικητή της ΤτΕ. Δεν εννοούν την αντιπροεδρία της κυβέρνησης με την οποία συνεργάζονται, επειδή ακριβώς ο κύριος Δραγασάκης είναι αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα…

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα