Site icon NewsIT

Γιώργος Γεραπετρίτης: Επιτάχυνση των διαδικασιών για τους υδρογονάνθρακες

02.04.2022 | 13:42
Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προαναγγέλλει επιτάχυνση των διαδικασιών, σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, με στόχο, «στο συντομότερο δυνατό χρόνο να έχουμε αποτελέσματα στις περιοχές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον», 

Συγκεκριμένα, για τον East Med κατ’ αρχάς, αναγνωρίζει μεν ότι είναι «ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο από τεχνική και οικονομική άποψη», παραμένει, ωστόσο, «ως επιλογή και θα αξιολογηθεί με βάση τα κριτήρια σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που έχουν τεθεί», αναφέρει ο Γιώργος Γεραπετρίτης  μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, τονίζει, «θα επιταχύνουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο να έχουμε αποτελέσματα στις περιοχές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την άποψη του δυνητικού αποθεματικού, δηλαδή στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και της δυτικής και νότιας Κρήτης. Σε οποιαδήποτε εκδοχή, η Ελλάδα θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια αναφέρει ότι «ήδη συζητούμε με τις χώρες της ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου για την περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία η Διακήρυξη των Βερσαλλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμφωνήθηκε στις 11 Μαρτίου, και ενσωματώνει την ανάγκη για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και της ενεργειακής διαφοροποίησης, ιδίως μέσω του προγράμματος Repower EU που θα χρηματοδοτήσει σχετικά έργα».

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο υπουργός Επικρατείας επιχειρηματολογεί ότι «η καλύτερη του προσδοκώμενου εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021, τα μεγαλύτερα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2022 και τα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα 40 δισ. που χτίσαμε με διορατικότητα, μας επιτρέπουν να υιοθετούμε στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση, στο μέτρο του δυνατού, των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», παραπέμποντας, έτσι, στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2 δισ. του Υπουργείου Οικονομικών. Διευκρινίζει, πάντως, ότι «οι αντοχές μας δεν είναι ανεξάντλητες ούτε θα πρέπει να παρασυρθούμε σε δημοσιονομική ανευθυνότητα. Όμως, προσδοκούμε ότι και με τα μέτρα που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τα επώδυνα αποτελέσματα του μεγαλύτερου πληθωρισμού της τελευταίας 25ετίας. Επιπλέον, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας για φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις πολιτών και επιχειρήσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου», συμπληρώνει.

«Εχουν επιβληθεί πρόστιμα σε επιχειρήσεις για κερδοσκοπία»

Στον «πόλεμο» κατά της κερδοσκοπίας, υπογραμμίζει ότι «έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής πρόστιμα σε επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η εκκαθάριση πολλών ακόμη περιπτώσεων ελέγχου» – κι όλα αυτά, όπως εξηγεί, χάρη στη διάταξη που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου η οποία απαγορεύει την αποκόμιση μεγαλύτερου κέρδους σε σχέση με πέρυσι από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Ειδικά στο ζήτημα της ενέργειας, «αναμένουμε τα επεξεργασμένα δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Όσοι στο πλαίσιο της εύκολης πολιτικής αντιπαράθεσης προπετώς επικαλούνται υψηλά κέρδη των παρόχων, θα πρέπει να αναμένουν τα επίσημα στοιχεία», ανταπαντά, παραπέμποντας ταυτόχρονα στην πρωθυπουργική εξαγγελία για «φορολόγηση 90% στα τυχόν συγκυριακά κέρδη που προέκυψαν την τελευταία περίοδο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να λειτουργήσει σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, κερδοσκοπώντας πάνω στην κρίση», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γ. Γεραπετρίτης.

Στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στον πρωτογενή τομέα, θα προστεθούν και άλλα, προαναγγέλλει, όπως «υποχρεωτική παρακολούθηση των αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων σε όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας, μερική κατάργηση της αγρανάπαυσης, αναζήτηση υποκατάστατων προϊόντων και εναλλακτικών αγορών και διευκόλυνση εισαγωγών από τρίτες χώρες. Διαθέτουμε ένα πλήρες σχέδιο για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης», καθησυχάζει με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι «με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα η χώρα μας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα».

Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνει ότι «όσο δεν τερματίζεται η εισβολή, οι κυρώσεις θα εντείνονται μαζί με την προσπάθεια δημιουργίας ανθρωπιστικών διαύλων στις εμπόλεμες περιοχές», ενώ για την «επαμφοτερίζουσα», όπως την χαρακτηρίζει, πολιτική της Τουρκίας στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σημειώνει ότι «δεν την έχει ωφελήσει έμπρακτα», εξηγώντας παράλληλα το «γιατί»: «Εξακολουθεί να παραμένει εκτός του προγράμματος των F35, ακόμη και της αναβάθμισης των F16, παρά τις περί του αντιθέτου προαναγγελίες, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε εκ νέου με σαφήνεια τις εθνικές μας θέσεις στη Στρατηγική Πυξίδα της 21ης Μαρτίου. Όταν δεν καταδικάζεις απερίφραστα μια παράνομη εισβολή, η Ιστορία θα σε τιμωρήσει».

Στον αντίποδα, «η σθεναρή και ξεκάθαρη θέση που έλαβε η Ελλάδα ενισχύει την παράστασή της στην αιχμή της ενωμένης Δύσης. Η στάση μας δεν διαμορφώνεται, κατά βάση, από την προσδοκία εφήμερων ωφελημάτων στη διεθνή σκακιέρα αλλά, πρωτίστως, από το αίσθημα δικαίου που στηρίζεται στις αξίες του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού, τις οποίες εξάλλου η χώρα μας συνδιαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό. Η πίστη σε αυτές τις αξίες και η αξιοπιστία της ελληνικής διπλωματίας μας έχουν προσδώσει μεγάλη εθνική αυτοπεποίθηση, ώστε να μην ετεροκαθοριζόμαστε από την πολιτική άλλων κρατών».

Στόχος, η αυτοδυναμία, αλλά όχι αυτοσκοπός

Κλείνοντας με τα εκλογικά σενάρια, ο υπουργός Επικρατείας προσεγγίζει το θέμα λέγοντας ότι «η επίτευξη αυτοδυναμίας στις εκλογές είναι στόχος μας αλλά δεν συνιστά αυτοσκοπό. Είναι το μέσο για να κατακτηθεί η κυβερνητική σταθερότητα που είναι απολύτως αναγκαία για να προχωρήσει η χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ιδίως σε περιόδους πολλαπλών κρίσεων. Ετερόκλητες και ευκαιριακές κυβερνητικές συνεργασίες μπορεί όχι μόνο να προκαλούν αστάθεια αλλά και να έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τη χώρα, όπως απέδειξε η περίοδος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Εμείς θα αναζητήσουμε από τον ελληνικό λαό ισχυρή εντολή αλλά δεν έχουμε την πολιτική έπαρση να αποκλείουμε εκ προοιμίου τη συνεργασία με άλλα κόμματα με τα οποία θα μπορούσε δυνητικά να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση», στάση την οποία χρεώνει στον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.  Εξάλλου, καταλήγει, «η ίδια η σύνθεση της σημερινής κυβέρνησης υποδηλώνει έναν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα που δεν είχαμε συναντήσει σε καμία μονοκομματική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version