Site icon NewsIT

Γιατί «έτρεξαν» την έξοδο στις αγορές – Τι θα ανακοινώσει η Μέρκελ από την Αθήνα

10.04.2014 | 09:12
Γιατί «έτρεξαν» την έξοδο στις αγορές – Τι θα ανακοινώσει η Μέρκελ από την Αθήνα

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε έξοδο στις αγορές μετά το Πάσχα, η κυβέρνηση αποφάσισε να "σπάσει" τη διεθνή απομόνωση αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Τα χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση είναι πλατιά, γιατί, όπως επιχειρηματολογούν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, η πρώτη έξοδος στις αγορές ύστερα από 4 χρόνια πιστοποιεί ότι η εποχή της διεθνούς απομόνωσης της χώρας παρέρχεται ανεπιστρεπτί, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από τα Μνημόνια.

Οι ίδιες πηγές μιλούν για την ολοκλήρωση ενός επώδυνου κύκλου για τη χώρα και για την αλλαγή σελίδας, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική, που ακολουθείται χωρίς παρεκκλίσεις και δεν υποτάσσεται σε πολιτικές η προεκλογικές σκοπιμότητες.

Μολονότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία επισπεύσθηκε, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε έξοδο στις αγορές μετά το Πάσχα, ο κύβος ερρίφθη αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να αξιοποιήσει το θετικό momentum από τη συμφωνία με τη τρόικα και την επιτυχημένη έξοδο των συστημικών τραπεζών στις αγορές “εξαργυρώνοντας” τρόπον τινά τις πρόσφατες επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας. Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι η έξοδος στις αγορές εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική, προετοιμάστηκε πολύ καλά και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς αλλά και θα υποβοηθήσει την επικείμενη έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πρώτη ύστερα από 4 χρόνια έξοδος της χώρας στις αγορές θα στεφθεί από επιτυχία και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην αυριανή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, όπου η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά την πολιτική επιβράβευση για την οικονομική πρόοδο, που καταγράφει.

Η κυρία Μέρκελ αναμένεται να μιλήσει με θερμά λόγια για την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα των διεθνών αγορών, να επιβραβεύσει την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της κυβέρνησης αλλά και να αναγνωρίσει τις θυσίες του ελληνικού λαού. Επιπλέον, θα ανακοινώσει τη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και με γερμανικά κεφάλαια, ωστόσο αναμένεται να αποφύγει να δεσμευθεί για την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πριν από τις Ευρωεκλογές για λόγους εσωτερικού γερμανικού πολιτικού ενδιαφέροντος.

Στην Αθήνα θεωρούν ως επόμενο κρίσιμο σταθμό την 23η Απριλίου, όταν και η Eurostat θα επισημοποιήσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και τη συνακόλουθη δήλωση πολιτικής στήριξης των εταίρων μας, που θα “ξεκλειδώνει” τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διαδικασία, που ενδεχομένως να έχει “τελεσιδικήσει” με αίσιο τρόπο για τα ελληνικά χρώματα ακόμη και εντός του Ιουνίου.

Επόμενο ορόσημο η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως έχει εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά έως τις 9 Μαΐου, χάριν της διακηρυγμένης επιδίωξης του κυβερνητικού συνασπισμού για σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών, που έχουν επισωρεύσει τα Μνημόνια. Όλα τα προαναφερθέντα, εκτιμούν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες θα αναπτερώσουν τις ελπίδες του κυβερνητικού συνασπισμού εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του προσεχούς Μαΐου.

Επαίνους αποσπά η ελληνική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της να επιστρέψει έστω και δοκιμαστικά στις αγορές τόσο από τους θεσμικούς μας εταίρους όσο και από διεθνή ΜΜΕ. Τόσο ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν όσο και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα μας, Πολ Τόμσεν, έσπευσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους να χαιρετίσουν την έξοδο της χώρας στις αγορές κάνοντας λόγο για έναν πολύ σημαντικό σταθμό. Την ίδια ώρα, τα σημαντικότερα διεθνή ΜΜΕ επιφυλάσσουν πολύ θετικά σχόλια για την επιστροφή της χώρας σε χρόνο ρεκόρ, όπως επισημαίνουν, κάνοντας λόγο για ένα μικρό θαύμα.

Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, πάντως, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να βγει εκ νέου στις αγορές έχει πυροδοτήσει σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. “Τώρα βγαίνουμε από το Μνημόνιο και όσοι αναζητούν βαρβάρους θα πρέπει να τους αναζητήσουν αλλού” τόνισε σε χθεσινή του ομιλία ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει αλλά είναι εγκληματικό η αντιπολίτευση να μεμψιμοιρεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για πολιτική εξαπάτηση, ενώ στελέχη του κόμματος μίλησαν για “πολιτική και στημένη έξοδο της χώρας στις αγορές” και μάλιστα για ακριβή έξοδο, που θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. “Το έχει καταλάβει πια κάθε Έλληνας. Ο κ. Τσίπρας δυσαρεστείται με την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να βγει στις αγορές. Ο κ. Τσίπρας θέλει να συνεχιστεί το μνημόνιο για να έχει λόγο ύπαρξης. Ο κ. Τσίπρας θέλει να μείνει στη μιζέρια του. Τον αφήνουμε εκεί. Η Ελλάδα προχωράει”, ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σιμου Κεδικογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θριαμβευτική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές – Ξένοι επενδυτές προσφέρουν έως 16 δισ. για μόλις 2,5 που ζήτησε η χώρα

ΔΗΜΑΡ: Η έξοδος στις αγορές είναι προεκλογικού χαρακτήρα

Μπαράζ δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές – Όλα τα βήματα που θα ακολουθηθούν – Όλες οι λεπτομέρειες της έκδοσης του 5ετους ομολόγου

Είναι γεγονός! Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές – ΥΠΟΙΚ: Δόθηκε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version