Site icon NewsIT
11:45 | 07.10.21

Γιώργος Γεραπετρίτης: Ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας η κατοχύρωση δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία

Γιώργος Γεραπετρίτης: Ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας η κατοχύρωση δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία
Newsit Newsroom

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογράμμισε, για τα άτομα με αναπηρία, πως «η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία είναι πρωτίστως ένα ζήτημα το οποίο ανάγεται στην ποιότητα της δημοκρατίας και η βασική κυβερνητική πολιτική, η οποία συνδέεται με όλους τους πολίτες, κατεξοχήν, όμως, με τους ευάλωτους πολίτες και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία, είναι ο πιο σημαντικός δείκτης για την ποιότητα της ουσιαστικής δημοκρατίας», κατά την ομιλία του στο επιμορφωτικό σεμινάριο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην έννομη τάξη.

Αυτός, όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, ήταν και ο λόγος που αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα διακυβέρνηση, η πρώτη ουσιαστική δημόσια πολιτική, η οποία αναπτύχθηκε ήταν η ενεργοποίηση του προβλεπόμενου Συντονιστικού Μηχανισμού για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, σημειώνοντας ότι περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας είναι άτομα με κάποια αναπηρία.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος αισθάνεται μία μικρή υπερηφάνεια, γιατί θεσμικά ήταν αυτός πού είχε την αρμοδιότητα να εισαγάγει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τώρα με χαρά βλέπει τους πρώτους καρπούς του.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν στον έναν χρόνο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Μίλησε για τους πυλώνες, τους στόχους και τις δράσεις με τους οποίους το Εθνικό Σχέδιο Δράσης καλείται, όπως είπε, «να ενισχύσει τη μετάβαση από το ιατρικό/ατομικό μοντέλο προσέγγισης της αναπηρίας στο δικαιωματικό και να οικοδομήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη με αναπηρία, η οποία να αντανακλά το ενδιαφέρον και τη μέριμνα της Πολιτείας για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του».

Παρουσίασε εμβληματικές δράσεις και έργα, όπως:

  • Η για πρώτη φορά, μετά τη θέσπιση του νόμου 4488/2017, ενεργοποίηση του Συντονιστικού Μηχανισμού για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, με τον ορισμό επιμέρους σημείων αναφοράς σε Υπουργεία, Δήμους και Περιφέρειες.
  • Η σύσταση και συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας με έργο την προαγωγή της άσκησης του δικαιώματος της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
  • Η θέσπιση με τον νόμο 4837/2021 του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία.
  • Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής στοιχείων προσβασιμότητας όλων των κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος της χώρας, περιλαμβανομένων και των δικαστικών κτηρίων, με στόχο την αποτελεσματική, οριζόντια παρέμβαση με fast-track διαδικασίες για τις απαιτούμενες βελτιώσεις.

«Είναι ζήτημα τιμής η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα δημόσια κτίρια», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. Ως προς το ίδιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, τόνισε ότι «αποτελεί ένα δυναμικό κείμενο, το οποίο θα επικαιροποιείται, θα εξειδικεύεται και θα εμπλουτίζεται σύμφωνα με τα πορίσματα τακτικής και συνεχούς διαβούλευσης».

Επισήμανε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στο 2022, θα έχουμε νομοθεσία η οποία θα αφορά την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών ατόμων με αναπηρία, ειδικά δε στα κομμάτια που έχουν να κάνουν με την άμβλωση και τη στείρωση που είναι ένα βαθύτατα παθολογικό κοινωνικό φαινόμενο.

Απευθυνόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς τους κάλεσε να είναι, όπου χρειάζεται, πιο καινοτόμοι, πιο ρηξικέλευθοι, στα θέματα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έχει κάνει σπουδαία βήματα, όχι μόνο στο κομμάτι του ανοίγματος προς την κοινωνία και την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, αλλά και στην προσπάθεια για διαρθρωτικές μεταβολές οι οποίες θα αναβαθμίσουν το κύρος και τη λειτουργία της Σχολής.

Σημείωσε, ακόμα, ότι ευελπιστεί πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει περάσει από τη Βουλή το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, το οποίο της διασφαλίζει περισσότερη αυτονομία που θα δίνει αυτονομία και ουσιαστική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version