Τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στην προεκλογική περίοδο, αποφεύγοντας στο μέτρο του δυνατού την «γκρίζα» αναφορά του στους αντιπάλους και επιδιώκοντας να παρουσιάσει θετικό πολιτικό λόγο, εγκαινίασε κατ’ ουσίαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε καν το όνομα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αντίθετα τόνισε ότι σημασία έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Από την άλλη πλευρά, την ίδια ακριβώς στιγμή κατά την οποία προσπάθησε να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, με αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έβαλε στο στόχαστρό του τους νέους ψηφοφόρους κι εκείνους των άλλων κομμάτων. Γνωρίζοντας ασφαλώς ότι χρειάζεται και τις δύο κατηγορίες ψηφοφόρων για να μπορέσει να πετύχει την αυτοδυναμία και μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις ευρωεκλογές είτε στις εθνικές εκλογές. Σε ό,τι αφορά τις επιλογές προσώπων για το ευρωψηφοδέλτιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι κριτήριο είναι η αξιοκρατία, δείχνοντας έτσι εμμέσως τον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτηθούν και οι λίστες για τις εθνικές εκλογές.
«Η μεγάλη μάχη είναι για τη φανέλα. Δεν θ’ αφιερώσουμε πολλή ενέργεια για να μιλήσουμε για τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της. Αυτό το οποίο περιμένει ν’ ακούσει από εμάς είναι πώς θα κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν επιθυμεί επ’ ουδενί να καρπωθεί αποκλειστικά μια ψήφο αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θ’ απαντήσει στις προκλήσεις που τυχόν θα δεχθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά κατά βάση ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να κρατηθεί μακριά από την πόλωση.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο – δηλαδή με το θετικό πολιτικό λόγο – κατάφερε, μάλιστα, κατά γενική ομολογία να δώσει πράγματι έναν πανηγυρικό χαρακτήρα στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ. Ούτως ή άλλως, ο χαρακτήρας της εκδήλωσης δεν ήταν πρόσφορος για την άσκηση κριτικής κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου, όπως είχε προαναγγείλει το newsit.gr.
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε επίσης οποιαδήποτε συζήτηση και κριτική κατά συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων, στηρίζοντας απόλυτα και τα 42 στελέχη του που θα δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών, ενώ δυναμική ήταν και η παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος διέλυσε τα σύννεφα από την τοποθέτησή του υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μητσοτάκη, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως πρέπει «να καταγραφεί στις ευρωεκλογές η δυναμική για τις εθνικές εκλογές».
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε παρομοιάσει ξανά τη μάχη των ευρωεκλογών με το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα, στον οποίο η ΝΔ πρέπει να μπει δυνατά και να εξασφαλίσει τη νίκη: «Δεν ξέρω αν οι αντίπαλοι θα κατέβουν στο δεύτερο ημίχρονο. Θα κατέβουν μάλλον γιατί πρέπει, αλλά πρέπει και το αποτέλεσμα του πρώτου να είναι σαφές», είπε χαρακτηριστικά.