Site icon NewsIT

Γιατί το Μαξίμου λέει όχι σε όσους ζητούν εκλογές ή δημοψήφισμα

27.04.2016 | 11:14
Γιατί το Μαξίμου λέει όχι σε όσους ζητούν εκλογές ή δημοψήφισμα

Προτάσεις για εκλογές ή δημοψήφισμα πέφτουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Σε εκλογικό μήκος κύματος κινούνται ορισμένοι βουλευτές, στελέχη και μέλη του κόμματος και προτείνουν προσφυγή στις κάλπες είτε για εκλογές, είτε για δημοψήφισμα.

Οι πιο ψύχραιμοι από την πλευρά τους αντιτείνουν πως στη σημερινή συγκυρία δεν είναι εφικτό ούτε το ένα, ούτε το άλλο και πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην περίπτωση ενός …ατυχήματος στη Βουλή, προοπτική που προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής όσον αφορά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό», επαναλαμβάνουν στο newsit.gr, μέλη της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης, τόσο από το Μαξίμου, όσο και από άλλες πηγές εκπέμπεται το μήνυμα πως αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η προσφυγή στις κάλπες, ούτε σε δημοψήφισμα. «Δεν υπάρχει διακύβευμα, δεν υπάρχει τόσο ισχυρό ζήτημα που να απαιτείται η προσφυγή στο λαό», τόνιζε παράγοντας με γνώση τόσο των παρασκηνίων του Μαξίμου, όσο και των εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πολύ εύγλωττα έθετε το ερώτημα, που αποτελούσε και την απάντηση στο αίτημα για εκλογές: ¨Τι θα πούμε στο λαό; Ψήφισέ μας για να φύγουμε από την ευρωζώνη. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε τέτοιο αίτημα από καμία πλευρά στο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα λύθηκε το περασμένο καλοκαίρι οριστικά και αμετάκλητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την επιλογή για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και το ευρώ. Επομένως δεν τίθεται κανένα ζήτημα και από κανένα».

Το ίδιο στέλεχος διερωτάται εκφράζοντας και το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου: «Αν ζητήσουμε δημοψήφισμα τι θα πούμε; Ψηφίστε για να διώξουμε το ΔΝΤ; Αδύναμο αίτημα που δεν σηκώνει σοβαρή συζήτηση, ούτε προσφυγή στο λαό, παρότι πολιτικά θα ήταν ένα δημοψήφισμα που θα έδινε ισχυρή πλειοψηφία σε όσους επιθυμούν την απομάκρυνση του ΔΝΤ».

Για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ είναι ένα ζήτημα που ακουμπάει ολόκληρη την Ευρώπη και αφορά όλους τους Ευρωπαίους και συνεπώς η παραμονή ή όχι πρέπει να αποφασιστεί από τα ευρωπαϊκά όργανα. Και θεωρείται απαραίτητη γιατί με τις απαιτήσεις του το ΔΝΤ, ανοίγει μία κερκόπορτα που δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το συμπέρασμα όλων των επαφών και συνομιλιών είναι πως δεν πρόκειται, τουλάχιστον προς το παρόν και πριν από τη σύνοδο κορυφής, να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση από το Μαξίμου για εκκίνηση διαδικασιών για εκλογές ή δημοψήφισμα, παρότι το χαρτί της πολιτικής αστάθειας που μπορεί να επιδράσει το Brexit είναι πάντα παρόν και πραγματικό, όπως λένε γνώστες των παρασκηνίων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version