Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Γιώργος Γεραπετρίτης – Χακάν Φιντάν: Η συνάντηση στην Άγκυρα

Γιώργος Γεραπετρίτης – Χακάν Φιντάν: Η συνάντηση στην Άγκυρα

Σχεδόν δύο μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου συνόδευαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν, θα συναντηθούν το πρωί της Τρίτης (05.09.2023), στην Άγκυρα.

“Φρέσκοι” και οι δύο στα νέα τους καθήκοντα, ως υπουργοί Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν κάνουν… επίσημη “πρώτη” στα ελληνοτουρκικά, με την συνάντηση τους, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί της Τρίτης (05.09.2023), στην Άγκυρα, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει γεύμα. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να επικεντρωθούν στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και σε μία θετική ατζέντα για να “στρώσουν” τον δρόμο για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στη γειτονική χώρα, τα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν “κρίσιμη” την επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη, σημειώνοντας ότι πρόσφατα έχουν γίνει βήματα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. “Μετά τον σεισμό στην Τουρκία και τις φωτιές στην Ελλάδα, ο πάγος άρχισε να λιώνει γρήγορα. Απλώνοντας χείρα βοηθείας η  μία χώρα στην άλλη, Ελλάδα και Τουρκία συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για την επίλυση των διαφωνιών τους”, αναφέρουν χαρακτηριστικά, τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η τελευταία επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα… κατέληξε σε καβγά!

Η τελευταία επίσημη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα έγινε στις 15 Απριλίου 2021, όταν ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον -τότε- υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου τους κατέληξε… επεισοδιακή. 

Όλα άρχισαν με φιλοφρονήσεις και από τις δυο πλευρές, όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει με προκλητικό τρόπο σε όσα είπε ο Νίκος Δένδιας. Και όσα είπε ο Τσαβούσογλου, δεν τα άφησε αναπάντητα ο Νίκος Δένδιας. Αυτό που φάνηκε ήταν ότι οι συνεργάτες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προσπάθησαν να εμποδίσουν τον κ. Δένδια να απαντήσει, αλλά με ένα νεύμα ο Τσαβούσογλου έδωσε το ΟΚ. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Νίκου Δένδια, ο οποίος είπε: “Σε ευχαριστώ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις να απαντήσω, αν και οι συνεργάτες σου εμφανίζονται βασολικότεροι του Βασιλέως”.

“Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είχε πει ο Τσαβούσογλου, εμφανώς εκνευρισμένος.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας διατηρώντας την ψυχραιμία του απάντησε: “Η θέση μας είναι σαφής. Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Για την μειονότητα, αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης, που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε όχι”.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε εκ νέου πως στην Ανατολική Μεσόγειο οι γεωτρήσεις ήταν απολύτως νόμιμες. “Εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμερισμού. Αν αναφερθούμε στη Συνθήκη της Λωζάννης, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματα μας με τον διάλογο. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με αυτόν τον τρόπο, ή θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας”.

“Υπάρχει στρατός στα νησιά γιατί απειλούνται από κάπου. Τα 6-10 μίλια στον αέρα και στη θάλασσα υπάρχουν από το ’30. Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί τις ευαισθησίες μας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ”. είπε ο κ. Δένδιας, για να απαντήσει ο Τσαβούσογλου: “Μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο αν έχουμε αμοιβαία αντίληψη και κατανόηση. Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπαίνω και στα παπούτσια του άλλου. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας αν συνεχίσουμε έτσι”.

Δύο χρόνια μετά, ο Νίκος Δένδιας παραδέχτηκε ότι “στην Άγκυρα μαλώσαμε”, αναφερόμενος στην διένεξη που είχε on camera με τον Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

“Η ατμόσφαιρα αμέσως μετά στο τραπέζι, που αναγκάστηκε να καθίσει δίπλα μου, ήταν φρίκη. Τα πρώτα είκοσι λεπτά ήταν πάγος. Μαλώσαμε. Μαλώσαμε όμως για κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, δεν μπορεί να είσαι μέσα στην Άγκυρα, να ακούς ισχυρισμούς που είναι τελείως αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και να μένεις σιωπηλός, απλώς και μόνο επειδή είσαι φιλοξενούμενος ενός φίλου σου. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι ξέρετε το γνωστό ”φίλος μεν, φιλτάτη δε η αλήθεια”…”, είχε αποκαλύψει ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στο κανάλι του Γιάννη Σαρακατσάνη στο Youtube.

Τελευταίες ειδήσεις