Πολιτική

Γιατί έρχεται στην Ελλάδα ο Πούτιν; – Τι θέλει;

Από το 2007, την τελευταία φορά που ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε στην Ελλάδα, άλλαξαν πολλά. Η νέα επίσκεψή του σηματοδοτεί αλλαγή στάσης της Ρωσίας, αλλά και μια προσπάθεια εισόδου σε μια αγορά που μπορεί να αποδειχθεί προνομιακή για εκείνη.

Μπορεί η Ελλάδα να πλήττεται από την κρίση και να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι για χρόνια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα άλλαξε… θέση στο χάρτη. Η γεωστρατηγική της θέση παραμένει το ισχυρότερο χαρτί της.

Μπορεί επίσης σε ότι αφορά σε επίπεδο αγωγών ο TAP να υπερίσχυσε έναντι του ρωσικών συμφερόντων αγωγού, όμως η ενέργεια στη χώρα μας παραμένει … πεδίο λαμπρό.

Οι Ρώσοι μπήκαν ήδη δυναμικά τόσο στο φυσικό αέριο με ΔΕΠΑ – Gazprom να συνεργάζονται εξαιρετικά, όσο και με τη συνεργασία των ΕΛΠΕ με τη Rosnft, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ανοιχτό ενδιαφέρον και για την ενέργεια από τον λιγνίτη.

Μάλιστα από πολλούς θεωρείται θέμα χρόνου η… κάθοδος στην Ελλάδα Ρωσικής εταιρείας η οποία επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα για την κατασκευή λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα.

Οι Ρώσοι ωστόσο κινούνται στην κατεύθυνση και των στρατηγικών επενδύσεων. Οι μεταφορές με παράκαμψη των στενών υπό τον έλεγχο των Τούρκων πάντα ήταν ένα στοίχημα για τη “ρωσική αρκούδα” και έτσι κατά πολλούς είναι δεδομένο και το ενδιαφέρον τους, τόσο για τον ΟΛΘ, μια επένδυση που μπορεί μάλιστα να συνδυαστεί και με επένδυση στον ΟΣΕ.

 

 

 

 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου
Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
Η τραγωδία των Τεμπών
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι