Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο σχολιάζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στο Νewsit.gr τη στάση του Πάνου Καμμένου και το ενδοκυβερνητικό ζήτημα που έχει ανακύψει, με αφορμή τις προτάσεις του υπουργού Άμυνας για το Σκοπιανό. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ τονίζει πως «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει δύο υπουργούς Εξωτερικών» και αφήνει υπονοούμενα ότι η περιβόητη πρόταση Καμμένου ενδέχεται πράγματι να ήταν σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Μαξίμου, παρά τις σχετικές διαψεύσεις. Επισημαίνει, πως η ΝΔ δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη στάση της να μην κυρώσει, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς την αξιολογεί ως επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της ΝΔ με αφορμή το Σκοπιανό, για το οποίο ως κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί για το ονοματολογικό, ενώ θεωρεί αβάσιμες τις αιτιάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ στα εθνικά θέματα. Προειδοποιεί ότι η Τουρκία παραμένει ένας δύσκολος και απρόβλεπτος γείτονας, ενώ για τα ζητήματα της οικονομίας τονίζει πως χρειάζεται ένα νέο μείγμα πολιτικής, με έμφαση στις ξένες επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας και των γραφειοκρατικών δομών του Δημοσίου. Τέλος, εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει και προαναγγέλλει πως ακόμη κι αν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις.
“Έχουμε δύο υπουργούς Εξωτερικών”
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει δύο υπουργούς Εξωτερικών. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουμε», τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος. Και προσθέτει: «Όταν μια χώρα εκφράζεται με δύο διαφορετικές φωνές στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αυτό είναι πρόβλημα για τη χώρα και τη διεθνή της εικόνα, για την αξιοπιστία της, αλλά και για την ουσία της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί. Για να σχολιάσω την πρόταση Καμμένου, θα πρέπει να θεωρήσω “πεθαμένη” την άλλη πολιτική που κάνει ο κ. Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών Α, ας πούμε. Ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει και η γειτονική χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτό υπηρετεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Εάν αυτή η πολιτική – η οποία είναι και πολιτική του πρωθυπουργού με βάση τις δημόσιες ανακοινώσεις του – θεωρηθεί τετελεσμένη με την έννοια ότι έχει εκμετρήσει το ζην, τότε μπορώ να συζητήσω την υπόσταση της πρότασης Καμμένου. Είναι μια τελείως διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.
Πέραν του ότι η συνολική εικόνα είναι μία εικόνα γραφικότητας και διεθνούς αναξιοπιστίας της χώρας, η συγκεκριμένη πρόταση γίνεται χωρίς τον νοικοκύρη. Δηλαδή, τα κράτη για τα οποία μιλάει ο κ. Καμμένος: την Αλβανία, την πΓΔΜ, τη Βουλγαρία και το πλάνο αφήνει σε πρώτο στάδιο έξω τη Σερβία. Έχουν συμφωνήσει να συμπήξουν μια αμυντική συμμαχία; Πώς μιλάει ο κ. Καμμένος όταν δεν ξέρει αν έχουν γίνει διερευνητικές επαφές; Εάν δεν ξέρει το βάθος που απαιτεί μια τέτοια συμμαχία και έναντι ποίου θα στρέφεται; Κι επειδή λέει ο ίδιος δημόσια στην Ουάσιγκτον ότι θα στρέφεται κατά της Ρωσίας, αυτή είναι πολιτική της Ελλάδας; Κάνουμε μια πολιτική με στόχο να στραφούμε κατά της Ρωσίας; Αυτό είναι ένα νέο, μείζον στοιχείο στην εξωτερική πολιτική της χώρας κι έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κοινοποιήσει από το Μαξίμου ότι πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα στις αρχές Δεκεμβρίου. Κι αυτή είναι μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις – διότι δεν πάει εκεί να τις χειροτερεύσει – από τη στιγμή που υπέστησαν ένα σοβαρό κλονισμό περίπου δύο μήνες πριν από την κρίση που δημιούργησε η, όπως φαίνεται, δραστηριοποίηση ρωσικών παραγόντων στην Ελλάδα».
“Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι Τσίπρας – Καμμένος ήταν σε συνεννόηση“
Αναφορικά με το αν γνώριζε ή όχι εκ των προτέρων το Μαξίμου για την πρόταση Καμμένου, ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει: «Ο κ. Καμμένος έκανε μια μεγάλη επιπολαιότητα που στρέφεται κατά της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και της διεθνούς εικόνας της. Το έκανε σε συνεργασία με το Μαξίμου ή σε άγνοια; Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, διότι η σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι μια σχέση που δεν καθορίζεται από τις θεσμικές, πολιτικές και συνταγματικές συνιστώσες της λειτουργίας του πολιτεύματός μας, αλλά μόνο από ένα στοιχείο: τη νομή της εξουσίας. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πώς αυτή η σχέση διαμορφώνεται και πώς εξελίσσεται και πώς δένεται ο ένας με τον άλλο. Σε μια κανονική θεσμική και πολιτική τάξη, η κυβέρνηση σήμερα δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Όμως, βλέπουμε ότι αυτές οι δύο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις του αριστερού λαϊκισμού και του υπερδεξιού λαϊκισμού είναι σφιχταγκαλισμένες στη βάση ενός πολιτικού κυνισμού. Επομένως, εάν αυτό είναι το κριτήριο να τις κατανοήσουμε, μπορεί κάποιος να σκεφτεί μέχρι κι ότι ήταν συνεννοημένο όλο αυτό…».
“Να μας ενημερώσουν για το πώς και πού πορεύεται η χώρα”
Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία της ΝΔ να κληθούν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από κοινού Κοτζιάς – Καμμένος, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ σημειώνει πως «έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα, εκφράζοντας και τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών, να ζητήσουμε σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, από τον υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας να μας ενημερώσουν ταυτόχρονα στη Βουλή, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για το πού και πώς πορεύεται η εξωτερική πολιτική και η χώρα. Ποια είναι η κατεύθυνση, ποιες είναι οι προτεραιότητες, πώς ερμηνεύουν αυτοί οι δύο διαφορετικοί πόλοι, ο υπουργός Εξωτερικών Α και ο υπουργός Εξωτερικών Β, ποια είναι η άποψη της χώρας για τη διεθνή της πορεία. Ποιες θεωρούν προκλήσεις, πώς τις διαβαθμίζουν και, εν πάση περιπτώσει, να δούμε την πορεία της χώρας από εδώ και εμπρός σ’ αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Βλέπετε τι γίνεται όχι μόνο με το ονοματολογικό, αλλά και με το Κόσοβο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οφείλουμε λοιπόν να ζητήσουμε από την κυβέρνηση, σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της, ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και δι’ αυτών του ελληνικού λαού».
“Επιζήμια η συμφωνία των Πρεσπών, είμαστε και θα είμαστε απέναντι”
Σχετικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών και το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η ΝΔ ως κυβέρνηση, ο κ. Κουμουτσάκος απαντά: «Πιστεύουμε ότι είναι μια πάρα πολύ επιζήμια συμφωνία. Έχει πάρα πολλά στοιχεία, τα οποία θεωρούμε αρνητικά, αλλά μένουμε στο βασικό. Στον πυρήνα της συμφωνίας, ο οποίος είναι ένας εξόχως προβληματικός συνδυασμός του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», που παραπέμπει και σε Νότια Μακεδονία, με την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας – που είναι το νέο ιστορικό δεδομένο – της ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Αυτός ο συνδυασμός στοιχείων διαμορφώνει ένα πολύ εύφορο έδαφος για να παραμείνει ενεργός, αλλά και να συνεχίσει ν’ αναπτύσσεται περισσότερο ο εθνικισμός και αλυτρωτισμός της γειτονικής χώρας. Γι’ αυτό εμείς είμαστε απέναντι σ’ αυτή τη συμφωνία. Αυτή η θέση μας, την οποία έχει επανειλημμένως διακηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα την κάνουμε πράξη. Και αν έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή για κύρωση, ενώ αν δεν έρθει και παραμείνει μετέωρη, δεν πρόκειται να τη φέρουμε εμείς μετά τις εκλογές. Δεν θα την κυρώσουμε. Θα επιχειρήσουμε με μια νέα λαϊκή εντολή να διαπραγματευτούμε για λύση».
Ο κ. Κουμουτσάκος συμπληρώνει ότι η ΝΔ θέλει λύση: «Θέλουμε μια στέρεη λύση. Μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και τη δοκιμασία των βαλκανικών ανέμων, διότι στα Βαλκάνια οι λύσεις προβλημάτων που δεν είναι στιβαρές και είναι αντιθέτως σαθρές, οδηγούν τα πράγματα σε μια πρόσκαιρη διευθέτηση κι είναι θέμα χρόνου να επανεμφανιστούν σε χειρότερη μορφή, ως εφιάλτες. Εμείς θέλουμε μια στιβαρή λύση που να αντέχει στο χρόνο και τους βαλκανικούς ανέμους του εθνικισμού και να μπορεί να είναι στέρεη και, βεβαίως, σύμφωνη με τις βαριές και μεγάλες επιδιώξεις της χώρας μας. Ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη, σε ένα περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει οι υποχωρήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης κι ότι η άλλη πλευρά θα ζητάει διαπραγμάτευση από εκεί που το άφησε. Διαμορφώνει διαπραγματευτικό περιβάλλον και μια δυναμική η συμφωνία των Πρεσπών που θα βρούμε μπροστά μας, διότι τα Σκόπια θα επικαλούνται την προηγούμενη διαπραγμάτευση κι εμείς θα πρέπει να πείσουμε με αποφασιστικά επιχειρήματα ότι αυτά πρέπει να εγκαταλειφθούν, διότι δεν οδηγούσαν σε λύση, αλλά σε αδιέξοδο. Δεν είναι πρώτη φορά που η ΝΔ, πάντως, κάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις. Το έχω ζήσει σε όλη την περίοδο 2004-2009, στην προσπάθειά μας να δώσουμε λύση, η οποία δεν ευοδώθηκε, λόγω του ακραίου εθνικισμού του Γκρουέφσκι.
“Δεν υπάρχει ζήτημα διάσπασης της ΝΔ, γελάμε με τα περί ‘ακροδεξιάς'”
Για το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ ή επικράτησης ακροδεξιών στοιχείων, όπως την εγκαλεί η κυβέρνηση, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος είναι κατηγορηματικός πως «δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πιθανότητα διάσπασης της ΝΔ. Μαζικά η ΝΔ, όταν η συμφωνία αυτή θα έρθει προς κύρωση, θα ψηφίσει όχι. Θα είναι απέναντι σ’ αυτή τη συμφωνία που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού κι όχι μόνο οι ψηφοφόροι μας ή τα στελέχη μας τη θεωρούν επιζήμια. Δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία, διότι είμαστε όλοι απόλυτα συστρατευμένοι και στοιχημένοι πίσω από τη λογική ότι αυτή είναι μια επιζήμια συμφωνία. Εδώ, έχουμε προτάξει και το μείζον πολιτικό όπλο της αντιπολίτευσης, ζητώντας εκλογές πριν φτάσουμε σ’ αυτό και προκαλώντας τον κ. Καμμένο, εάν εννοεί αυτά που λέει περί σχεδόν προδοσίας με τη συμφωνία αυτή, να οδηγήσει με τη στάση του σε εκλογές, ώστε πια οι πολίτες – γιατί θα είναι βασικό θέμα της προεκλογικής περιόδου μια τέτοια συμφωνία – να δείξουν με την ψήφο τους ποια από τις δύο πολιτικές θέλουν. Επομένως, δεν θα στηρίξουμε με την ψήφο μας μια τέτοια συμφωνία. Όσο για τα περί ακροδεξιάς, η θέση της ΝΔ στα εξωτερικά παραδοσιακά καθοδηγείται και οριοθετείται από αυτό που εκτιμούμε ότι είναι το εθνικό συμφέρον και όχι από εσωκομματικές ισορροπίες της στιγμής. Το κάναμε σε όλη μας την πορεία και το εθνικό συμφέρον είναι το μόνο μας κριτήριο. Το μόνο ευρωπαϊκό κόμμα της Κεντροδεξιάς που έχει διατηρήσει σε ελεγχόμενη κατάσταση και έξω από τα όριά του τον ακραίο και μισαλλόδοξο εθνικισμό και ταυτόχρονα διατηρεί τις παραδόσεις της Κεντροδεξιάς, ενώ αγγίζει και τις παρυφές της Σοσιαλδημοκρατίας, είναι σήμερα, με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ. Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Αυτά που ακούμε περί “ακροδεξιάς”, τα ακούμε και γελάμε εμείς που ξέρουμε τον αγώνα να ορίσουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα».
“Δεν αποκλείω κανένα θεσμικό όπλο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών”
Ανοιχτό αφήνει, επίσης, το ενδεχόμενο να υποβάλλει η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μετά τις 17 Δεκεμβρίου, όταν θα έχει παρέλθει το εξάμηνο που απαιτείται από την προηγούμενη. Λέει ο κ. Κουμουτσάκος: «Να θεωρείτε δεδομένο ότι η ΝΔ θα αξιολογήσει και θα αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά όπλα που της παρέχουν το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και οι νόμοι του κράτους, προκειμένου αυτή η συμφωνία που εμείς θεωρούμε επιζήμια να μην υιοθετηθεί και να μη δεσμεύσει τη χώρα. Δεν μπορώ να σας πω ποια θα είναι αυτή η επιλογή, δεδομένου ότι η τελική απόφαση ανήκει στον πρόεδρο του κόμματος, αλλά δεν αποκλείω κανένα θεσμικό όπλο και δυνατότητα που έχουμε.
“Η Τουρκία είναι δύσκολος και απρόβλεπτος γείτονας”
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσέγγιση εκ μέρους της κυβέρνησης, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ σημειώνει: «Η κυβερνητική ρητορεία σε κάθε ελληνοτουρκική συνάντηση είναι ρητορεία αισιοδοξίας, σε σημείο επιφανειακό. Ότι κάθε φορά που συναντιόμαστε όλα αλλάζουν, ότι το κλίμα βελτιώνεται και τα βρίσκουμε, ότι περνάμε σε μια νέα εποχή. Κι έρχονται μετά από 24ωρα, συνήθως, μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο – τις τελευταίες μέρες υπήρξε, μάλιστα, έξαρση, με καινούργια ποιοτικά χαρακτηριστικά, π.χ. έξι οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη να κάνουν παραβιάσεις. Είναι η πρακτική της Τουρκίας με τις παραβιάσεις ή οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που έρχονται να διαψεύσουν τη ρηχή αισιοδοξία που εκπέμπει η κυβέρνηση. Αυτό έγινε με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και πρόσφατα, με τη συνάντηση Τσίπρα – Έρντογαν στη Νέα Υόρκη και βλέπουμε ότι μετά από λίγο τα πράγματα ακολουθούν το δρόμο της διαρκούς έντασης που έχει επιλέξει η Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας και πολύ απρόβλεπτος, διότι βρίσκεται σε μια φάση αποδυτικοποίησης. Αυτό ανεβάζει τη μη προβλεψιμότητα των κινήσεών της και βεβαίως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στην ΑΟΖ της Κύπρου και τη συμμαχία Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας, αισθάνεται ότι την αφήνουν εκτός. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει η Τουρκία. Έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα σε πλωτά γεωτρύπανα για να κάνει έρευνες και εξορύξεις και νομίζω ότι θα συνεχίσει – μετρώντας, βεβαίως, την αντίδραση των άλλων μεγάλων παικτών της περιοχής – να δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής, κυπριακής, αλλά και της περιφερειακής πλευράς. Δεν ξέρω μέχρι πού μπορεί να το πάει, αλλά το γεγονός ότι είναι παρούσες έντονα οι ΗΠΑ και άλλες χώρες με ειδικό βάρος, όπως η Γαλλία, νομίζω ότι λειτουργούν σ’ αυτό το στάδιο αρκετά αποτρεπτικά σε αποφάσεις που θα οδηγούσαν σε μείζονα κλιμάκωση και κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.
“Αναδιανομή της μιζέριας η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης”
Ο κ. Κουμουτσάκος σχολιάζει και τις εξελίξεις στην οικονομία: «Αυτή η υπεραισιοδοξία που εκπέμπει συνεχώς η κυβέρνηση είναι ένα λάθος για την ίδια, διότι ψηλώνει πάρα πολύ τον πήχη προσμονής των Ελλήνων και τελικά οι πολίτες ξέρουν ότι περνάνε από κάτω. Οδηγεί δηλαδή σε συνεχείς απογοητεύσεις τον ελληνικό λαό. Μια τέτοια απογοήτευση είναι η πορεία της οικονομίας. Δεν θα πάω σε βάθος με τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, διότι νομίζω ότι μιλάνε από μόνες τους και δεν χρειάζεται η πολιτική να μπαίνει σ’ αυτές. Οι διακυμάνσεις, όμως, του Χρηματιστηρίου είναι ενδεικτικές μιας μεγάλης επιφυλακτικότητας και διστακτικότητας των διεθνών παραγόντων και της αγοράς γενικότερα ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το βασικότερο ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί – και θα οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο κρίσης – η οικονομική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης, την οποία επιγραμματικά θα περιέγραφα ως “αναδιανομή της μιζέριας”. Μια μικρή πίτα που είτε δεν μεγαλώνει είτε μεγαλώνει πάρα πολύ αργά και κόβεται και ξανακόβεται σε μικρά κομμάτια. Το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας είναι να μεγαλώσει η πίτα. Να περάσουμε πραγματικά σε όρους υγιούς και δίκαιης ανάπτυξης και δεν υπάρχουν πολλοί και μαγικοί τρόποι να γίνει αυτό. Η οικονομία βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση που ένα μόνο μπορεί να την ξανασηκώσει: οι καθαρές διεθνείς επενδύσεις. Για να έρθουν, όμως, χρήματα σε ένα διεθνές και πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, απαιτούνται κάποια βήματα. Επιγραμματικά, θα μείνω σε τέσσερα από αυτά. Πρώτον, η μείωση της φορολογίας. Να δημιουργεί προϋποθέσεις και κίνητρα η φορολογία για να έρχονται ξένες επενδύσεις στη χώρα. Δεύτερον, η γραφειοκρατία που εμποδίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Υπάρχουν πάρα πολλά και βαριά γραφειοκρατικά εμπόδια. Τρίτον, να λειτουργήσουν ξανά εμβληματικά μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως το Ελληνικό. Να δείξουμε προς τα έξω ότι τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια σ’ αυτή τη χώρα δεν είναι καταδικασμένα να περνάνε μέσα από τέτοιες συμπληγάδες. Και τέταρτον, η νέα αξιοποίηση και λογική στις δημόσιες επενδύσεις. Το κονδύλι των δημοσίων επενδύσεων έχει συρρικνωθεί σε απίστευτο βαθμό κι επομένως πρέπει να υπάρχει μια δημιουργική παρουσία του κράτους. Πάνω απ’ όλα αυτά, να υπάρχει μια στιβαρή και αξιόπιστη διακυβέρνηση που ξέρει τι θέλει, που ορίζει στόχους και θέλει να τους πετυχαίνει.
“Θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους να μην περικοπούν οι συντάξεις”
Για το αν η ΝΔ θα στηρίξει νόμο για την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, ο κ. Κουμουτσάκος απαντά μονολεκτικά και ξεκάθαρα: «Απολύτως». Και εξηγεί: «Θα τον στηρίξουμε γιατί πρώτα απ’ όλα εμείς το έχουμε προτείνει, με τροπολογία το καλοκαίρι. Πρέπει να πούμε, βέβαια, ότι οι συντάξεις που ήδη δίνονται με το νόμο Κατρούγκαλου είναι κομμένες για τους νέους συνταξιούχους, αλλά το θέμα της αναστολής της προβλεπόμενης περικοπής των συντάξεων είναι για εμάς θεμελιώδες και πιστεύουμε ότι είναι και δίκαιο και εφικτό οικονομικά. Άλλωστε, γι’ αυτό το ζήτημα, η ΝΔ και ο πρόεδρός της μετέχουν σε μια προσπάθεια να πειστούν οι εταίροι μας – και κυρίως η Γερμανία – να μην πάμε σε μια περικοπή συντάξεων, διότι εμείς το θεωρούμε πια αχρείαστο μέτρο και το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης μετ’ επιτάσεως στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας, τον κ. Στάινμαϊερ.
“Ακόμη και αυτοδύναμοι, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις δημιουργικές πολιτικές δυνάμεις”
Τέλος, για το αν η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος (και βουλευτής στη Β’ Αθήνας) απαντά: «Ναι, είμαστε έτοιμοι από καιρό για εκλογές. Το κόμμα βρίσκεται σε μια εγρήγορση και γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο ουσιαστικά βήματα για να είμαστε έτοιμοι σ’ αυτή την αναμέτρηση. Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα – ανεξάρτητα αν κοινοποιούνται ή όχι – στο κομμάτι του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα κυβερνητικό δεν πρέπει άκαιρα να κοινοποιηθεί, αλλά την κατάλληλη στιγμή. Για να κυβερνήσουμε, πιστεύουμε κάτι που έχει ειπωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια: ότι στην αντιπολίτευση είναι ο χρόνος διαμόρφωσης μιας πολύ καλής κυβέρνησης και τον έχουμε αξιοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουμε ποιες ιεραρχήσεις θα βάλουμε αμέσως κι έχουν, άλλωστε, κοινοποιηθεί από τον πρόεδρο και όλους μας. Αλλά στο ερώτημα με ποιους θα κυβερνήσουμε, στο απολύτως εφικτό, κατά την άποψή μου, σενάριο αυτοδυναμίας, η ΝΔ έχει αποφασίσει να μη θεωρήσει αυτή την αυτοδυναμία με τρόπο εγωιστικό, μια εσωστρεφή αυτοδυναμία από εμάς για εμάς, αλλά μια αυτοδυναμία από εμάς για την πατρίδα. Επομένως, θα είναι η αφετηρία να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση με μια ισχυρή σπονδυλική στήλη, αλλά θα έχει ανοιχτές αγκαλιές σε όποιους είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να βοηθήσουν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάταξης της χώρας. Πορευόμαστε λοιπόν με αυτό το στόχο. Μια αυτοδυναμία ανοικτή προς τις δημιουργικές πολιτικές δυνάμεις και όλους εκείνους που θα ασπαστούν το πρόγραμμά μας και θα θέλουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάταξη της χώρας».