Τα επόμενα βήματα του για το πολιτικό του μέλλον φαίνεται ότι χτίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο της Καθημερινής για την επέτειο των 50 χρόνων από την Μεταπολίτευση τράβηξε μία διαχωριστική γραμμή, όχι μόνο από τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά από το κόμμα του και από τους ανθρώπους που συμπορεύθηκε στο παρελθόν.
Στελέχη του κόμματος διέκριναν πίσω από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα την επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού να απεγκλωβιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου μελλοντικά να προχωρήσει σε κάτι καινούργιο που θα έχει ως αφετηρία τον χώρο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αναφορά του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών εκλήφθηκε από πολλούς ως απάντηση στον Νίκο Παππά, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα εναντιώθηκε στην πρόταση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να στηθούν κάλπες για την εκλογή προέδρου.
Τα περισσότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για το τέλος μίας σχέσης δύο ανθρώπων οι οποίοι ξεκίνησαν και πορεύθηκαν μαζί και σήμερα ο καθένας έχει επιλέξει τον δικό του δρόμο για την πολιτική του επιβίωση.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περίοδο 2015-2019 όπου επικεντρώθηκε στα τρία θέματα που αποτέλεσαν τις «μαύρες τρύπες» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με στοιχεία αυτοκριτικής αναφέρθηκε στην στάση που κράτησε ο ίδιος και το κόμμα του, απέναντι στο θέμα της Novartis -όπου εκ των υστέρων η κυβέρνηση Τσίπρα κατηγορήθηκε ότι λειτούργησε μεροληπτικά και χωρίς στοιχεία- αναφέρθηκε στο θέμα των τις τηλεοπτικών αδειών -πολλοί υποστηρίζουν ότι σε εκείνη την φάση έσπασε κάθε επαφή με τους καναλάρχες- και στο θέμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε σκέφτηκε να κάνει μία τέτοια κίνηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αίσθηση ωστόσο δημιούργησε η αναφορά του ότι εκτός από τον Γιάννη Βαρουφάκη, και άλλα στελέχη της κυβέρνησης του «άκουγαν» το σενάριο της εξόδου από το ευρώ. «Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν ή ευθέως μιλούσαν να βγει η χώρα από το ευρώ» αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός.
Μιλώντας για το θέμα της Novartis και την υπόθεση της αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών, ανέφερε ότι «η διαχείριση που κάναμε ήταν ατυχής», και συμπλήρωσε πως «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και καταλήγαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα».
Μιλώντας για την υπόθεση της Novartis ανέφερε ότι ο χειρισμός της δημιούργησε εχθρούς, «σε μια περίοδο που αναζητούσαμε συμμάχους», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως «υπήρχαν λάθη στους χειρισμούς μας». Κατά τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι «ατυχείς» χειρισμοί αποτύπωσαν τελικά μια εικόνα εντελώς διαφορετική από τις αρχικές προθέσεις του, με αποτέλεσμα να θιγούν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και πολιτικά πρόσωπα».
Σε φάση αποχαιρετισμού από το κόμμα
Οι αντιδράσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πολλές και έντονες καθώς ακόμα και πρώην στενοί του συνεργάτες αντιλαμβάνονται ότι ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε φάση αποχαιρετισμού του κόμματος του.
«Κόβει κάθε δεσμό με το κόμμα» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Νίκο Παππά αρνούμενοι ωστόσο να σχολιάσουν την ουσία της τοποθέτησης του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παύλος Πολάκης ήταν ο πρώτος που αντέδρασε δημόσια, αναφέροντας σε ανάρτηση του «Λάθος σύντροφε Αλέξη Τσίπρα! Ατυχές ήταν πως δεν ήρθες στο συνέδριο να τα πεις αυτά, αλλά πήγες στο συνέδριο της Καθημερινής».
«Ατυχής ήταν η αυταπάτη μεγάλου τμήματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πως η “Δικαιοσύνη θα έκανε τη δουλειά της”. Η Δικαιοσύνη που αρχειοθέτησε με «αδιευκρίνιστα ποσά» τον Γεωργιάδη και τον Αβραμοπούλου, που έβγαλε βούλευμα αθώωσης του Λοβέρδου παρά τα συντριπτικά στοιχεία, η Δικαιοσύνη που δεν έβαλε φυλακή το Λιγνάδη. Η Δικαιοσύνη που ακόμα ”κλώθει” για το Predator και τα Τεμπη. Η Δικαιοσύνη που καταδίκασε το Νίκο Παππά γιατί ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώσουν!! (Μπορώ να πω κι άλλα αλλά όχι τώρα)» προσθέτει στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης και συνεχίζει:
«Ατυχής δεν ήταν ο διαγωνισμός για τα κανάλια του Νίκου Παππά και του Λευτέρη Κρέτσου, αλλά η πολιτική επιλογή μετά την απόφαση του ΣΤΕ που έριξε το διαγωνισμό να μην ξανανομοθετήσουμε με αλλαγή κανονισμού της Βουλης, αλλαγή σύνθεσης του σώματος των προέδρων της Βουλης και επιλογή νέου ΕΣΡ που θα έκανε τον ίδιο διαγωνισμό!!
Έτσι θα αποδεικνύαμε πως θα πηγαίναμε μέχρι τέλους όπως κάναμε με τους εργολάβους στα νοσοκομεία που μας έριξε τον πρώτο νόμο το ΣτΕ αλλά ξανανομοθετησαμε και διώξαμε τους εργολάβους σε 77 νοσοκομεία, κερδίζοντας και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο!!», ανέφερε στην ανάρτηση του ο βουλευτής Χανίων.
Από την πλευρά της η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα ανέφερε: «Ατυχής η διαχείριση (μας) στις τηλεοπτικές άδειες και στην υπόθεση Novartis. Βάλαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που είχαν εμπλοκή με ανθρώπους που δεν είχαν καμία εμπλοκή». Αλέξης Τσίπρας στη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη. Όταν το ωωωτιείπε παίρνει επικές διαστάσεις…».
Επικριτικός προς τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, προχωρώντας στην ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter: «Να δίνεις συνέντευξη σε δημοσιογράφο που έγραψε ότι ο διάδοχός σου έκανε μόντελινγκ στο Άουσβιτς. Να σου λέει ”ήρθατε στο σωστό συνέδριο” (δηλαδή του κόμματός σου ήταν λάθος), κι εσύ να γελάς. Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Πρώτη φορά νιώθω τόσο πολιτικά μόνος – αλλά και τόσο ελεύθερος».