Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του να δηλώνουν πεπεισμένοι πλέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το αργότερο έως τις 26 Μαΐου, όταν θα διεξαχθούν ταυτόχρονα και οι ευρωεκλογές, η νέα παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ στην Αθήνα και όσα είπε στη σύνοδο του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έφεραν χαμόγελα στην οδό Πειραιώς.
Ο βασικός λόγος γι’ αυτό ήταν η αναφορά του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν στο ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα κάτω των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Γενικότερα, εξάλλου, ο κ. Βέμπερ τόνισε την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη θέση του κ. Μητσοτάκη, ενώ η σιωπή του για τη συμφωνία των Πρεσπών ερμηνεύτηκε από πολλούς ως αντίθετη στην επιχειρηματολογία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εταίροι του κ. Μητσοτάκη στο ΕΛΚ του «τράβηξαν το αυτί» για την απόφασή του να καταψηφίσει τις Πρέσπες.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η εκτίμηση Βέμπερ ότι η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων μπορεί να γίνει «εάν θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα ανοίγει νέα πεδία ανάπτυξης» δικαιώνει ουσιαστικά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι γνωστό ότι έχει στηρίξει το οικονομικό του σχέδιο με τους χαμηλότερους στόχους για τα πλεονάσματα στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη μείωση φόρων και εισφορών.
Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις στην οδό Πειραιώς για το χρόνο των εκλογών συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πάει πέρα από το Μάιο. Κυρίως διότι μια βαριά ήττα στις ευρωεκλογές θα δημιουργήσει συνθήκες για μια ακόμη χειρότερη εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο. Μολαταύτα, η ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και των βουλευτικών εκλογών δημιουργεί σοβαρά ζητήματα για τους ετεροδημότες, οι οποίοι σ’ αυτή την περίπτωση θα ψηφίσουν αναγκαστικά σε μία από τις δύο κάλπες, αναλόγως εάν θα επιλέξουν να μετακινηθούν ή όχι. Στη ΝΔ έχουν εντοπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα έγινε σχετική συζήτηση στη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος στις αρχές της εβδομάδας.
Το ζήτημα των εκλογών, αλλά και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία αναμένεται να τεθούν στις σημερινές παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη και των υπολοίπων αρχηγών στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. Ακολουθώντας τη γραμμή του «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ θα πει «όχι» και στο πρωτόκολλο, όπως ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο εισηγητής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.