Site icon NewsIT

Γιώργος Γεραπετρίτης: Θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό που αποτελεί μείζονα πολιτική της ΕΕ

22.07.2024 | 09:25
Γιώργος Γεραπετρίτης: Θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό που αποτελεί μείζονα πολιτική της ΕΕ

«Το Κυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την ελληνική εξωτερική πολιτική» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας πως «διεθνώς έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε πως πριν από ένα χρόνο βρισκόμασταν σε φάση αδράνειας όπου το Κυπριακό δεν συζητούνταν στα διεθνή φόρα και όπως είπε, «έκτοτε έχουμε μια σειρά από γεγονότα που επαναφέρουν το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής».

Μάλιστα, όπως είπε, «στον ΟΗΕ έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου με την προσωπική φροντίδα του ΓΓ του ΟΗΕ». Συμπλήρωσε, ότι το «το θέμα του Κυπριακού αποτελεί μείζονα πολιτική της ΕΕ» καθώς όπως επισήμανε γίνεται μια συστηματική δουλειά από ελληνικής πλευράς.

«Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό» ανέφερε οι κ. Γεραπετρίτης λέγοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «χωρίς διαβούλευση ειρήνη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει», προσθέτοντας ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συζητήσουν ώστε να προκύψει μια βιώσιμη, αποδεκτή και ωφέλιμη λύση».

Ερωτηθείς ποιο είναι το επόμενο βήμα απάντησε ότι οι δύο ηγέτες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα έπρεπε να συζητήσουν οι ίδιοι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι εφόσον απαιτηθεί η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρέχει τις καλές υπηρεσίες.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά εγώ έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επανέλθει το Κυπριακό στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος», σημείωσε προσθέτοντας ότι η επιθυμητή λύση είναι η επανένωση του νησιού.

Επιπλέον όπως είπε «μπορούμε να συζητούμε χωρίς να συμφωνούμε. Έχουμε αποδεχθεί ότι υπάρχουν διαφορές ουσίας» είπε εκτιμώντας «ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσουμε να συζητήσουμε» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στη Μεγαλόνησο ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η Ελλάδα «δεν διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική επί τη βάσει της συγκυρίας. Πάντοτε επισημαίνουμε την ιστορική ευθύνη της Τουρκίας για την εισβολή και την παράνομη Κατοχή και τα παράνομα τουρκικά στρατεύματα. Από την άλλη πλευρά πάντοτε επιδιώκουμε το βήμα του διαλόγου».

«Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε στις εθνικές μας θέσεις»

Σημείωσε πως «ουδέποτε υπήρξε κάποια παραχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς» ενώ τόνισε ότι «οι θέσεις μας είναι ευρωπαϊκές και ότι συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Σχολιάζοντας την ελληνική αντίδραση στην τουρκική επίθεση στον Έλληνα υπουργό Άμυνας υποστήριξε ότι ήταν η προσήκουσα. «Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική διαγκωνισμού για το ποιος θα είναι σκληρότερος. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται με πάγιες θέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Οι ανέξοδοι βερμπαλισμοί δεν ωφελούν» είπε προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να ασκείται με όρους ισχύος. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της, στο απόγειο της ισχύος της» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά μετά την τραγωδία της Κύπρου, Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Λευκωσία στη μαύρη αυτή επέτειο.

«Πέρα από υψηλό συμβολισμό, είναι και μια μεγάλη διεθνής δήλωση, η οποία γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση σε σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σχετικά με τις σχέσεις με την Αλβανία και την συνέχιση της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Τον ενάμιση χρόνο που έχει περάσει από την καταδίκη του κ. Μπελέρη υπήρχαν σοβαρότατες αμφιβολίες τόσο σε ό, τι αφορά το κράτος δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας, αλλά και τις συνθήκες εντός των οποίων έγινε η δίκη αυτή».

«Εμείς συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα αυτό. Ήταν πράξη καλής θέλησης η άδεια που όχι δόθηκε όχι μόνο να ορκισθεί αλλά και να παρασταθεί στο σύνολο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισήμανε.

Μιλώντας για τις εκλογές για την ανάδειξη νέου δημάρχου στη Χειμάρρα τόνισε ότι«δεν είναι απαίτηση μόνο της Ελλάδας οι δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, αλλά είναι και απαίτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο παρακολουθεί τη διενέργεια των εκλογών».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version